Er worden in Afrika meer olifanten en andere wilde dieren gestroopt dan ooit tevoren. Dankzij de door COVID-19 veroorzaakte sterke daling in het toerisme kunnen stropers makkelijker hun gang gaan. Daarnaast kampen natuurbeschermingsorganisaties op het continent, die sterk afhankelijk zijn van inkomsten uit het toerisme, met een tekort aan geld. Vele daarvan zijn gedwongen om hun deuren te sluiten en de ‘rangers’, die ter plekke nodig zijn om de dieren te beschermen, kunnen niet blijven. De International Anti-Poaching Foundation (IAPF) heeft nu aan de alarmbel getrokken, en een nieuwe appeal ingesteld waardoor mensen kunnen helpen.
Dringende boodschap
“Een groot deel van de wereld staat stil vanwege de pandemie, maar het aantal wilde dieren dat wordt gestroopt niet,” aldus de IAPF op 24 juni. Als gevolg van de moeilijke situatie waarin de wereld zich nu verkeert, heeft de stichting meer hulp nodig dan ooit om de handel en stroperij van wilde dieren te stoppen voordat het te laat is. De dringende boodschap luidt dat stropers in heel Afrika zich nu met ongekende snelheid op olifanten richten en ze in grote getallen doden. Met de IAPF’s COVID-19 Crisis Appeal, zullen IAPF-rangers uitgerust kunnen blijven worden met de juiste benodigdheden om door te gaan met patrouilleren. De site noemt geldschenkingen die nu gedaan worden de belangrijkste in hun strijd tot nu toe.
Absolute crisis
Het nieuws benadrukt de benarde situatie in Afrika voor wilde dieren die de laatste tijd in een versnelling is gekomen. Zo schreef CNBC over een situatie in Botswana, waarin dankzij de door COVID-19 ingestorte toeristische sector stropers nu de gebieden waar wilde dieren leven binnendringen. Ze doden een hoog aantal neushoorns in gebieden waar nu geen bezoekers of safarigidsen zijn. Map Ives, oprichter van Rhino Conservation Botswana noemde de toestand een ‘verdomde ramp,’ en een ‘absolute crisis.’ Ook Ryan Tate, de oprichter van VetPaw, een groep Amerikaanse militaire veteranen die stropers bestrijdt in een afgelegen privéreservaat in het noorden van Zuid-Afrika, sprak over een smerige zaak. Professionele, goed georganiseerde stropers, die meesters zijn geworden in het ontwijken van detectie van veiligheidstroepen, kunnen nu beter en ongehinderd hun gang gaan nu er bijna geen toeristen rondrijden.
International Anti-Poaching Foundation (@IAPF) Urgently Needs Your Help As #Poachers Across #Africa Are Now Targeting & Killing #Elephants At An Unprecedented Rate 🐘💔
READ MORE: 🌍👉 https://t.co/WgTfukniTI pic.twitter.com/WRnQn5gato
— World Animal News (@WorldAnimalNews) June 24, 2020
The Journal of African Elephants beschreef een oorlogssituatie tussen stroperijbestrijding en criminelen in de Noordkaap en het aanzienlijk verhoogd aantal neushoornstroperijen, die nu elke dag zouden plaatsvinden. Er is sprake van de grootste olifantenslachting ooit in de geschiedenis van de Oost-Afrikaanse natie in Ethiopië. Het hoge aantal gestroopte olifanten uit het Mago International Park is sinds COVID-19 ongekend. De hoofdwachter van het park beschreef een massamoord, en zei:
“We hebben zoiets nog nooit eerder gezien.”
Toekomst
Volgens bronnen is de toeristische sector van $39,2 miljard in Afrika van vitaal belang voor de financiering van natuurbeschermingsinspanningen op het hele continent. Dankzij de 62,5 miljoen bezoekers die Afrika in 2015 ontving, werden volgens schattingen van de African Development Bank, 9,1 miljoen directe banen in de reis- en toerismesectoren gecreëerd. Financiering uit bronnen zoals nationale parkkosten en safaritochten zijn van vitaal belang voor het behoud van dieren in het wild in Afrika. Nu dreigt de georganiseerde illegale stroperij de komende decennia zwart-witte neushoorns, olifanten en andere Afrikaanse dieren in het wild uit te roeien. De populatie zwarte neushoorns is sinds 1960 met 97,6 procent gedaald en de leeuwenpopulatie is de afgelopen 21 jaar met 43 procent volgens het Wereld Natuur Fonds. Elk jaar worden er minstens 35.000 Afrikaanse olifanten gedood en er zijn nog maar ongeveer 1000 berggorilla’s en 2000 Grevy’s zebra’s geteld op het continent.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Femke van Iperen