Olifanten zijn een belangrijk onderdeel van tempelfeesten in India. Het misbruik en de isolatie waar deze olifanten mee te maken krijgen, is een veelbesproken onderwerp. Een belangrijke tempel in de staat Kerala besloot het tij te keren en gaat zijn olifanten vervangen door houten constructies.
In India worden zo’n 3.000 tot 4.000 olifanten in gevangenschap gehouden. Veel van deze olifanten zijn eigendom van tempels en individuen die hen inzetten voor religieuze ceremonies in en rondom tempels. Tempelolifanten zijn vooral erg populair in de Indiase staat Kerala. Bijna alle lokale festivals in Kerala bevatten ten minste één rijkelijk versierde olifant.
Deze dieren moeten lange en luidruchtige optochten doorstaan, worden blootgesteld aan luide knallen van bijvoorbeeld vuurwerk, moeten in de buurt van vuur staan en lopen urenlang op geasfalteerde wegen in de brandende zon zonder eten, water en slaap. En dat allemaal in de naam van religie.
Verandering
Na ophef rondom het welzijn van de tempelolifanten en incidenten met gewelddadige olifanten besloten de tempelautoriteiten van tempel Nalapathenneeswaram Sree Mahadeva besloot om dit jaar geen gebruik meer te maken van tempelolifanten. In plaats daarvan zullen ze gebruik maken van ‘jeevatha’, een houten structuur die veel wordt gebruikt in tempels om de idolen van goden te visualiseren.
Mishandeling
Dierenwelzijnsgroepen roepen al jaren dat tempelolifanten ernstig mishandeld worden. De dieren zouden worden gemarteld, geblindeerd en uitgehongerd door hun verzorgers. Buls, mannelijke olifanten, zouden zelfs drugs toegediend krijgen om de dieren chemisch te castreren.
De documentaire Gods in Shackles, die in 2016 uit kwam, laat het enorme lijden zien van tempelolifanten in Kerala. De maker van de documentaire, journalist Sangita Iyer, filmde 25 uur aan beelden die de verschrikkelijke omstandigheden van deze levens toonde. Sangita Iyer:
“Ik zag olifanten met rauwe, bloedende wonden en enorme tumoren. Hun kettingen waren zo strak dat ze hun poten niet eens goed op de grond konden zetten. Zij [de mahouts, of verzorgers] hadden zelfs opzettelijk een olifant verblind. Het is ronduit barbaars.”
Goed voorbeeld
Dat tempel Nalapathenneeswaram geen gebruik meer gaat maken van tempelolifanten, is dan ook een positief teken. Verwacht wordt dat meer tempels dit voorbeeld zullen volgen.
Bronnen: World Animal Protection, Daily Mail, The Telegraph, The Logical Indian ©Animals Today Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi. Dat het maar het begin mag zijn om alle misbruik en uitbuiting van die dieren te beëindigen. Ik begrijp nooit hoe talloze mensen in naam van religie ernstig leed bij andere mensen en bij dieren veroorzaken.