Nieuw onderzoek wijst uit: stokstaartjes kletsen de hele dag door! Zij gebruiken daarbij verschillende soorten geluiden om met hun groepsgenoten te communiceren. Soms is het vergelijkbaar met een telefoongesprek en soms met een kort bericht. Dit ontdekten Duitse en Zwitserse onderzoekers na het bestuderen van wilde stokstaartjes.
Stokstaartjes zijn groepsdieren die bijna de hele dag op de been zijn. En terwijl ze lopen of rennen, maken ze continu geluiden. Onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut voor Dierengedrag en de Universiteit van Konstanz codeerden twee soorten geluiden die de dieren maken. Dit heeft te maken met hun leefsituatie, die door de onderzoekers als volgt wordt omschreven: je staat midden in een menigte en zoekt communicatie met één ander. Vlad Demartsev was betrokken bij het onderzoek:
“Het is onmogelijk om met twintig mensen een gesprek te voeren, dus praten we normaal gesproken met één partner tegelijk.”
Dat doen de stokstaartjes ook. Onderzoekers spreken over een ‘close call’, wanneer twee dieren een uitwisseling hebben van een roep en een reactie. Daarnaast maken ze gebruik van een zogenaamd ‘kort bericht’. Demartsev legt uit dat het dan gaat om een aankondiging in de trant van ‘ik ben hier’. Deze tweede roep krijgt niet per se direct een reactie van een communicatiepartner. Het is meer een aankondiging aan de hele groep, dan dat het gaat om kletsen met een ander. Hoor in dit Souncloud fragment een kort bericht.
Stokstaartjes kletsen de hele tijd met elkaar
Demartsev heeft samen met collega-onderzoeker Ariana Strandburg-Peshkin van het Max-Planck Instituut voor Dierengedrag, Universiteit van Konstanz (Duitsland) en Universiteit van Zürich (Zwitserland) halsbanden omgedaan bij wilde stokstaartjes in Zuid-Afrika. Deze halsbanden registreerden continu audiogegevens en GPS-posities van de dieren. Zo konden de onderzoekers zien welk dier waar en wanneer bepaalde geluiden produceerde. Demartsev:
“We zagen dat de kans heel groot is dat er binnen een halve seconde een stokstaartje in de buurt reageert op een ‘close call’. Maar bij ‘kort bericht’ zien we geen patroon. Dat doen ze allemaal vrijwel tegelijk en daar zit geen structuur in.”
In een groep blijven is cruciaal voor stokstaartjes, en dat verklaart waarom de dieren continu met elkaar kletsen, of liever gezegd communiceren. Demartsev:
“Als stokstaartjes alleen zijn, is de kans op predatie of intimidatie door andere groepen groter. Daarom doen stokstaartjes over het algemeen heel erg hun best om bij elkaar te blijven.”
Bron:
- Science Daily
- Campus.kn Meerkat chit-chat/Soundcloud
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma