De federale overheid in Alaska heeft besloten dat een groot olie- en gasproject van ConocoPhilips, genaamd Willow Master Development Plan op het westelijke deel van de Noordpool in Alaska, niet door mag gaan. Volgens de rechter is de impact die het project op het klimaat en op ijsberen heeft niet goed onderzocht.
De rechtszaak werd aangespannen door verschillende milieuorganisaties en inheemse bevolkingen. Zij sleepten de Amerikaanse overheid voor de rechter en eisten dat de vergunning voor het project, die verleend was door de Trump-regering en later gesteund werd door de Biden-regering, ingetrokken zou worden. Volgens hen had de regering bij het goedkeuren van het plan geen rekening gehouden met de gevolgen voor het klimaat en voor de bedreigde diersoorten die in het gebied grenzend aan de Beaufortzee leven.
Streep door olie- en gasproject
De federale rechter Sharon L. Gleason was het met de eisers eens en concludeerde dat de vergunning niet verleend had mogen worden. Volgens haar heeft het Bureau of Land Management, deel van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, in haar analyse van de milieueffecten van het project de broeikasgassen die vrij zouden komen niet meegerekend. Gleason vindt dit ‘willekeurig en onberekenbaar’, en bovendien is het in strijd met de National Environmental Policy Act. Ook zijn de gevolgen voor de ijsberen die op de Noordpool leven niet in acht genomen en dat is in strijd met de Endangered Species Act.
.
.
Volgens het miljardenplan (pdf), dat zou worden uitgevoerd door de oliegigant ConocoPhilips, zouden onder andere gigantische koelers worden geplaatst om de permafrost op het land opnieuw te bevriezen, zodat de bodem steviger wordt en er gemakkelijker doorheen geboord kan worden. Verder zouden er zo’n 250 gaten worden geboord, een grote faciliteit worden gebouwd en honderden kilometers aan ijswegen, pijplijnen en landingsbanen komen. Dit allemaal om 590 miljoen vaten olie te kunnen winnen, wat 280 miljoen ton aan broeikasgassen zou veroorzaken. Dit is het equivalent van 65 kolencentrales die het hele jaar door draaien. Kristen Monsell, senior advocaat bij het Centrum voor Biologische Diversiteit, vindt de uitspraak dan ook ontzettend belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering:
“Dit is een enorme overwinning voor het klimaat en voor ijsberen. Het is een boodschap voor de regering van Biden dat het boren in de Noordpool ons klimaat én de kwetsbare diersoorten die daar leven bedreigt. Het project had nooit goedgekeurd mogen worden en valt niet te verdedigen. Als president Biden de klimaatcrisis écht wil aanpakken, zal hij verdere pogingen om het project te laten doorgaan moeten afwijzen en alle nieuwe olie- en gasactiviteiten in het Noordpoolgebied moeten verbieden.”
De federale overheid heeft hiermee de eerder verleende toestemming teruggetrokken, die verleend was in 2020 door het ministerie van Trump. Opmerkelijk genoeg werd het project verdedigd door de huidige Biden-regering, ondanks dat die beloofd had om actie te ondernemen tegen klimaatverandering en geen land meer beschikbaar te stellen voor het winnen van fossiele brandstoffen. Er wordt dan ook gespeculeerd dat Biden het Willow-project verdedigde om steun te krijgen van senator Lisa Murkowski, een uitgesproken supporter van het project. Murkowski, een gematigd Republikein, wordt gezien als een belangrijke politieke handlanger in het geval dat er evenveel Republikeinen als Democraten in de Senaat terechtkomen. Volgens Kristen Monsell is dit echter de verkeerde insteek:
“We hebben geen tijd om politieke spelletjes te spelen met het klimaat. Elk redelijk, volledig onderzoek zou aantonen dat dit project een ramp zou zijn voor ons klimaat, de lokale gemeenschappen en de dieren die daar leven. Olie moet in de Noordpool onder de grond blijven, en de Westelijke Noordpool moet beschermd worden in plaats van veranderd worden in een olieveld.”
Bronnen:
- New York Times
- World Animal News
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner