De ontbossing in de Braziliaanse Amazone is met bijna 70 procent gestegen in de eerste vier maanden van dit jaar. In de maand april alleen al werd een stuk regenwoud vernietigd dat groter is dan de Veluwe.
Het cijfer ligt extreem hoog voor deze periode van het jaar, en haalt record na record, terwijl dit pas het begin is van het droge seizoen. De ontbossing neemt dan vaak enorm toe, zegt Merijn van Leeuwen, expert Amazone bij het Wereld Natuur Fonds.
Grote druk
Het bos staat onder grote druk. In de afgelopen jaren zijn de controle en handhaving afgebouwd en het toezicht is verminderd. Hierdoor hebben illegale ontbossers vrij spel. Ook de oorlog in Oekraïne klinkt door in het Amazonegebied. Er heerst het idee dat er meer ontbost moet worden, zodat er meer geproduceerd kan worden. “Het bos zal deze druk niet lang meer volhouden”, zegt Merijn van Leeuwen.
https://twitter.com/RuneBerggren/status/1527185990623932416
Bolsonaro ziet kans
De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, wil een wet aannemen die de mijnbouw in inheemse gebieden toestaat en daar gebruikt hij de oorlog in Oekraïne voor. Brazilië importeert 85 procent van het totaal aan kunstmest dat het land gebruikt. 23 procent daarvan komt uit Rusland. Door mijnbouw in inheemse gebieden toe te staan, zou er toch aan fosfaat, de belangrijkste grondstof, kunnen worden gekomen. President Bolsonaro wil de economische exploitatie van inheems grondgebied legaliseren en noemt de oorlog daarvoor “een goede kans”.
Kantelpunt
De Amazone nadert een kantelpunt. De grootschalige ontbossing zorgt ervoor dat er minder wolkvorming boven de rivieren ontstaat. Daardoor daalt de vochtigheid in de atmosfeer en valt er minder regen. Niet alleen in het Amazonegebied, maar in een groot deel van Zuid-Amerika. Het gebrek aan neerslag en het hoge tempo van ontbossing vernietigen het regenwoud sneller dan het zich kan herstellen. Ook de overgebleven groene jungle zal veranderen in een dor grasland.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop