De burgemeester van Straatsburg heeft de omstreden foie gras verboden bij officiële evenementen. Een grote stap om een einde te maken aan de gruwelijkheden die ganzen en eenden wordt aangedaan om dit luxe product te kunnen serveren.
Verbod foie gras
Als hoofd van de stad Straatsburg heeft Jeanne Barseghian het verbod op ganzenlever ingevoerd. Ze vertelde nieuwsradio France Bleu dat het besluit om foie gras te verbieden al werd genomen toen ze burgemeester van Straatsburg werd in 2020. Pas nu maakt ze het openbaar:
“Foie gras zal niet meer worden geserveerd bij officiële gelegenheden in deze Franse stad.”
People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) juichte het besluit van Barseghian toe. PETA-campagne adviseur Mimi Bekhechi:
“In de huidige moderne samenleving is er geen plaats meer voor misbruik van ganzen en eenden.”
The mayor of Strasbourg @JeanneBarsegh has banned foie gras from official events because of its cruelty to animals #news #France https://t.co/FHjQrFZrQB
— The Animal Reader News (@theanimalreader) November 30, 2021
PETA dankt de burgemeester van Straatsburg voor haar medelevende beslissing om te stoppen met het serveren van de verachtelijke leverpastei. Bekhechi voegde eraan toe:
“Marteling hoort niet op de eettafel en alternatieven voor foie gras zijn een stap vooruit.”
Dwangvoeden
Foie gras is de vervette lever van ganzen of eenden. Een traditionele delicatesse. Het is een beschermde naam, op grond van nationale en Europese vorderingen. Om leverpastei te maken, worden eenden en ganzen met geweld gevoederd met een stalen of rubberen buis die in hun keel wordt gestoken. De dwangvoeding begint in de laatste twee tot drie weken voor de slacht. Hierdoor wordt wel drie tot zes keer per dag vette maïspap of granen en vet rechtstreeks in de slokdarm van ganzen gepompt, waardoor hun lever wel tien keer zo groot wordt.
To get foie gras, workers shove a metal pipe down the throats of ducks and geese and force them to ingest more food than they would naturally eat.
Nothing about this is "luxury." pic.twitter.com/XSlNh25Sts
— Mercy For Animals (@MercyForAnimals) November 7, 2021
Eenden worden meestal twee keer per dag met dwang gevoerd. Dit veroorzaakt niet alleen vreselijke angst, maar ook intense pijn en hijgen. De dieren lopen het risico op een slokdarmperforatie. Het vele en vette voer veroorzaakt tenslotte de gewenste vervette lever, ofwel foie gras. De lever zwelt enorm op, functioneert niet meer goed en drukt de poten in een dusdanige positie dat het dier nog nauwelijks kan lopen. Een vervette ganzenlever is pas foie gras bij een gewicht van minimaal vierhonderd gram. Om dit absurde gewicht te bereiken voor dit luxe product, worden miljoenen ganzen onder dwang gevoederd.
Diervriendelijk alternatief
Diervriendelijke foie gras is gebakken lucht. Er zijn restaurants die zogenaamd diervriendelijke leverpastei serveren, maar dit kan dus helemaal niet. Ganzenlever is nagenoeg altijd het resultaat van dwangvoeding, buitenbeschouwing gelaten de grote uitzondering, en dan mag dit officieel geen foie gras worden genoemd. In de Franse wet is dit zelfs vastgelegd. Daarentegen is de veganistische foie gras van de met een Michelinster bekroonde Franse chef-kok Alexis Gauthier, een bijzonder goed alternatief. Deze foie gras wordt gemaakt van paddenstoelen en walnoten.
Classically-trained French chef and owner of Gauthier Soho, Chef Alexis Gauthier, teamed up with animal rights organization PETA and recipe video producers BOSH! to develop a recipe for vegan foie gras, cleverly dubbed “faux gras.” “In France, people lov… https://t.co/I9N1t7hYO0 pic.twitter.com/XK9gZ72u07
— Vegan Bits (@VeganBits) May 6, 2018
In juli heeft de Franse organisatie Gourmey 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) ingezameld om eendenlever te produceren van in een laboratorium gekweekte eendencellen, aldus Nicolas Morin-Forest van Gourmey:
“Er is een grote behoefte aan een alternatief voor de gewone foie gras, een controversieel product dat zichzelf opnieuw moet uitvinden.”
Illegaal
In 1998 kwam het rapport ‘Welzijnsaspecten van de productie van foie gras bij eenden en ganzen’ uit, op verzoek van de Europese Commissie. De conclusie van het rapport luidt:
“Het Wetenschappelijk Comité voor diergezondheid en dierenwelzijn concludeert dat dwangvoeding, zoals momenteel wordt toegepast, schadelijk is voor het welzijn van de vogels.”
Het rapport was opgesteld door de Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. De Europese Commissie kwam met adviezen voor minimale welzijnsverbeteringen. Dat er weinig is veranderd, blijkt volgens een recenter rapport uit 2017. Dit rapport ‘Het welzijn van eenden tijdens de productie van foie gras’ door Irene Rochlitz en Donald M. Broom, komt vrijwel met dezelfde conclusies:
“Wij concluderen uit deze literatuurstudie dat dwangvoeding zeer slecht welzijn veroorzaakt in eenden en niet zou moeten worden toegepast.”
In Nederland is dwangvoeden verboden; het is daarom zeer tegenstrijdig dat de producten van die verboden handeling nog steeds in winkels wordt aangeboden en op de menukaart staat van restaurants. In Vlaanderen moeten de dwangvoederbedrijven op zijn laatst op 30 november 2023 de deuren sluiten. België is de op een na grootste verbruiker van foie gras per hoofd ter wereld. Het maken van ganzen-en eendenlever is illegaal in onder andere Finland, Italië, Turkije, Polen. Diverse actiecomités, dierenorganisaties en politieke partijen pleiten al jarenlang voor een Europees verbod om voorgoed een einde te maken aan dit gruwelijk dierenleed.
#GNvdD: Vlaams verbod op pelsdierfokkerijen en dwangvoederen
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jessica Slotman