Miljoenen kuikentjes worden jaarlijks gedood, net nadat ze uit het ei zijn gekomen. Deze haantjes uit de eierindustrie zijn commercieel nutteloos en worden versnipperd, vergast of verdronken, terwijl hun leven amper begonnen is. De aantallen zijn gigantisch: voor tienduizenden kuikens per dag is hun eerste levensdag gelijk hun laatste. Student Tristan Vranken maakte een aangrijpende video om mensen met deze gruwelijke praktijken te confronteren.
Smaak overtreft emotie
Jonge dieren vervullen ons met warme gevoelens. Wie vindt een kitten, puppy of kalfje nu niet schattig? Deze sentimenten zetten we echter voor ons gemak opzij als ons voedsel in het geding komt, want dieren als vleeskuiken, big, kalf en lam worden op zeer jonge leeftijd geslacht.
Achteloos afgedankt
Andere pechvogels in de productiedierenindustrie zijn de haantjes. Ze zijn niet geschikt voor vleesproductie en kunnen uiteraard geen eieren leggen, wat ze economisch waardeloos maakt. Direct na de geboorde worden in Nederland elk jaar meer dan 30 miljoen haantjes vergast, versnipperd of verdronken.
Beelden spreken voor zich
Tristan Vranken, student Communicatie en Multimedia design, zag onlangs undercoverbeelden van een pluimveevermeerderingsbedrijf. Dit bracht hem op het idee om voor zijn opleiding een korte video over de ongelukkige haantjes te maken, waarmee hij mensen wil confronteren en schokken.
“Op de beelden zag ik hoe duizenden kuikentjes in een shredder verdwenen. Een verschrikkelijk gezicht. Jaarlijks worden in Nederland miljoenen eendagshaantjes gedood, omdat zij geen bestemming hebben in de pluimveevleesproductie. Belachelijk. De eenvoud waarop dit gebeurde was erg confronterend. Puur omdat de mannelijke kuikentjes commercieel niet interessant genoeg zijn. Het bestaan van de bio-industrie überhaupt is een schande, maar dit was voor mij een nieuw dieptepunt. Onvoorstelbaar hoe deze praktijken nog kunnen plaatsvinden in deze tijd.”
Nugget – Ieder dier verdient een
kans from Tristan
Vranken on Vimeo.
Bewustwording
Tristan wil hiermee bereiken dat mensen zich bewust worden van deze vreselijke praktijken:
“Ik heb de essentie van deze grootschalige slachting proberen te vertellen in een korte en krachtige video.”
Mensen die Tristans video hebben gezien, reageren vooral geschokt en verbaasd.
“Ze worden zelfs verdrietig bij het beeld van het schattige kuiken dat in een versnipperaar verdwijnt. Ik hoop dat ze aan de video denken als ze in de supermarkt staan. Ik kom zelf uit een gezin waar dierlijke producten altijd zeer bewust worden gekocht. Biologisch en “eerlijk”. Vooral mijn moeder heeft me veel geleerd over misstanden in de bio-industrie. De wetenschap hoe er met deze kuikens wordt omgegaan motiveert me hiermee door te gaan en deze kennis door te geven.”
“Gelukkig is het kuikentje op de loopband in deze video een 3d-animatie. Het kuikentje in het begin, waar ook het geanimeerde kuiken op gebaseerd is, heb ik mogen lenen van Kinderboerderij Daalhoeve in Maastricht. Ik kon de beelden ter plekke opnemen en werd uitstekend geholpen, mijn dank is groot.”
©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Ja, respectloos naar levende wezens toe! Gelukkig wordt er verwacht dat er in 2018 definitief gestopt kan worden met deze praktijken; dan komt namelijk een speciaal apparaat op de markt waardoor het geslacht van de kuikens in het ei al bekeken kan worden. Hierdoor worden de haantjes dan niet meer uitgebroed. Maar ja, stom genoeg duurt dat dus nog heel lang…
Ieder dier heeft recht op een volwaardig leven
Underdoggie, vaarwel, jochie.
Het is bizar dat dit allemaal maar gewoon gevonden wordt en allemaal mag. Dergelijke dingen zouden vaak openlijk in de publiciteit moeten komen zodat iedereen het weet en gaat beseffen dat men hier niet langer aan mee wilt werken. IEDER dier verdient respect, veiligheid en bescherming en daarom dienen er strenge wettelijke regels te komen voor alles wat met dieren te maken heeft. Het bewustzijn bij mensen moet stijgen om daadwerkelijk grote vooruitgang te boeken en dieren niet meer als dingen te zien waar alleen maar veel geld aan verdiend kan worden. De meeste mensen zeggen dat zij van dieren houden en bijna iedereen smelt bij het zien van een klein kuikentje, poesje, veulentje, lammetje enz. Maar hun koopgewoontes is volkomen in strijd daarmee, vaak door onwetendheid. Er lijkt voor de meesten bijvoorbeeld niets mis met het eten van een ei. Wanneer mensen goed op de hoogte zijn van de praktijken achter de schermen in die verschrikkelijke grootschalige bio-industrie en hier regelmatig mee geconfronteerd zullen worden zullen zij vanzelf anders gaan denken en hun gedrag en gewoontes gaan veranderen.
Ik kan me een voorstelling maken van het filmpje, ik hoef het niet te zien maar ik hoop dat het confronterende effect doordringt bij vele mensen !
Waar blijft die preventieve oplossing voor dit dierenleed ?