Vanaf 1 juli 2020 is het eindelijk verboden stroombanden te gebruiken voor de opvoeding van honden. Dat heeft de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Op dit moment is het nog legaal om een hond een stroomschok te geven via een speciale halsband om zogenaamd ongewenst gedrag te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk vastgesteld dat een stroomband het welzijn van het dier schaadt en dus verboden moet worden.
De stroomband zou eigenlijk al in 2013 in de ban worden gedaan maar in oktober van dat jaar werd bekend dat de staatssecretaris een onderdeel uit het conceptbesluit Houders van Dieren schrapt. En dat was precies het stuk dat de inzet van pijnlijke middelen op honden verbiedt.
Nu komt er dus alsnog een verbod op de stroomband.
Stroomband verboden miv juli 2020.@carolaschouten Pijn of letsel toebrengen was al verboden. 2.1. WD. Nu ook middel en uitzonderingen verboden. In opvolging van Pinband. Letsel kan fors zijn(foto).Politie en LID moeten handhaven. @Politie144. @112Capelle112 @Politie_Rdam pic.twitter.com/biqOP1PtMB
— Politie Eenheid Rotterdam DCG (@Pol_DWRotterdam) April 4, 2019
Stroombanden veroorzaken onnodige pijn bij honden, schrijft Schouten aan de kamer:
“Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder een stroomband – bij.”
Helaas is er een uitzondering gemaakt voor honden die worden getraind voor zogenaamde speciale doeleinden. Te denken valt aan bijvoorbeeld het trainen van honden voor “geheime operaties door bepaalde overheidsdiensten”aldus, de minister.
Bronnen: Nu.nl
©Animalstoday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?