Meer dan 104 vierkante meter aan koraalrif in Zuid-Chinese Zee – een van de meest biodiverse koraalriffen ter wereld – is vernietigd door de stroperij van doopvontschelpen. Dit blijkt uit satellietbeelden.
De stropers gebruiken de propellers van de boot om de tweekleppige weekdieren los te breken van het rif. Hiermee vernietigen ze grote gedeelten van het prachtige koraalrif. Het koraalrif in de Zuid-Chinese Zee was ooit een rijk koraal ecosysteem. De verschillende koraalriffen in het gebied zijn zodanig met elkaar verbonden, dat schade in één gebied grote gevolgen kan hebben voor de koraalriffen in andere gebieden.
Schaal van verwoesting
Geschat wordt dat zo’n tien procent van de ondiepe riffen bij de Spratly-eilanden is verwoest en acht procent van de Paraceleilanden. De Spratly-eilanden liggen ver van de kust, maar door de enorme stroperij zijn er geen doopvontschelpen meer te vinden voor de Chinese kust. Naast het illegaal oogsten van doopvontschelpen worden ook vele koraalriffen verwoest door de bouw van eilanden. John McManus, een mariene bioloog die de analyse door middel van satellietbeelden heeft uitgevoerd, zei over de schaal van de verwoesting van het rif:
“Het was een grote verrassing. Alles was door en door dood.”
Doopvontschelpen
De doopvontschelp is het grootste levende tweekleppige weekdier. De lengte van de schelp kan een lengte bereiken van wel anderhalve meter en het dier kan zo rond de 250 kilo zwaar worden. Geschat wordt dat ze tot honderd jaar oud kunnen worden. Het weekdier leeft in koraalriffen en is begroeid met algen, koralen en andere organismen. Op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten, staat de doopvontschelp aangegeven als ‘kwetsbaar’.
Luxegoederen
Doopvontschelpen zijn een luxe artikel in China en andere landen in Azië en worden vooral gebruikt als statussymbool. Sieraden gemaakt van de schelpen zouden zelfs speciale krachten hebben en daarnaast bepaalde ziektes of kwaaltjes genezen, net als ivoor, parels en haaienvinnen. De schelpen kunnen veel geld opbrengen. Naar verluidt leveren de schelpen in goede staat zelfs bedragen tot maar liefst 150.000 Amerikaanse dollars op. Niet alleen de schelp, maar ook het vlees wordt verkocht. Dit wordt beschouwd als delicatesse.
Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Weeral China !!! Status ?? Dat vinden we blijkbaar belangrijk, maar toch gaan, ook chinezen, gewoon dood, net als alle andere, zonder status, noch geld , gewoon dood net zoals ze geboren zijn, met niets !!!
Steeds weer die hebzucht en vraatzucht, net zolang tot er niets meer is dan cijfertjes op je bankrekening, zou zeggen een delicatesse, smakelijk eten.