Er heerst in Nederland een taboe op het herplaatsen van een huisdier. Als er voor een hond of kat een nieuw thuis gezocht wordt, kunnen de huidige baasjes een stortvloed van negatieve reacties en scheldkanonnades verwachten. Zeker in de vakantieperiode. ‘Lekker makkelijk, dump je dier maar voor je vakantie’ of ‘Mensen die dit doen, hebben geen gevoel!’ Terwijl er vaak verdrietige verhalen schuilgaan achter deze herplaatsingen.

huisdieren
Taboe op herplaatsen huisdieren | Foto: kenrem Flickr via Compfight cc

Dit ervaart Verhuisdieren, de matchingsite voor mens & dier. Op deze website worden dagelijks tientallen profielen aangemaakt voor honden, katten en konijnen die een (nieuw) baasje zoeken en – gelukkig – vinden maandelijks zo’n 200 dieren een ander thuis. “We merken dat de eigenaren van het adoptiedier vaak anoniem willen blijven. Ze schamen zich dat ze hun hond of kat moeten herplaatsen. En dat is heel treurig. In mijn ogen verdienen deze mensen juist respect: ze stellen het welzijn van het dier voorop”, zegt Femke Pasquino-De Harde, oprichter van Stichting Verhuisdieren.

Facebookpagina
Elke dag brengt Verhuisdieren een adoptiedier onder de aandacht op haar Facebookpagina. Soms zijn de negatieve reacties onder een dergelijke post niet van de lucht. “Natuurlijk zijn er gevallen van mensen die het hebben van een huisdier simpelweg hebben onderschat. Maar meestal zijn de eigenaren heel verdrietig en hebben zij van alles geprobeerd om de hond of kat te houden. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij het voor het beestje gewoonweg beter is om herplaatst te worden”, zegt Femke. Bijvoorbeeld in geval van ziekte, scheiding, ernstige allergie, financiële nood of een sterfgeval.

Het oude baasje
Lili Ujvari heeft begin dit jaar samen met haar vriend de moeilijke beslissing genomen om hun herdershond te herplaatsen. Lili:

“Wij hadden acht weken de tijd om een nieuw huurhuis te vinden. Dat is al lastig, laat staan als je twee grote honden hebt. Quinta was nog jong en had een stabiele omgeving nodig die wij haar de komende tijd niet konden bieden. Gelukkig is het ons via Verhuisdieren gelukt om een liefdevol gezin op Texel te vinden voor Quinta. En dat verzacht het verdriet. Maar het maakt mij boos als mensen zonder de echte reden te weten, oordelen over de baasjes. Soms gebeuren er nu eenmaal dingen in je leven die je niet had voorzien.”

Video van Quinta bij haar nieuwe baasje op Texel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Verhuisdieren maakt met regelmaat een mooie video of een leuk interview van een succesvolle match, net als die van Quinta. “We merken dat de oude eigenaren vaak niet mee willen werken uit angst voor reacties uit hun omgeving. Ditzelfde geldt voor het geven van reviews op Facebook; dat kan niet anoniem en daar staan dus voornamelijk reacties van nieuwe eigenaren die blij zijn met hun match.”

Lees hier het complete verhaal van Lili en Quinta.

Persbericht Stichting Verhuisdieren