Een enorm aantal van Afrika’s grootste dieren werd in 2012 gestroopt. Neushoorns en olifanten worden massaal afgeslacht vanwege de stijgende vraag naar hoorn en ivoor vanuit Azië. Hoorn en ivoor leveren veel geld op en financieren zo onder meer de georganiseerde misdaad.
Recordaantal dode neushoorns
De cijfers zijn bedroevend: tien jaar geleden werd in Zuid-Afrika een handvol neushoorns gestroopt, in 2011 een recordaantal van 448 dieren en half december 2012 stond de teller al op 633. Ook stroperij van Afrikaanse olifanten ging onverminderd door; vooral in Kameroen en de Democratische Republiek Congo vonden massaslachtingen plaats.
Zorgelijke trend
De mondiale handel in dieren en planten wordt in de gaten gehouden door TRAFFIC International, een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds en International Union for the Conservation of Nature (IUCN). In 2011 werd 40 ton illegaal ivoor wereldwijd onderschept, waarvoor duizenden olifanten zijn gedood. Tot nu toe is in 2012 28 ton onderschept, maar naar verwachting valt dit hoger uit als alle data verwerkt zijn.
‘Hoewel in 2012 zeer veel ivoor is verhandeld, wordt waarschijnlijk de hoeveelheid van 2011 niet overschreden’, aldus Tom Milliken van TRAFFIC’s Elephant Trade Information System. ‘Dit neemt niet weg dat de laatste vier jaren, vanaf 2009, in de top vijf staan van jaren met het hoogste volume illegaal verhandeld ivoor.’
Misdaad, terrorisme en stroperij
Dat handel in hoorn en ivoor een smerige en gewetenloze zaak is, wordt extra benadrukt doordat stropers volgens the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) vaak verbonden zijn aan de georganiseerde misdaad. Zo wordt onderzoek gedaan naar de Lord’s Resistance Army (LRA) in Uganda, vanwege de mogelijke betrokkenheid bij smokkel. Deze organisatie terroriseert al twintig jaar het noorden van het land door kinderen te ontvoeren en ze als kindsoldaten en sexslaven te misbruiken. Daarnaast zijn de Afrikaanse reuzen niet veilig voor gewapende rebellen: bendes uit Tsjaad en Sudan hebben waarschijnlijk 450 olifanten gedood in Kameroen.
Fantasie drijft prijs op
De grote vraag naar hoorn van de neushoorn stijgt voornamelijk in Vietnam, waar de rijkere klasse denkt dat het een wondermiddel is dat allerlei ziekten waaronder kanker geneest, ondanks dat hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat. De prijs van hoorn is inmiddels enorm opgedreven, waardoor het nu meer waard is dan goud. Een kilo hoorn levert in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, tot 65.000 dollar op.
Maatregelen tegen stropen
In het Zuid-Afrikaanse Kruger National Park, dat zo groot is als Israël, worden de meeste neushoorns gedood. Zuid-Afrika zet extra zwaar geschut in door het leger in het park te laten patrouilleren, terwijl de belastingdienst SARS en de politie de handel aanpakken. Maar een recente staking door parkmedewerkers en corruptie binnen de gelederen van de parkdienstverlening doen het anti-stropingsbeleid geen goed.
Bijna alle witte neushoorns (93%) en 40% van de nog zeldzamere zwarte neushoorn leven in Zuid-Afrika.
Bron: Huffington Post