De vogelgriep is overgeslagen op huiskatten in de VS. In de Amerikaanse staat Colorado alleen al zijn zes katten gestorven nadat ze het virus opliepen. Opvallend is dat een deel van de katten nooit buiten is geweest.
De vogelgriep blijft wereldwijd voor sterfgevallen zorgen, en de slachtoffers zijn allang niet meer beperkt tot vogels en directe roofdieren. Sinds maart van dit jaar zijn er in de Verenigde Staten 36 huiskatten gemeld die het virus hebben. Een deel van de besmette katten leeft op of rond het erf van een melkveehouderij. In zo’n twaalf staten, waaronder Colorado, is het virus overgeslagen op melkvee. Inmiddels zijn meer dan 90 kuddes besmet geraakt. Die besmetten op hun beurt niet alleen de melk, maar ook andere zoogdieren en wilde vogels in de buurt. Door het drinken van de ongepasteuriseerde melk worden katten steeds vaker ziek. Een ruime meerderheid overlijdt aan de besmetting met het H5N1-virus.
Huiskatten in VS besmet
Wat deskundigen nu extra zorgen baart, is dat nu ook huiskatten die verder van melkveehouderijen af leven, besmet raken. Dat geldt voor twee van de zes besmette huiskatten in de Amerikaanse staat Colorado. Die zijn overleden aan het virus terwijl ze nooit buiten komen. Van de zes katten die in de Amerikaanse staat zijn overleden aan het virus, hadden drie katten buiten toegang tot muizen en kleine vogels waarop ze mogelijk jaagden. Een van de katten werd volgens de Colorado Veterinary Medical Association (CVMA) wel “geassocieerd met een geïnfecteerde commerciële zuivelfabriek.”
Deskundigen suggereren dat de sterfgevallen van de binnenkatten mogelijk veroorzaakt zijn door besmette muizen die rond huizen zwerven. Volgens Jane Sykes, hoogleraar diergeneeskunde aan de University of California, zouden is het mogelijk dat de katten op de knaagdiertjes hebben gejaagd zonder dat hun baasjes ervan wisten. Dierenarts Kay Russo uit Colorado bevestigt dit beeld:
“Ik denk dat de muizenjacht een mogelijke link is met de huiskatten die niet naar buiten gaan. We zien nu eenmaal veel die positief testen op H5N1. Vooral als het weer verandert en kouder wordt, komen veel muizen in de huizen. Als zij besmet zijn, nemen ze het virus dus mee naar binnen.”
Katten die besmet raken worden vaak ernstig ziek. Symptomen zijn onder andere koorts, verlies van eetlust, ademhalingsproblemen door longontsteking, en neurologische symptomen zoals stijfheid, rillingen en toevallen. Ook honden kunnen het virus krijgen, al lijken ze minder vatbaar voor het virus en hebben ze mildere klachten.
Niet alleen in Amerika zijn besmette katten geregistreerd. In landen als Zuid-Korea, Italië, Frankrijk en Polen zijn ook gevallen bekend. Voor zover bekend zijn er in Nederland nog geen gevallen bekend van zieke honden of katten. Echter, eerder dit jaar onderzochten onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht bloedmonsters van een groep zwerf- en huiskatten en ontdekten dat een deel van de katten antistoffen tegen het virus had. Dat wijst erop dat sommige het virus wel hebben gehad.
In VS al ruim 100 miljoen vogels dood
Inmiddels treft het virus niet alleen maar huiskatten in de VS. Het heeft al 100 miljoen vogels het leven gekost en heeft het zich verspreid onder meerdere zoogdieren en mensen. Tussen april en begin augustus zijn in dat land 13 mensen met het virus geregistreerd. De meeste van hen hadden milde symptomen, maar onderzoekers maken zich zorgen. Michelle Barron, epidemioloog aan de University of Colorado Denver:
“Virussen staan erom bekend dat ze mutaties ontwikkelen of genen van andere virussen overnemen. Het is dus de vraag wanneer het virus zodanig verandert dat het mensen ernstig ziek maakt.”
Bronnen:
- Species Unite
- Welingelichte Kringen
- Pointer
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?