In tijden van oorlog worden dieren vaak gezien als de vergeten slachtoffers. Terwijl het menselijk leed dat conflicten veroorzaken groot is, wordt vaak voorbijgegaan aan de stress, angst en het leed dat ook dieren ervaren. De huidige conflicten in Gaza en Libanon bieden een schrijnend voorbeeld. Sinds oktober 2023 zijn al bijna 10.000 Ierse stieren naar deze conflictgebieden vervoerd, ondanks de ernstige gevaren voor de dieren.
Naast Ierland blijven ook andere Europese landen zoals Kroatië, Slovenië, Hongarije en Litouwen dieren transporteren naar conflictgebieden. De dieren maken een zware reis over zee, alleen om uiteindelijk aan te komen in oorlogsgebieden waar de bommen inslaan en raketten hun doel zoeken. Organisaties als Israel Against Live Shipments hebben op video vastgelegd hoe de dieren zichtbaar lijden onder deze omstandigheden. Verschillende Europese dierenrechtenorganisaties roepen nu de Europese Unie op om het transport van levende dieren naar conflictgebieden te stoppen en zo onnodig leed te voorkomen.
Conflictgebieden
Het vervoer van levende dieren over zee brengt op zichzelf al veel risico’s en lijden met zich mee. Tijdens de lange reis ontwikkelen runderen vaak ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsziekten, ringworm, hoornvlieszweren, verwondingen aan de benen, diarree en hittestress. Door het oorlogsgeweld in Gaza en Libanon wordt de situatie voor deze dieren alleen maar schrijnender. Aangekomen in conflictgebieden worden ze geconfronteerd met extra stress en gevaren, zoals raketinslagen in de nabijheid van vlees- en zuivelbedrijven en het voortdurende geluid van luchtalarmen.
Transport voortgezet
Ondanks de ernstige situatie zetten diverse EU-lidstaten het transport van levende dieren naar conflictgebieden voort. Dit heeft ertoe geleid dat op 23 oktober een coalitie van tien Europese NGO’s, waaronder het Nederlandse Eyes on Animals, een oproep deed aan EU-Commissaris Stella Kyriakides (Gezondheid en Voedselveiligheid) om het vervoer van levende dieren naar Gaza en Libanon per direct te stoppen. Hierbij beroepen zij zich op artikel 13 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie, dat de EU verplicht om dierenwelzijn serieus te nemen. Naar schatting zijn sinds het begin van de huidige oorlog al meer dan 100 transporten vanuit Europa naar Israël uitgevoerd.
Eerder dit jaar kreeg de Ierse minister van Buitenlandse Zaken de vraag om de export van levende dieren naar conflictgebieden te beëindigen. Hij wees dit verzoek af, verwijzend naar het ontbreken van handelsrestricties tussen Ierland en Israël. De roep om een einde te maken aan deze stressvolle en onmenselijke transporten klinkt echter steeds luider. Dit voorjaar haalde Israël al het nieuws toen een Australisch schip, na een drie maanden durende reis, eindelijk de Israëlische kust bereikte. De reis, vertraagd door de oorlog, kostte door de slechte omstandigheden het leven van vele dieren aan boord.
De vraag naar actie groeit, terwijl dieren lijden te midden van conflicten. Dierenrechtenorganisaties dringen erop aan dat de EU een duidelijke stelling inneemt tegen het exporteren van levende dieren naar conflictgebieden, om zo dit vermijdbare leed te voorkomen.
Bronnen:
- Ethical Farming Ireland (1, 2)
- The Animal Reader
- Times of Israel
©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius
Strijd mee tegen dierenleed!
Stop diertransporten naar conflictgebieden bij Israël en Libanon
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?