De omstreden Nederlandse varkensbaron Adrianus Straathof is eerder deze week in Duitsland veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden wegens dierenmishandeling, waarvoor hij bij de oosterburen in 2014 al een beroepsverbod kreeg opgelegd. In Nederland mocht de varkenshouder echter rustig verdergaan met boeren en zelfs uitbreiden. Wellicht dat een strafblad daarin verandering gaat brengen.
Het Duitse bedrijf van Straathof in Gladau werd in maart 2014 betrapt op het illegaal doden van biggen en het onthouden van noodzakelijke zorg voor de dieren. Dit leverde hem een beroepsverbod op en in Duitsland betekent dat zoveel als ‘raus bitte’.
.
Duitse varkensfabrieken Straathof moeten sluiten wegens ernstig dierenleed
Niemand stopte Straathof
In Nederland werd hem na het Duitse beroepsverbod geen strobreed in de weg gelegd. Straathof onderneemt samen met zijn zoons. Hun bedrijf Sebava kreeg in Nederland zonder problemen vestigings- en uitbreidingsvergunningen. Niemand stopte de varkensbaron, die bij onze Oosterburen niet langer welkom was en beschouwd werd als een malafide boer.
.
Gemeente Raalte legt varkenshouder Straathof geen strobreed in de weg
Knorhof
In juli 2017 brak in Erichem, gemeente Buren (Gld) in een van zijn varkensfabrieken brand uit. In de Knorhof kwamen 60.000 varkens op een gruwelijke wijze om het leven. De week erna weigerde Straathof mee te werken om de dode varkens op te ruimen. Hij heeft inmiddels wel weer een vergunning gekregen voor wederopbouw van het complex in Erichem.
.
Nog steeds dode varkens op terrein afgebrande megastal de Knorhof
.
In Mariënheem, gemeente Raalte, kreeg Sebava ook een vestigingsvergunning en dat leidde tot felle protesten van omwonenden en dierenbeschermers. Inmiddels staat het betreffende onroerend goed te koop. Verder bezit hij nog varkensfabrieken in Noord-Brabant (3), Limburg (1) en een in Flevoland.
.
Malafide varkensboer Straathof biedt boerderij in Mariënheem te koop aan
Niet integer
Nu Straathof in Duitsland een strafblad heeft kan zijn integriteit officieel in twijfel getrokken worden. Een integriteitsonderzoek in het kader van de wet Bibob is dan ook zeer wenselijk. Onder meer Animal Rights dringt daarop aan, in de hoop dat de macht van de varkensbaron eindelijk wordt gebroken en overheden en banken niet meer met Sebava in zee willen gaan.
Bronnen:
- Mitteldeutsche Zeitung
- Persbericht Animal Rights
©AnimalsToday.nl