Sinds het begin van deze week is in Vlaanderen de sterilisatieplicht voor alle katten wettelijk ingegaan. Deze drastische maatregel is ingesteld om de grote aantallen zwerfkatten terug te dringen.
Zwerfkatten kunnen voor overlast zorgen, maar vaak is het leven op straat voor de dieren ook geen pretje. De Vlaamse minister Ben Weyts lichtte bij de aankondiging van het plan toe:
“Veel te veel dieren eindigen op straat of in het asiel.”
Zwerfkatten lopen grote kans om kattenaids te krijgen, of katten- en niesziekte. Ook wordt er veel gevochten waardoor ze snel gewond raken. Zonder medische zorg kan dit leiden tot nare, blijvende lichamelijke aandoeningen. En vogelliefhebbers wijzen erop dat zwerfkatten schade zouden aanrichten onder weidevogels, die het toch al lastig hebben.
Nestje?
Tegen het afschieten van zwerfkatten is, zoals begrijpelijk, veel weerstand, en daarom is sterilisatie en castratie de beste methode om verdere uitbreiding van de aantallen zwerfkatten te voorkomen. Het is in Vlaanderen dan ook verboden voor fokkers om niet-behandelde katten over te dragen, en zij zijn er zelf voor verantwoordelijk dat de ingreep plaatsvindt. Wie thuis een nestje kittens wil zal zich voortaan moeten registreren als hobbyfokker.
In Nederland is nog geen algehele sterilisatieplicht voor alle katten. Wel is het dierenasiels niet toegestaan om onbehandelde katten mee te geven aan toekomstige baasjes. De Dierenbescherming heeft wel speciale teams die zwerfkatten steriliseren en daarna weer vrijlaten. Ook is het in Nederland verplicht om honden en katten te chippen, zodat ze makkelijker teruggebracht kunnen worden naar hun baasjes, mochten de poezenbeesten al struinend ergens gevonden worden waar ze niet thuishoren.
Bron: RTL ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Heel goed, want zwerfkatten doden nogal wat vogels en knaagdieren.
Nu nog wereldwijd alle vrouwen na de geboorte van eerste kind steriliseren en we gaan helemaal de goede kant op, want de mens is het schadelijkste dier op Aarde en mag dus ook wel drastisch minderen.