De commerciële walvisjacht in IJsland is nog steeds dagelijkse praktijk. De IJslandse Voedsel- en Veterinaire Autoriteit vraagt zich af of de jacht op grote walvissen voldoet aan de doelstellingen rondom dierenwelzijn. Volgens hun rapport kan het sterfproces van een walvis twee uur duren nadat het is geraakt door een harpoen.
Vorig jaar zijn er een aantal karkassen van vinvissen onderzocht die tijdens de jacht in IJsland met explosieve harpoenen zijn afgeschoten. De IJslandse autoriteit stelde vast dat bijna 40% van de onderzochte karkassen pas na ongeveer 11,5 minuten stierven nadat er geschoten was.
Bij twee vinvissen duurde dit meer dan een uur. Een kwart van hen moesten zelfs twee keer worden geharpoeneerd. Uit het onderzoek bleek dat slechts 59% onmiddellijk stierf, de overige dieren hadden een langdurige pijnlijke martelweg tot de dood. Volgens Danny Groves, een woordvoerder van Whale and Dolphin Conservation, is de uitkomst van het onderzoek geen verrassing:
“We weten al lang dat de dood 20-25 minuten kan duren bij deze jacht. De dieren zullen veel pijn ervaren. Er wordt een harpoen met granaatinslag gebruikt vanuit een bewegend schip naar een bewegend doelwit. Dit zou niet toegestaan zijn in een slachthuis in Engeland.”
Dierenwelzijnswet
Het doden van sommige walvissen had te lang geduurd volgens de onderzoekers. Daarentegen waren de bepalingen van de dierenwelzijnswet inzake de jacht niet overtreden vanwege de ‘bekendste jachtmethode’, aldus de conclusie van het rapport. Echter werden er wel twijfels geplaatst of de jacht op grote walvissen aan de doelstellingen van dierenwelzijnswet voldoen. De bevindingen zijn voorgelegd aan een deskundige raad voor dierenwelzijn om hierover te beslissen. Het rapport werd als alarmerend bestempeld door Svandís Svavarsdóttir, de IJslandse minister van voedsel, landbouw en visserij:
“Dit rapport onderstreept de noodzaak van een discussie in IJsland over de waarden waar we bekend om willen staan. Ik ben van mening dat industrieën die niet in staat zijn het welzijn van dieren te garanderen, eerder tot ons verleden dan tot onze toekomst moeten behoren. Dit rapport zal, samen met de bevindingen van de raad van deskundigen inzake dierenwelzijn, dienen als essentieel achtergrondmateriaal voor het nemen van beslissingen over de toekomst van de walvisvangst na 2023.”
Extra inspecties
Afgelopen augustus vaardigde het ministerie een verordening uit die de Voedsel- en Veterinaire Autoriteit verplicht regelmatig inspecties uit te voeren tijdens de walvisjacht. Dit om het dierenwelzijn te bevorderen. In opdracht van deze organisatie werd de jacht op 58 walvissen op film vastgelegd en geanalyseerd door deskundigen.
Geconstateerd werd dat op 36 walvissen meer dan één keer werden geschoten, op 5 walvissen werd zelfs 3 keer geschoten en 4 walvissen werden maar liefst 4 keer geraakt. Tevens werd 5 uur lang een walvis met een harpoen in zijn rug achtervolgd. Zonder succes. Dit dier ontsnapte aan de dood met een pijnlijke pijl in zijn rug. Het is onbekend hoe het met het getroffen dier is gesteld.
Traumatische slachting
Actievoerders voor dierenwelzijn roepen al jarenlang dat de IJslandse overheid een verbod moet invoeren op alle walvisjachten. Patrick Ramage, senior directeur bij het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW), onderstreept het dierenlijden dat de walvis ondergaat tijdens de jacht:
“Wat hun mening over de walvisjacht ook is, zowel de IJslanders als de internationale gemeenschap zullen geschokt zijn door deze bevindingen. Geen enkel dier – hoe het ook wordt gedood – zou zo lang moeten lijden. Walvissen zijn gevoelige, intelligente en complexe wezens die zowel fysiek als psychologisch lijden tijdens deze traumatische slachting.
Er is geen humane manier om een walvis op zee te doden. Dit nieuwe bewijs onderstreept hoe verouderd deze praktijk is. Er moet onmiddellijk een einde aan komen – niemand in IJsland is afhankelijk van dit vlees.”
Walvisvangst beëindigen
Svavarsdóttir zei vorig jaar al dat het land van plan was de walvisvangst vanaf 2024 te beëindigen omdat de vraag afnam. Volgens hem had de walvisvangstactiviteiten een negatief effect op de economie van IJsland. De voorzitter van de Iceland Nature Conservation Association, Árni Finnsson, doet daar nog een schepje bovenop:
“Dit doden is onmenselijk, het moet stoppen. Er is geen economisch voordeel voor IJsland en het ondermijnt de reputatie van het land als natuurbeschermingsnatie.”
Bronnen:
- IFAW
© AnimalsToday.nl Jessica Slotman