Het commercieel kweken van inktvissen voor inktvisvlees is zeer dieronvriendelijk en milieubelastend en moet zo snel mogelijk een halt toegeroepen worden. Compassion in World Farming (CIWF) roept per brief de Europese Commissie op geen subsidies te verlenen voor de ontwikkeling van inktviskwekerijen.
Inktvissen zijn gevoelige, zeer intelligente dieren die onmogelijk op zogenaamd ‘diervriendelijke wijze’ gekweekt kunnen worden, stelde de Amerikaanse inktvisonderzoeker Jennifer Jacquet in haar onderzoek dat recent gesteund wordt door een groep van 109 wetenschappers wereldwijd.
Inktviskweek is ook niet duurzaam. Inktvissen zijn carnivoren en hebben andere vissen als voedsel nodig. Inktviskweek zal de lage visstanden in de wereld dus nog verder onder druk zetten. Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland:
“Nu kunnen we nog voorkomen dat er wéér een nieuwe tak van de vee-industrie ontstaat, daarom roepen we de EU op deze onethische, niet-duurzame industrie niet te subsidiëren of stimuleren. Deze prachtige, hoog-intelligente dieren opsluiten en uitbuiten voor hun vlees moeten we gewoonweg niet willen.”
Beginfase inktviskwekerijen
Het kweken van inktvissen is in de beginfase. Verschillende landen, waaronder Spanje, Italië, Griekenland, Japan, Mexico en Australië doen onderzoek. Spanje ontving hiervoor EU steun. Het is lastig om de jonge dieren in leven te houden in gevangenschap. Toch zeggen sommige landen binnenkort met gekweekte inktvis op de markt te komen. Dit zou een oplossing moeten zijn voor de dalende inktvisvangst in sommige gebieden.
In Nederland is de vangst van pijlinktvissen de laatste jaren juist toegenomen, doordat het aantal in de warmer wordende Noordzee is gestegen. De meerderheid van de vangst wordt geëxporteerd; consumptie in Nederland is niet populair (pdf).
Intelligente en complexe dieren
Inktvissen staan bekend als zeer intelligente en complexe dieren. Ze hebben een goed geheugen; als ze een probleem hebben opgelost, onthouden ze de oplossing lange tijd. Het is bekend dat sommige inktvissen gereedschappen gebruiken, andere dieren bouwen schuilplaatsen van kokosnoot. Het is daarom zeker dat – opgesloten in steriele bakken in een kwekerij – de inktvissen zullen lijden door verveling en frustratie, aldus CIWF.
Bron:
- Persbericht CIWF Nederland
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?