In 2023 zijn in Ierland niet minder dan 1428 Ierse renpaarden zonder pardon afgedankt en afgeslacht. Ten minste 47 Ierse renpaarden ondergingen hetzelfde lot in de eerste 5 maanden van dat jaar in het VK. Dit totale getal is een schrikbarende 36 procent hoger dan in 2022, zo blijkt uit cijfers van de Ierse minister van Landbouw Charlie McConalogue. Schrikbarend en verbazingwekkend.
In 2021 bracht het Britse tv-programma BBC Panorama undercoverbeelden van Animal Aid naar buiten in de reportage The Dark Side of Horse Racing. De reportage bracht schokkende beelden naar buiten. Beelden over vreselijke transportmisstanden en constante overtredingen tijdens het slachtproces. De Ierse overheid claimde destijds na het zien van de reportage, dat men van niks van deze praktijken wist. John Osbourne, directeur Equine and bloodstock bij Horse Racing Ireland deed in 2021 volgende uitspraak en belofte, na geconfronteerd te zijn met de beelden:
“Het paard is verzekerd van de hoogste normen op het gebied van dierenwelzijn.”
Deze belofte blijkt loos te zijn en de Ierse overheid staat erbij en kijkt ernaar.
.
Het racen zelf is al levensgevaarlijk
Het meedoen aan een paardenrace is absoluut niet zonder risico’s voor het paard zelf. Paarden vallen regelmatig; breken daardoor benen of hun nek en worden ter plekke afgemaakt. Of ze krijgen een hartaanval en vallen dood neer. Anderen sterven na afloop van de race. In 2023 overleefden meer dan 240 renpaarden het meedoen aan een race in Ierland niet. Cijfers voor dieren die overlijden tijdens het trainen voor een race ontbreken. Dat wordt niet officieel bijgehouden. En als ze het wel overleven, gaan ze zeker niet allemaal met pensioen. Consultant Dene Stansall van Animal Aid’s Horse Racing vat het als volgt samen:
“Het ongereglementeerd fokken met renpaarden leidt tot een overschot aan paarden binnen en buiten deze sector. Daarnaast is er een gebrek aan voorzieningen voor paarden die het racen verlaten. Tel daarbij op de zelfregulering voor dierenwelzijn door Horse Racing Ireland en geen controle door the Regulatory Body for Horseracing in Ireland én het ontbreken van politieke wil om hier iets aan te doen. En dit alles terwijl dezelfde industrie een decennium geleden als oplossing voor een overschot aan renpaarden, slachten als een acceptabele oplossing voorstelde en dus dit probleem zelf heeft veroorzaakt. Gesteund door Iers belastinggeld.”
.
Ierse renpaarden: You bet. They die.
De racesector zegt zelf dat het zo’n 2.4 miljard euro waard is voor de Ierse economie, denk aan het verschaffen van werkgelegenheid. De Ierse overheid zelf investeert dit jaar 76 miljoen euro in deze industrie. De Ierse gokindustrie verdient er ook miljoenen aan. Ondertussen is Ierland maar wat trots op dit zogenaamde ‘nationaal erfgoed’. Maar in werkelijkheid verdient men heel veel bloedgeld aan een extreem wrede bloedsport, want het paard betaalt ervoor met zijn leven. PETA UK gebruikt niet voor niks de slogan:
You bet. They die.
Duizenden doden per jaar. Een waarheid als een paard, in dit geval.
Bronnen:
- Horse Racing Ireland HRI
- Houses of the Oireachtas
- Irish Examiner
- Irish Mirror online
- The Journal
- Sporting Life
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen