Compassion in World Farming (CIWF) start vandaag een Europese campagne tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Kooien in de veehouderij veroorzaken veel dierenleed. Ze zijn niet van deze tijd en moeten zo snel mogelijk uit de veehouderij verdwijnen, vindt de internationale dierenbeschermingsorganisatie.
In Europa worden elk jaar honderden miljoenen dieren in kooien gehouden voor hun vlees of eieren:
- Meer dan 285 miljoen legkippen zitten in kooien, de zogenaamde ‘verrijkte’ legbatterij of ‘koloniehuisvesting‘.
- Meer dan 13 miljoen zeugen staan vast tussen stalen stangen in ‘ligboxen’ of kraamhokken.
- Meer dan 300 miljoen konijnen leven in krappe draadgazen kooien.
De kooien veroorzaken veel problemen voor het welzijn van de dieren. Natuurlijk gedrag wordt meestal ernstig beperkt. Stress en abnormaal gedrag, zoals stangbijten bij zeugen, zijn vaak het gevolg. Ook kunnen kooien leiden tot specifieke gezondheidsklachten, zoals urineweginfecties bij zeugen die in hun eigen uitwerpselen liggen of broze botten bij legkippen.
“Kooien in de veehouderij zijn een uitvinding van de vorige eeuw, ze zijn niet meer van deze tijd”, zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: “Inmiddels hebben we geleerd dat kooien in de veehouderij veel dierenleed veroorzaken. Bovendien maken ze het mogelijk heel veel dieren in een kleine ruimte te proppen, soms zelfs in lagen op elkaar. Ze zijn het symbool van de vee-industrie en maken de hoge en goedkope productie mogelijk, die zo schadelijk is voor het milieu en de aarde “.
Eerder verbood de Europese Unie kalverkisten en kale legbatterijen en beperkte zij het gebruik van kooien voor zwangere zeugen vanwege de ernstige nadelen voor het welzijn van de dieren. CIWF vindt dat het nu tijd is om de volgende stap te zetten en alle kooien uit de veehouderij te bannen. De organisatie zet zich daartoe in voor nieuwe Europese wetten en regels, bijvoorbeeld voor konijnen, en voor aanscherping van bestaande regels. Bovendien vraagt zij voedselproducenten en supermarkten geen vlees en eieren in te kopen van dieren die in kooien gehouden werden.
De campagne ‘Stop de kooien!’ richt zich nadrukkelijk op alle kooien in de veehouderij, maar zal van start gaan met een actie voor het verbod van alle konijnenkooien. In Europa leven jaar in jaar uit meer dan 300 miljoen konijnen hun hele leven in kale draadgazen kooien. Deze zijn nog het best te vergelijken met de kale batterijkooien voor legkippen die al in 1999 vanwege het slechte dierenwelzijn verboden werden.
Meer over de nieuwe campagne is te vinden op: www.ciwf.nl/stopdekooien
Persbericht Compassion in World Farming
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als jullie echt van deze dieren houden,geef ze dan een groot hok met hooi en stro en eten,en niet bij elkaar proppen, maar jullie denken maar aan EEn ding, en dat is geld verdienen. Walgelijk
Daarom Stefanie kun je iedere boer bijna vergelijken met een bankier, alles voor het geld en leverd iets geen geld op, dan moet het vernietigd worden.
Alle veehouders die zich hier mee bezig houden, zouden zelf eens een aantal weken in een kooi moeten zitten, eens kijken of ze het daarna nog heel diervriendelijk vinden.
Gisteren zag ik een veehoudster die voor haar varkens een vroedvrouw had om op die manier meer biggen in leven te houden en ze deed net of ze daarmee toch heel diervriendelijk bezig was, terwijl de zeugen gewoon vastgeklemd zaten, het ging gewoon weer hoe meer biggen in leven blijven des te meer geld je verdiend.
Ik weet waarom ik héél lang geleden al gestopt ben met het eten van vlees. Het is toch van de zotte dat miljarden dieren alleen maar als dingen gezien worden waar je geld aan kan verdienen. En dat dat meestal onder erbarmelijke omstandigheden gebeurt. Ik eet elke dag héérlijk vegetarisch biologisch en het bevalt uitstekend! In de praktijk gebruik ik tegenwoordig bijna helemaal geen dierlijke producten meer, alleen een klein beetje biologisch-dynamische kaas.
WEG MET DIE KOOIEN!!!