Mishandeling en ondervoeding kenmerken het lange leven van Aziatische olifant Mohan. Al zeker twee jaar probeert dierenhulporganisatie Wildlife SOS in India de circa 56-jarige olifant vrij te krijgen, maar de juridische strijd duurt voort. Op 10 juni is de volgende zitting; hopelijk betekent deze datum eindelijk vrijheid van zijn ketenen.
Geen tijd te verliezen
De gezondheidstoestand van Mohan is kritiek. Hij is nog steeds in handen van de persoon die hem, zeer waarschijnlijk illegaal, als eigendom beschouwt en volgens getuigen is het dier veel te mager. Zijn ruggengraat en bekkenbeen steken uit, hij staat continu vastgeketend, kan te weinig water drinken en krijgt vooral droge takken en twijgen te eten. Hoewel medewerkers van Wildlife SOS niet in de buurt kunnen komen van waar de dikhuid gevangen wordt gehouden, houden functionarissen van bosbeheer hem in de gaten.
Verbondenheid tussen twee ongelukkige olifantjes
Twee jaar geleden nam Wildlife SOS olifant Raju in beslag. Raju en Mohan zijn samen meer dan een eeuw oud en leefden jarenlang zij aan zij. Hun beider leven tekent zich door uitbuiting, lijden en verdriet. De jonge olifantjes zijn zeer waarschijnlijk uit het wild geroofd. Als kalfjes werden ze aan kettingen vastgelegd op de marktplaats van Sonepur Mela, waarna ze werden gekocht door twee familieleden.
Kartick Satyanarayan, mede-oprichter van Wildlife SOS:
“Doordat ze naast elkaar werden vastgebonden, op slechts een slurflengte afstand, zijn de olifanten door hun gezamenlijke pijn met elkaar verbonden. Hoewel er geen bewijs is van een bloedverwantschap, hebben de dieren door de jarenlange mishandeling die ze zij aan zij doorstonden, zeker een band gevormd. Ze waren elkaars enige getuige van het lijden en de wreedheid die ze meemaakten.”
Een van de twee gered
Het doel was om twee jaar geleden zowel Raju als Mohan te redden en mee te nemen naar het Elephant Care Center in Mathura, toen Wildlife SOS samen met U.P. Forest Department toestemming van de overheid kreeg om de dieren over te brengen.
Vlak voor deze actie verdween de eigenaar van Mohan echter en kreeg alleen Raju zijn welverdiende pensionering waar het dier duidelijk dolgelukkig mee was. Een prachtig moment, maar door het ontbreken van Mohan ging de redding gepaard met een lach en een traan. Begin 2015 waren de medewerkers van Wildlife SOS dolblij dat ze de jeugdvriend van Raju weer gelokaliseerd hadden. Bij de reddingspoging in maart 2015, waarbij een groep van 30 politie-agenten, 15 functionarissen van bosbeheer en 10 medewerkers van Wildlife SOS betrokken waren was men bijna zover om Mohan in te laden, toen ze door een woedende menigte van zeker 300 mensen werden gedwarsboomd. De situatie werd zeer gevaarlijk, waardoor men zonder Mohan moest vertrekken.
Hoorzitting 10 juni
Sindsdien blijft het leven van Mohan een aaneenschakeling van ellende en vecht het juridische team van Wildlife SOS in de rechtszaal van Uttar Pradesh onvermoeibaar om Mohan alsnog in beslag te mogen nemen. Door een staking in de rechtbank op 20 mei, moest de hoorzitting verzet worden naar 10 juni. We hopen van harte dat het geluk Mohan op die datum eindelijk toelacht en hem een nieuw leven in de opvang gegund is, waar hij herenigd kan worden met Raju.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Ik kan hier alleen maar om huilen, zoveel dierenleed, ik wou dat er geen mensen bestonden. Alles kapot maken wat onschuldig is en zich niet kan verweren! Zo walgelijk en in en intriest. Mijn ziel breekt bij alle vormen van dierenleed.
Mohan houd vol alsjeblieft !!!
Er word voor je gestreden om je vrij te krijgen. ..
Ik duim voor je !!
ik hoop dat de olifant voor zijn laatste dagen het geluk heeft dat ze hem vrij krijgen
Al the animals must be free , and not lockt up.
Hopelijk komt er snel een eind aan dit trieste verhaal, hou nog even vol !!