Vanaf 1 januari 2027 worden stroomhalsbanden verboden in Vlaanderen. Het gaat specifiek om de stroomhalsband met afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden straffen voor het blaffen.

Stroomhalsbanden op termijn verboden in Vlaanderen
Hond met stroomhalsband | Foto: TheHidden/Wikimedia

Met de stroomhalsbanden kunnen eigenaren of trainers de hond met een druk op de knop een elektrische schok geven wanneer de hond blaft, of wanneer ze de hond willen vermanen, of wanneer de hond buiten een bepaald terrein zoals een tuin zou gaan. Ook worden de stroomhalsbanden door het leger en de politie gebruikt om dieren af te richten.

Verbod

Vlaams minister Ben Weyts voor Dierenwelzijn (N-VA) heeft een uitdoofscenario voor de stroomhalsbanden vastgelegd. Hij geeft daarbij aan dat hiermee afscheid genomen wordt van een achterhaalde praktijk:

“Een huisdier is deel van het gezin en een gezinslid geeft je geen elektrische schok bij een natuurlijke reflex of door gewoon op een knop te drukken.”

Tijdens de overgangsperiode tot 1 januari 2027 kunnen instanties die de stroomhalsbanden gebruiken bij het opleiden van honden overschakelen naar diervriendelijke alternatieven, waar er voldoende van bestaan om de stroomhalsband overbodig te maken. In het persbericht over het verbod werd aangegeven dat specialisten allang niet meer denken dat dieren alleen opgeleid kunnen worden met agressieve aversietechnieken. Bovendien wordt door wetenschappelijke literatuur juist gewaarschuwd voor mogelijk negatieve gevolgen van trainingsmethodes die uitgaan van bestraffing.

Stroomhalsbanden op termijn verboden in Vlaanderen
Stroomhalsband | Foto: Polymath38/Wikimedia

Geen uitzondering

Bepaalde gedragstherapeuten die de halsbanden gebruiken om honden af te richten, zoals in het leger en bij de politie, verzetten zich in eerste instantie tegen de maatregel door te beweren dat de halsbanden noodzakelijk zijn. De Raad voor Dierenwelzijn in Vlaanderen heeft een bevraging gedaan waaruit bleek dat de grote meerderheid van de gedragstherapeuten geen probleem ziet in het verbod. Dit betekent dat er dus geen uitzondering gemaakt wordt voor het leger, de politie of therapeuten.

Foto: publiek domein

Onzichtbare omheining

Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor stroomhalsbanden die zijn ingesteld op een onzichtbare omheining. Het dier voelt in dit geval alleen iets wanneer het een bekende begrenzing overschrijdt. In dit geval kan het dier de schok vermijden door binnen de begrenzing te blijven, terwijl bij trainingshalsbanden of anti-blaf halsbanden het om een natuurlijk reflex gaat waarvan de controle niet bij het dier zelf ligt.

Het verbod op de stroomhalsbanden volgt andere achterhaalde praktijken die eerder al verboden werden in Vlaanderen, zoals onverdoofd slachten, bontfok en het couperen van staarten zonder medische noodzaak. Volgens de Rijksoverheid is de stroomhalsband nu ook in Nederland verboden, waarbij als ingangsdatum juli 2021 is genoemd. Sinds 1 juli 2018 is in Nederland de prikhalsband verboden.

Bron:

Karen’s vlog: Prikhalsband, zwanenleed en zomerhitte (video)

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop