In de komende vijf jaar zullen miljoenen wilde katten in Australië worden gedood ter bescherming van inheemse wilde diersoorten. Naar schatting is elke van deze katten verantwoordelijk voor de dood van gemiddeld 186 dieren per jaar. Robots zullen de ellendige taak van uitroeiing uitvoeren.
Australië kampt met een zogenaamde plaag van miljoenen verwilderde katten. Deze ruige viervoeters stammen af van huiskatten, maar zijn totaal verwilderd. Volgens recent onderzoek vormt deze wilde soort een groot gevaar voor inheemse wilde soorten. De Australische krant WAToday heeft het zelfs over een sterftegetal van 9 miljoen elke 24 uur. Het zou gaan om 3 miljoen zoogdieren, 1,7 miljoen reptielen, 1 miljoen vogels, 2,8 miljoen ongewervelde dieren en 337.000 amfibieën.
Luckily this feathertail glider was ok…
But it's a stark reminder of the impact of cats on our wildlife.
In Australia:
🦎Roaming pet cats kill ~546 MILLION animals/yr (~60% native)
🐸71% of pet cats roam & 78% of these hunt
🦜85% of animals killed by pet cats arent brought home pic.twitter.com/e2KWbQhvex— Invasive Species Council (@ISCAustralia) July 17, 2023
Pest control
Ter bescherming van het Australisch wild, is het besluit genomen de wilde kattenpopulaties uit te roeien. De gekozen methode om het plan uit te voeren, bestaat uit het uitzetten van speciale robots die zijn uitgerust met camera´s en lasers waarmee ze de katten kunnen opsporen. De bots herkennen het silhouet van de kat, evenals de manier van lopen. Zodra de kat wordt herkend, krijgt deze een giftige gel op de vacht gespoten. Wanneer het dier vervolgens de vacht likt, zal het door vergiftiging sterven. De gel bestaat uit het zeer giftige natriumfluoracetaat en gif 1080, waarvan slechts een paar milliliter al genoeg is om een kat te doden. Daarentegen vormt het gif geen gevaar voor mensen.
Afwegen belangen
De wilde kattenpopulaties in Australië zijn dus van een zodanig grote omvang dat deze samen voor de dood van miljoenen andere dieren zorgen. Daarnaast richten deze katten ook grote ecologische schade aan. Door de jacht van deze knuffelig uitziende jagertjes op inheems wild, treedt er een enorme verschuiving op in de natuurlijke voedselketen. Bovendien is ook de economische schade niet gering. Deze wordt geschat op ongeveer 180 miljoen euro.
Maar verdienen deze verwilderde katten om deze redenen dan echt de doodstraf? Het is een zeer lastige kwestie. Goede alternatieven lijken nog ver te zoeken. Het beleid dat Australië gaat toepassen, is op zijn minst zeer bedroevend te noemen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools