In Spanje is er sociale verontwaardiging ontstaan na de publicatie van beelden waarbij te zien is hoe een stier meerdere ossen door de lucht gooit. Een stierenevenement met een speciale show voor kinderen op het programma, was dusdanig schokkend dat het Spaanse Openbaar Ministerie een grootschalig onderzoek naar dierenmishandeling heeft ingesteld. Minderjarigen die speciaal voor dit kinderspektakel waren gekomen, barstten in huilen uit. Het evenement vond plaats in de plaats Barbastro in de regio Aragon.

Stier neemt ossen op de hoorns in kinderstierenvechtshow Spanje
Stier neemt ossen op de hoorns in kinderstierenvechtshow Spanje | Foto: Videoshot X

Een stier bestemd voor stierengevechten werd losgelaten op drie jonge ossen in de arena van Barbastro. De stier ramde herhaaldelijke keren de hulpeloze jonge dieren. Het publiek, waaronder kinderen, keek tot huilens toe hoe de stier de ossen door de lucht lanceerde. Videobeelden van het gruwelijke evenement gaan wereldwijd viraal. Let op, de beelden zijn schokkend:

Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner bij het Comité Anti Stierenvechten:

“De stieren waren net aangekomen in de arena. Het was de bedoeling dat het publiek de stieren kon zien in de arena, vóór ze de stal in zouden gaan. Gewoonlijk volgt de stier de ossen de stal in. Maar deze keer – waarschijnlijk onder de stress van het transport – reageerde de stier anders. De ossen werden meerdere keren door de lucht gegooid. Een drama voor de zeer gestreste stier, de ossen en de aanwezige kinderen die niet konden ophouden met huilen.”

Dierenmishandeling

De Spaanse partij voor de dieren PACMA heeft een reeks videobeelden van het incident voorgelegd aan de milieuafdeling van het Openbaar ministerie. Openbaar aanklager Antonio Vercher Noguera heeft de milieudienst van de guardia civil SEPRONA aangesteld om nader onderzoek uit te voeren. Onderzocht wordt of er sprake is van een misdrijf omtrent dierenmishandeling bij de wrede stierengevechten in Barbastro. Eveneens onderzoekt het ministerie of het bijwonen van deze evenementen door kinderen een vorm van kindermishandeling is. Momenteel is het in Aragon toegestaan voor minderjarigen om stierengevechten bij te wonen. Burgemeester Fernando Torres (PP) ontkent echter enige vorm van dierenmishandeling en zegt dat de stieren door dierenartsen zijn gecontroleerd en in uitstekende staat verkeren. Pampin Zuidmeer:

“Als je naar de beelden kijkt is het moeilijk te geloven dat het goed gaat met de ossen. Ook is onbekend wat de dierenartsen hebben vastgesteld. Feit is wel dat dit gedeelte van het proces – de stier in de stal van de arena leiden – meestal verborgen blijft voor de buitenwereld. We weten niet hoevaak het misgaat.”

 

PACMA op X (voorheen Twitter):

“Maar wat dachten jullie dat er zou gebeuren? Vreselijke beelden van het loslaten van een stier in Barbastro (Huesca). Hij valt meerdere ossen keer op keer aan voor de ogen van tientallen kinderen die zaten te wachten op een kindershow. Het geschreeuw en gehuil is schokkend. De beelden zijn wreed. Hoe konden jullie dit toestaan?”

.

stierengevechten
Stierengevechten | Foto: publiek domein

Vage vergunningen

Een dag voordat het incident plaatsvond, maakte de interventie van de lokale gemeenteraad een rapport openbaar waarin deze wees op onregelmatigheden in verband met de verlening van vergunningen voor stierenvechten door burgemeester Torres. De vergunningen zouden worden verkregen door middel van een procedure waarbij een vergunning voor het gebruik van gemeentelijk goed wordt aangevraagd, geselecteerd en toegekend met directe interventie van de burgemeester om door een derde partij te worden geëxploiteerd. Op deze manier zouden interne controles door de gemeenteraad om de noodzaak van het gebruik van gemeentelijk goed te beoordelen, worden vermeden. José Luis Parra, woordvoerder van Chunta Aragonesista (CHA) in de gemeenteraad, eist op basis van dierenmishandeling het ontslag van burgemeester Torres. Parra:

“Deze bizarre vorm van dierenmishandeling die heeft plaatsgevonden in de arena van Barbastro kan politiek gezien niet ongestraft blijven.”

Meer strafzaken

Volgens het rapport (2022) van het Openbaar Ministerie neemt het aantal onderzoeken en strafzaken omtrent dierenmishandeling de afgelopen jaren toe in Spanje. Binnen de afdeling Milieu telt dierenmishandeling het hoogst aantal misdrijven en veroordelingen. Dit staat los van de nieuwe nationale wet in Spanje, die pas in werking treedt op 29 september. Op dierenmishandeling staat een mogelijke gevangenisstraf van 3 tot 18 maanden, en op het doden van een dier kan deze straf oplopen tot 24 maanden met een boete en een verbod van 1 tot 3 jaar op het houden van dieren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools