Moederloze kittens, gewonde en zieke katten krijgen veterinaire hulp en een tijdelijke opvang dankzij Stichting Kitten Rescue Curaçao (KRC). De stichting runt naast een kattenvoedselbank ook nog een kattencafé, waar je iets lekkers kunt nuttigen, terwijl je knuffelt met kittens. Het Caribische eiland Curaçao kampt al jaren met een overvloed aan straatkatten en hun kittens. De sterilisatie- en castratiecampagnes van KRC pakken dit probleem grootscheeps aan en verbeteren daarmee ook de levenskwaliteit van deze dieren.

Straatkatten
Stichting Kitten Rescue Curaçao geeft straatkatten een beter leven | Foto: Facebookpagina Kitten Rescue Curaçao

Het tropische vakantie-eiland Curaçao is een geliefde toeristenbestemming met witte stranden en een Caraïbische sfeer. Wanneer men onder het genot van een drankje en met de voeten in het zand de zonsondergang bezichtigt, komen de straatkatten tevoorschijn. Op stranden, in woonwijken en in de onontgonnen wildernis – de zogenaamde mondi – zijn zwermen kittens en katten op zoek naar voedsel.

Straatkittens

De kittens worden op straat geboren of zijn daar gedumpt. Moederloze, maar zogende kittens hebben geen schijn van kans te overleven zonder hulp. Dit probleem trok enige jaren geleden de aandacht van Miriam Bleeker en haar echtgenoot Marcel, de oprichters van Stichting Kitten Rescue Curaçao. Miriam begon met de verzorging van enkele kittens, maar zag al gauw in dat deze verzorging haar roeping zou worden. Deze onderneming is een zware taak, want ook ´s nachts moeten deze kleintjes worden voorzien van een flesje kattenmelk. Daarnaast kunnen volwassen straatkatten die gewond, ondervoed of ziek zijn ook bij hun terecht. Miriam:

“Katten worden vergiftigd, geslagen en in zee gegooid; ze worden gezien als een pest.”

straatkatten
Foto: Facebookpagina Kitten Rescue Curaçao

Campagnes

Stichting Rescue Kittens verzorgt verschillende campagnes waarbij zij hulp krijgen van vrijwilligers.

  • Sterilisatie en castratie

Met als doel het aantal straatkatten op het eiland terug te dringen en hen een beter leven te geven, wordt er regelmatig – ongeveer om de maand – een sterilisatie- en castratieprogramma uitgevoerd. Dierenartsen uit Nederland betalen hun eigen ticket en voeren gratis operaties en andere nodige handelingen uit op de opgevangen kittens en katten. Lokale bedrijven geven ondersteuning door deze vrijwilligers te voorzien van een gratis verblijfsplaats.

Dierenartsen
Dierenarsten aan het werk voor de kittens | Foto: Facebookpagina Kitten Rescue Curaçao

Een van deze vrijwilligers is dierenarts Piet Hellemans. In een interview met House of Animals vertelt hij over de impact van de campagnes en hoe de stichting te werk gaat. Hij uit zijn diepste respect voor Miriam en Marcel vanwege hun toewijding aan de hulp voor deze dieren; dit zijn er ongeveer duizend per jaar.

Castreren helpt

Hellemans legt uit dat katers elkaar normaliter aanvallen tijdens de verovering van vrouwtjes. Daarbij gaan ze ruw tegen elkaar tekeer en dit leidt vaak tot ernstige verwondingen en het overbrengen van ziektes als leukemie en aids. Dit machogedrag verdwijnt na de castratie door het verlagen van het testosterongehalte. Katers veranderen dan fysiek. Hun spiermassa vermindert en hun kop wordt slanker. Ze verliezen vervolgens hun libido, hun interesse in poezen. Ook zij, de poezen zelf, blijken geen behoefte meer te hebben aan mannelijk gezelschap na sterilisatie en worden dus niet meer krols. Deze gedragsveranderingen zorgen voor een verbetering van hun levenskwaliteit en het algemene dierenwelzijn.

Piet Hellemans
Dierenarts Piet Hellemans | Foto: Facebookpagina Kitten Rescue Curaçao

Piet Hellemans vertelt hoe de eerste operaties bij KRC door hem werden uitgevoerd. Voordat de stichting over een eigen operatiekamer beschikte, werden operaties nog op de keukentafel uitgevoerd:

“De eerste sterilisatie was bij Miriam en Marcel op de keukentafel. We gebruikten een snelkookpan om de operatie-instrumenten steriel te maken.”

De dierarts vertelt ook hoe de diervriendelijke kattenvallen worden uitgezet bij de reddingsacties:

“Soms gaat het mis en wordt er per ongeluk een haan gevangen.”

Katers en poezen zijn een belangrijk onderdeel van het Curaçaose ecosysteem. Patiënten die zich goed kunnen standhouden in het wild, worden na de behandeling teruggezet in hun eigen territorium. Elk dier krijgt een oorknip, ter herkenning van de behandeling. Voor dieren die zich goed aanpassen aan mensen worden adoptiefamilies gezocht.

Hellemans ziet een duidelijke impact van de campagnes. Er zijn minder straatkatten te zien.

  • Voedselbank

Miriam en Marcel hebben ook een voedselbank opgericht. Dankzij donaties van verschillende organisaties en individuen kunnen zij met behulp van vrijwilligers op verschillende locaties straatkatten voeren.

Katten
Nieuwsgierige katten kijken naar blikjes kattenvoer | Foto: Facebookpagina Kitten Rescue Curaçao

Kattenvoer en kattenbakgrit

Op het eiland zijn er veel mensen en verschillende organisaties die zich dagelijks als vrijwilliger inzetten voor het dierenwelzijn. Mariette Hansen is zo iemand, die via haar organisatie Cats of Curacao voor bijna 190 katten zorgt.

Mariette heeft het niet makkelijk en recentelijk plaatste ze een noodoproep op Facebook omdat het eten voor de katten bijna op was. Het geld om eten te kopen was op! Ze was op dat moment namelijk druk bezig met het verhuizen van de katten naar een nieuwe locatie aan de andere kant van het eiland. De verhuizing bracht enorme kosten met zich mee omdat er nieuwe verblijven gemaakt moesten worden en daardoor zat ze er helemaal doorheen. Ze was bijna in paniek maar dankzij onze donateurs heeft House of Animals voor bijna 1300 euro kattenvoer en kattenbakgrit kunnen kopen voor haar.
Mariette was ontroerd toen ze de auto vol voer ontving (zie filmpje hieronder). Het is fijn dat dankzij onze donateurs Mariette zich even niet druk hoeft te maken over het verzorgen van de katten. Wil je ons werk ook steunen? Word donateur van House of Animals!

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools