Tahlequa, de orka die in augustus 2018 vele harten raakte omdat ze haar overleden kalf niet wilde loslaten, is weer moeder geworden. Het jong is erg belangrijk voor de groep orka’s waartoe het behoort, omdat deze in voortbestaan wordt bedreigd.
In 2018 gingen de beelden van de rouwende orka J35, ook wel Tahlequa, de hele wereld over. De orka kon geen afstand doen van haar dochter, die kort na de geboorte was overleden. Ze droeg het lijkje 17 dagen en 1600 kilometer op haar rugvin en voorhoofd met zich mee. Veel mensen pinkten er een traantje bij weg, hoewel het niet ongebruikelijk is bij walvisachtigen. Onderstaande beelden zijn van de BBC:
.
.
Orka’s, dolfijnen en andere walvisachtigen dragen vaker hun overleden kalfjes bij zich, als onderdeel van het rouwproces. Een teken van de grote emotionele intelligentie van deze dieren, die complexe gevoelens, relaties en moederliefde kennen. Maar meestal duurt dat een aantal dagen en geen weken. Wetenschappers maakten zich dan ook zorgen over Tahlequa’s lichamelijke en psychische gesteldheid.
Maar nu, 18 maanden later, is de 22-jarige Tahlequa opnieuw moeder geworden. “Het is fantastisch nieuws”, zegt Ken Balcomb, oprichter en directeur van het Center for Whale Research. Hij zag het nieuwe kalfje, dat de naam J57 kreeg, afgelopen zaterdag op de San Juan-eilanden. Het geslacht is nog niet bekend.
https://twitter.com/Quad_Finn/status/1302442319535243264
.
Het was al eerder bekend dat Tahlequah en een aantal andere van de in de regio wonende orka’s in verwachting waren. Dit wees een drone-onderzoek uit dat uitgevoerd werd door wetenschappers.
.
https://www.facebook.com/wesaveblueplanet/posts/582208849123661
.
Omdat de grootte van de groep waartoe Tahlequah behoort, de J-pod, tot een kritisch punt is gedaald, is de geboorte van het kalf erg belangrijk. De J-pod-groep heeft veel last van voedselgebrek, scheepvaart en giftige stoffen in het water en plant zich daardoor beperkt voort.
.
.
Tahlequah’s eerste kalfje was het eerste dat in 3 jaar tijd geboren werd, terwijl de groep normaal 6 tot 9 kalfjes per jaar zou moeten krijgen. Sinds 2018 zijn er, inclusief Tahlequa’s nieuwste kalf, gelukkig drie gezonde kalfjes geboren, waardoor er weer hoop gloort voor de groep.
Beelden Tahlequah en haar kalf kun je bekijken op de website van Whale Research.
Bronnen:
©AnimalsToday Liesbeth Riekwel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?