In november 2016 stemde het congres van de Mexicaanse staat van Veracruz unaniem voor het verbod van diverse feesten met stieren. Ook van het controversiële Embalse de Tlacotalpan. Gisteren zou dit stierenfeest voor het eerst in 242 jaar niet meer plaatsvinden, dat gebruikelijk op de eerste dag van februari plaatsvond. Maar de bevolking kwam op de dag van het feest in opstand en uiteindelijk werd het feest op illegale wijze gehouden. De politie heeft 60 mensen gearresteerd, waaronder 10 veehouders.  

stierenfeest
Stierenfeest Mexico gaat door ondanks verbod | Foto: Animanaturalis

Embalse de Tlacotalpan                           
Het stierenfeest Embalse de Tlacotalpan is zeer controversieel. In deze gemeente worden elk jaar op 1 februari zes stieren mishandeld door de dorpelingen: ze worden dronken gevoerd en gedwongen om door een rivier te zwemmen, vastgebonden aan bootjes. Eenmaal aan de kant worden ze opgejaagd en mishandeld. Al 10 jaar strijdt CAS International (Comité Anti Stierenvechten) tegen dit feest, CAS heeft diverse malen protestacties op haar site en via haar sociale mediakanalen verspreid om door het uitoefenen van internationale sociale druk een einde te bereiken voor dit wrede evenement. Al jaren beloven de lokale autoriteiten dat ze erop zullen toezien dat de stieren niet mishandeld zullen worden. Maar keer op keer kreeg CAS te horen van haar zusterorganisaties dat de stieren wel degelijk zijn mishandeld.

Andere stierenfeesten
Het congres verbood ook de vaquilladas (feesten met jonge koeien), pamplonadas en andere feesten. De Mexicaanse organisatie Movimiento Consciencia diende, samen met andere Mexicaanse organisaties, een initiatief in om dit verbod voor elkaar te krijgen, wat ook lukte.

Successen
Het is een enorme strijd maar er worden wel successen geboekt. Movimiento Consciencia bereikte eerder in 2016, met steun van onder meer CAS International, dat de Mexicaanse gemeente Tzintzuntzan het stierenvechten verbood. In december 2015 werd de toegang van kinderen tot stierengevechten in de hele staat Veracruz verboden, ook met steun van CAS.

Persbericht CAS International