Peru gaat een surveillancenetwerk opzetten om ziektes te registreren, die bij wilde dieren in de beschermde natuurgebieden in het Zuid-Amerikaanse land circuleren. Hiermee hoopt het tijdig ziekten te detecteren en onder controle te houden, ter bescherming van het wild en de mens.
Afgelopen dinsdag werd aangekondigd dat op initiatief van de Peruviaanse Nationale Dienst van Beschermde Natuurgebieden (Sernanp) en de Wildlife Conservation Society (WCS), het land een netwerk gaat opzetten voor de surveillance van ziektes bij wilde dieren. Op deze manier wil het land de verspreiding van ziektes in bedwang houden, het wild beschermen tegen ziektes, ecosystemen veilig stellen, evenals de volksgezondheid behoeden voor nieuwe virus uitbraken.
Toename sterftes
Peru kampt de laatste jaren met verschillende ernstige gezondheidskwesties bij wilde dieren. In 2012 was er een grote dolfijnensterfte in het noorden van het land. In 2016 stierven een buitengewoon groot aantal kikkers in het beroemde Titicacameer. En in 2017 gebeurde hetzelfde bij tapirs in de Madre de Dios jungle. Daarnaast is in het Peruviaanse Andesgebergte het aantal vicuñas met schurft sterk toegenomen en zijn er door een olielek eerder dit jaar in de zee van het Ventanilla-district, vele mariene soorten gestorven aan de kust van Lima. Deze rampen zijn van grote invloed op de ecosystemen. Sernanp:
“De degradatie van ecosystemen, de handel in wilde dieren en klimaatverandering hebben het verschijnen en verspreiden van ziektes in de wereld doen toenemen.”
.
Zoönotische ziektes
Sernanp benadrukt dat de verzwakking van ecosystemen, klimaatverandering en de handel in wilde dieren schadelijk is voor de biodiversiteit. Daarnaast is het van invloed op de voedselzekerheid, op de volksgezondheid en daarmee ook op de lokale en mondiale economie. Sernap waarschuwt dat deskundigen inschatten dat zes op de 10 infectieziektes die wereldwijd bekend zijn, zoönotisch zijn. Ofwel, van dier op mens zijn overgebracht.
Surveillancesysteem
In samenwerking met de WCS heeft de Sernanp het nieuwe surveillanceprogramma gecreëerd. Het zogenoemde ‘surveillancesysteem voor de gezondheid van wilde dieren’. Het zal in alle 76 beschermde natuurgebieden in Peru worden ingevoerd, tezamen ‘Sinanpe’ genoemd.
De huidige ruimtelijke monitoring- en rapportage-tool ‘Smart,’ zal worden aangepast en voortaan Smart para salud (Smart for health) heten. Het systeem werkt volgens de wereldwijde One Health benadering. Het erkent het verband en de afhankelijkheid tussen de gezondheid van mens, dier en milieu. De nadruk ligt op de noodzaak van collaboratief en multidisciplinair werk, om het ontstaan en terugkeren van ziektes te voorkomen.
.
.
Er zijn al specialisten getraind door een deskundige van het Global Health Program WCS om met het nieuwe systeem te werken. Het nieuwe surveillancenetwerk zal in de komende maanden ter toetsing op drie locaties van start gaan, om deze later in de overige 73 beschermde natuurgebieden in te voeren. Sernanp noemt de invoering van het nieuwe netwerk een belangrijke stap voor Peru.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools