Het sociale medium Facebook biedt de mogelijkheid om een afbeelding of video te rapporteren als je deze stuitend of ongepast vindt. Onder de redenen die je kan opgeven vallen pornografie, prostitutie, belediging of iemand naar beneden halen. Vorige week was het opeens mogelijk om een foto van een stierengevecht te rapporteren. Helaas heeft Facebook deze optie alweer teruggetrokken.
Toen Facebook de mogelijkheid aanbood om foto’s van stierengevechten aan te bieden barstte er een discussie los. Aan de ene kant werd deze nieuwe mogelijkheid toegejuicht en als zeer positief beschouwd. Hiermee erkende Facebook immers dat het stierenvechten wreed en gewelddadig is. Het was natuurlijk erg fijn dat liefhebbers van het stierenvechten een podium werd ontnomen om dierenleed, verpakt als kunstvorm, te verspreiden. Zo reageerde de stichting Fundación Toro de Lidia (een stichting die fokkers van vechtstieren vertegenwoordigt) verontwaardigd over het besluit van Facebook. Een vertegenwoordiger van de stichting gaf aan dat het oneerlijk is om een vorm van kunst te vergelijken met gewelddadigheden.
Maar er zitten ook nadelen aan deze mogelijkheid. Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van het stierenvechten, zoals de Nederlandse organisatie CAS International, gebruiken dit soort foto’s op Facebook om hun volgers te informeren over de wrede aard van het stierenvechten. Dit is een krachtig middel omdat een beeld soms meer zegt dat duizend woorden.
Opeens trok Facebook de mogelijkheid om stierengevechten te rapporteren als geweldadig weer in. Volgens Facebook is het allemaal een fout geweest. Er wordt verder geen informatie gegeven over dit besluit.
Marius Kolff, directeur van CAS International, stelt:
“In plaats van een verbod op gruwelijke foto’s zou een verbod op de promotie van gruwelijke feesten beter op zijn plaats zijn, maar zover zal het wel niet komen. Ik ben blij dat we gruwelijke foto’s kunnen blijven plaatsen, omdat we toch de waarheid naar buiten kunnen brengen, al zullen we dat niet altijd doen, juist omdat ze zo gruwelijk zijn.”
Het zou inderdaad het beste zijn als Facebook niet meer de mogelijkheid zou bieden om het stierenvechten, en dus dierenleed, te promoten. Tegelijkertijd zou Facebook de organisaties die het stierenvechten bestrijden juist kunnen helpen door het publiceren van foto’s mogelijk te maken om het publiek én politici informeren over de realiteit van het stierenvechten.
Bronnen: BBC.com & ElMundo.es ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?