Opnieuw heeft Animal Rights beeld gepubliceerd met ernstige misstanden in de eendenindustrie. De beelden zijn ditmaal gefilmd boven een boerderij van Tomassen Duck-To in Hierden. In 2018 liet Animal Rights al soortgelijke beelden zien en wederom afgelopen augustus.

Structurele dierenmishandeling bij Tomassen Duck-To
Beelden gemaakt bij een boerderij van Tomassen Duck-To in Hierden | Foto: screebshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De beelden zijn elke keer gedeeld met toezichthouder NVWA, die steeds passend geschokt reageerde:

“De NVWA heeft deze, en andere niet in de uitzending getoonde beelden, voorafgaand aan de uitzending gezien. De NVWA constateert op basis hiervan dat de eenden veelvuldig onnodig ruw worden gevangen. Zo is te zien dat medewerkers van vangploegen eenden hardhandig in kratten stoppen en bij het sluiten van kratten op sommige momenten de nek van een eend bekneld raakt. Hierdoor lijden de dieren onnodig.”

De woordvoerder van de NVWA haalde in augustus zelf ook de eerdere undercoverbeelden uit 2018 aan:

”Het is natuurlijk bizar dat we hier weer staan. We hebben die beelden gezien in 2018 en we zien dat de dieren nog steeds op een ruwe manier worden behandeld en er nog steeds overtredingen worden begaan.”

.

Misstanden eendenfokkerijen: eenden geschopt en doodgeslagen

Falend beleid

De beelden uit november 2024 geven een alarmerend beeld van een industrie die weigert te veranderen. Met een toezichthouder die wel zijn afschuw uitspreekt, maar geen actie onderneemt. De onderzoekers volgden ditmaal een leeg eendentransport afkomstig van slachterij Duck-To in Ermelo, onderweg naar een eendenmesterij in Hierden, in beheer van diezelfde slachter. Ze filmden vervolgens het volledige vang- en laadproces.
.

.
De nieuwe beelden tonen aan dat Tomassen Duck-To sinds augustus 2024 niets heeft veranderd. De mishandeling is structureel: eenden worden ruw in lades gegooid, tegen containers gesmeten, bekneld geraakt, of achteloos terug gesmeten als ze op de grond vallen. Sommige dieren worden aan één vleugel of nek vastgehouden, en ongeschikte eenden belanden als afval op de grond.
.

Eenden opnieuw in kratten gegooid bij Tomassen Duck-To

Kameragen PvdD

De Partij voor de Dieren (PvdD) stelde afgelopen dinsdag mondelinge vragen aan minister Wiersma en pleit voor het beëindigen van de eendenindustrie. Hoewel de NVWA heeft aangegeven strenger te willen handhaven, schiet het toezicht nog steeds tekort. Boetes uit eerdere zaken zijn door procedurefouten nooit geïnd. Esther Ouwehand van PvdD zegt hierover:

“De beelden laten zien dat deze industrie niet te verbeteren is. Wat we nodig hebben, is structurele verandering en daadkracht van de NVWA en de minister.”

Behalve mondelinge vragen die ze daarover dinsdag wil stellen, heeft de Partij voor de Dieren een Kamerdebat aangevraagd. Het onderwerp zou volgens Ouwehand moeten zijn:

“De onveranderde structurele mishandeling van eenden en de toekomst van de eendenindustrie in Nederland.”

.

Eendentransport naar Tomassen Duck-To (2020) | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De rode draad is Tomassen Duck-To

Het maakt niet uit of beelden gemaakt zijn bij de slachterij zelf, of bij een boerderij in beheer van dit bedrijf. De rode draad is de naam Tomassen Duck-To. De toezichthouder speelt ook een rol in dit verhaal. De NVWA is overduidelijk én op de hoogte van deze misstanden én beoordeelt het als fout, maar doet niks. Een citaat van NVWA uit 2018:

“Uit de beelden die u mij hebt toegestuurd blijkt een dergelijke minachting voor het welzijn van de dieren, in woord en daad, dat ik niet anders kan dan concluderen dat er sprake was van een bedrijfscultuur van veronachtzaming van het welzijn van de dieren.”

Helaas blijft de situatie voor de eenden onveranderd. De NVWA spreekt weliswaar harde woorden, maar laat daden achterwege. Animal Rights neemt het toezicht op de praktijken van Tomassen Duck-To daarom noodgedwongen op zich. Dat dit nog steeds nodig is na al die jaren, blijft schrijnend.
.

.
Bronnen:

Aanhoudend eendenleed in Ermelo, wat doet de NVWA?

Gemeente Ermelo wil geen nieuwe vergunning eendenslachter

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen