Uit recent Brits onderzoek blijkt dat honden pessimistischer zijn over het krijgen van snoepjes als een mens gestrest is. Stress bij een onbekende beïnvloedt dus hoe de hond zijn kansen inschat. Dit is belangrijke kennis voor mensen die met honden werken, bijvoorbeeld met hulphonden.

beïnvloedt
Een hond is gevoelig voor stress van de baas | Foto: publiek domein

Je moet een belangrijke presentatie geven of je hebt een date… grote kans dat je dan met klotsende oksels loopt. Dat honden die stress kunnen ruiken is al enige tijd bekend, maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat honden er zelfs pessimistisch van worden als ze merken dat een mens gestrest is. Dr. Nicola Rooney is hoofddocent aan de veterinaire faculteit van de Universiteit van Bristol en was betrokken bij het onderzoek:

“Hondenbezitters weten hoe afgestemd hun huisdieren zijn op hun emoties, maar hier laten we zien dat zelfs de geur van een gestreste, onbekende mens de emotionele toestand van een hond en de perceptie van beloningen beïnvloedt.”

Volgens Rooney is het belangrijk om te begrijpen hoe menselijke stress het welzijn van honden beïnvloedt. Dat begrip is met name belangrijk voor honden in kennels, en voor honden die in training zijn om bijvoorbeeld hulphond te worden.

beïnvloedt
Honden kunnen pessimistisch of optimistisch zijn | Foto: publiek domein

Het team testte de mate van ‘optimisme’ en ‘pessimisme’ bij de honden, om zo vast te kunnen stellen of ze positieve of negatieve emoties hadden na het ruiken van menselijke stress- en ontspanningsgeuren. De honden werden eerst getraind door de voerbak op een bepaalde plek te zetten. Op één plek kregen ze een snack, op de andere plek bleef de bak leeg. Zodra de honden het verschil tussen de twee plekken door hadden, waren ze sneller bij de voerbak als deze op de plek stond waar ze eten kregen. Vervolgens testten de onderzoekers hoe snel de hond nieuwe plekken waar de bak stond zou benaderen. Een snelle benadering weerspiegelde optimisme over de aanwezigheid van een snack op de nieuwe plek, terwijl een langzame benadering pessimisme en negatieve emoties aangaf.

Stress beïnvloedt zweet en adem

Achttien honden deden mee aan het experiment. Voor het experiment hadden een aantal onbekende mensen of een moeilijke wiskundetest gemaakt – de stressgeur – of ze hadden rustgevende geluidsfragmenten geluisterd, voor de ontspannen geur. De honden moesten tijdens de proeven meerdere keren naar de bakken toe. De onderzoekers creëerden drie situaties: waarin de hond te maken had met stressgeur, ontspannen geur of geen geur. De adem- en zweetgeuren kwamen van vrijwilligers die de hond niet kende.

stress
Zit er wel of geen voer in de bak? | Foto: publiek domein

De onderzoekers ontdekten dat de stressgeur ervoor zorgde dat honden langzamer naar de nieuwe plek van de voerbak gingen, als deze relatief dichter bij de plek stond waar de voerbak leeg zou zijn. De stressgeur beïnvloedt kennelijk de verwachting dat de nieuwe plek geen voedsel oplevert, net als de lege plek in de buurt. De onderzoekers vermoeden dat dit een manier kan zijn voor de hond om energie te besparen en teleurstelling te voorkomen. De honden verbeterden gedurende de rondes van het experiment ook hun kennis over op welke plek voedsel was. Dat verschil leerden ze sneller wanneer er een stressgeur in de lucht hing.

Bronnen:

Honden begrijpen meer dan je denkt

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma