Het lijkt zo vanzelfsprekend, stromend water, maar zulke basisvoorzieningen om voor zwerfhonden– en katten te zorgen zijn lang niet overal aanwezig. De medewerkers van kattenasiel Catshelter Menorca, onderdeel van Protectorá d’Animals Ciutadella, op dit Spaanse eiland, slepen dagelijks met jerrycans water om schoon te maken en de vele dieren water te geven. Na de recente verbouwing van het asiel, waar circa 150 katten verblijven, staat een aansluiting op de waterleiding dan ook bovenaan het lijstje.
Opvang, voederplaatsen, castratieprojecten en dierenambulance
Catshelter Menorca (of Dierenhulp Menorca) bestaat volledig uit vrijwilligers en is gevestigd aan de rand van Ciutadella, in het westen van het eiland. Naast de vele katten die in het asiel leven, en waarvan een deel geadopteerd kan worden, geven de medewerkers nog eens zo´n 350 straatkatten te eten op voederplaatsen in de omgeving van Ciutadella. De opvang is voor het goede werk dat ze doet volledig afhankelijk van giften, de overheid draagt namelijk niets bij, zelfs niet voor het ophalen van gewonde dieren of dierenartskosten die daarna worden gemaakt.
Miriam Bakker woont al jaren op Menorca en is meerdere dagen per week in het asiel te vinden. Ook organiseert ze in de zomer markten waar kleding, schoenen, dierenartikelen en hebbedingetjes worden verkocht om geld in te zamelen.
“We zijn in gesprek met de gemeente over bijdragen aan ons asiel. We hebben inzichtelijk gemaakt wat het werk dat wij doen de gemeente aan kosten uitspaart en laten zien dat onze werkzaamheden ten goede komen van de samenleving, zeker in vakantiedorpen. Toeristen zien tenslotte niet graag zieke katten en ongecastreerde dieren kunnen voor overlast zorgen. Ziet iemand een aangereden kat liggen, dan belt men de politie, die op haar beurt ons inschakelt. We fungeren als een dierenambulance, halen het dier op, brengen het naar de dierenarts en vangen het daarna op in ons asiel, maar krijgen nu niets vergoed.”
Adoptie
De meeste katten die in het asiel terechtkomen, blijven daar de rest van hun leven. Katten zijn in Zuid-Europa tenslotte minder graag geziene huisdieren dan in Nederland en worden niet snel herplaatst. Sinds 1 januari zijn 45 katten geadopteerd, voornamelijk kittens.
Alle katten die in het asiel komen worden gecastreerd en gesteriliseerd en getest op leukemie, kattenziekte en aids. Katten met leukemie of kattenaids worden niet herplaatst, ze kunnen wel op afstand geadopteerd worden. Ook de vele straatkatten die buiten het asiel leven en gevoerd worden, bekijken de vrijwilligers goed. Hebben ze medische verzorging nodig, dan wordt dit geregeld. Zo’n 90% van deze dieren is gesteriliseerd/gecastreerd met hulp van buitenlandse organisaties, zoals het Duitse Tierhilfe Menorca.
Dierenartsen hard nodig in zomer en winter
Twee keer in het jaar vindt een grote vang- en castratieactie plaats, in het voor- en najaar. Vanwege de grote hoeveelheid ‘nanestjes’ hoopt Catshelter Menorca dierenartsen aan te trekken om ook in de zomer en winter op vrijwillige basis te komen steriliseren. Nanestjes zijn tweede worpen in het jaar. De meeste kittens worden in maart geboren. Die worden dan in mei of juni gevonden en in die periode zijn er weinig adopties. Daarna krijgen veel poezen hun tweede nestjes in juli/augustus, maar op dat moment is er geen sterilisatieproject.
“Wij regelen een huis, bijvoorbeeld voor een week, en ons idee is dat de dierenarts dan ’s ochtends de katten neutraliseert en ’s middags vakantie kan vieren.”
Medewerking toeristen en lokale bevolking
Dankzij de Facebookpagina weten toeristen Catshelter Menorca steeds beter te vinden en ze geven waardevolle informatie.
“Zo horen wij waar katten zitten die nog gecastreerd moeten worden.”
Ook de Menorcanen zelf nemen vaker contact op met de Protectorá, maar schuiven hun verantwoordelijkheid vaak af. Ze nemen katten om overlast van ratten te voorkomen, vooral bij hun volkstuintjes, maar steriliseren ze niet. Er komen dan ook meer katten bij en de jonge dieren trekken naar de nabijgelegen stad, op zoek naar voedsel. Pas als er sprake is van een probleem, bellen ze het kattenasiel. De vrijwilligers nemen de kittens mee, maar dringen erop aan de moederpoes te laten steriliseren. Catshelter Menorca heeft afspraken met lokale dierenartsen die de ingreep tegen gereduceerd tarief uitvoeren.
Opvang voor honden
De Protectorá werkt daarnaast samen met het gemeente-asiel in Ciutadella. De omstandigheden in dit asiel zijn zeker niet ideaal, maar de laatste jaren wel verbeterd. Het is geen dodingsasiel, alleen echt onplaatsbare honden worden geëuthanaseerd. Twaalf vrijwilligers van de Protectorá gaan er dagelijks naartoe om de honden uit te laten, met ze te spelen en ze te knuffelen. Jonge honden, zeker pups, en probleemgevallen nemen ze over van het asiel: deze worden in een van de 20 opvanggezinnen geplaatst.
Met de zeer beperkte middelen weten de Protectorá d’Animals en Catshelter Menorca veel te bereiken en maandelijks honderden dieren te verzorgen, die anders aan hun lot zouden zijn overgelaten. Het meeste geld gaat echter op aan voedsel en medische kosten: voor andere voorzieningen blijft weinig over. Vooral het gebrek aan stromend water is, zeker in een warm land waar dieren veel drinken, echt een gemis. Elke euro helpt, om de aanleg van de waterleiding te kunnen bekostigen. Wil je meer weten over Catshelter Menorca/Dierenhulp Menorca? Bekijk de Facebookpagina of website.
Bron: Cat Menorca/Dierenhulp Menorca, interview met Miriam Bakker ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde