Steeds meer bijtincidenten door tokkies en staffords. Zo dat probleem is ook weer opgelost. Het ligt in ieder geval niet aan de opvoedcultuur. Want ras eigenschappen kun je niet weg opvoeden, dus Staffords en aanverwanten, in de media liefst vechthonden genoemd, waren gevaarlijk, zijn gevaarlijk en blijven gevaarlijk…..zucht.
In een aantal krantenartikelen werden deskundigen de afgelopen periode om een reactie gevraagd, meerdere malen komt de tekst terug “sinds het afschaffen van de RAD in 2008, lijken de bijtincidenten toegenomen…” Voor één van de artikelen was ik ook gevraagd naar mijn visie op deze toename. Helaas was ik de enige die durfde te zeggen dat het aan het opvoeden ligt en niet aan het ras. De bewering “sinds het jaar 2008” is volledig uit de lucht gegrepen overigens! Waarom niet 2007 of 2009? Maar we geven alvast de tokkies en hun ‘vechthonden’ de schuld!? Waarom?
Opvoeden heeft geen zin…
Is het niet verschrikkelijk triest dat men beweert dat opvoeden geen zin heeft!? Dat de oplossing wordt gezocht in verbieden van rassen? Hoe kan het toch dat we in ons land zover zijn afgezakt dat opvoeden en leiding geven gezien wordt als iets slechts? Onze hele cultuur is er op gebouwd, omdat we geleerd hebben dat allemaal een beetje dezelfde kant oplopen uiteindelijk het meest veilig is. Al die miljoenen verschillende karakters accepteren een gezamenlijk belang, namelijk veiligheid!
Negatieve gevolgen
De landen om ons heen laten zien waartoe extreem idealisme heeft geleid. Landen als Denemarken bijvoorbeeld, waar allerlei verboden zijn, en als gevolg daarvan worden honden gedood omdat ze lijken op ‘vechthonden’, en plegen baasjes zelfmoord….
Wat een leuk vooruitzicht…
Blijkbaar kunnen we wel jachthonden leren om niet achter wild aan te gaan, kunnen we Border Collies trainen om niet zomaar alles bij elkaar te drijven….maar als je de titel ‘vechthond’ toebedeeld krijgt…..nee dan kan het niet! Dan ben je stuk! Als vechthond beschik je blijkbaar niet over dezelfde natuurwetten en leerprincipes als andere dieren en mensen op deze aardbol.
Hondenrassen weer verbieden
Aan de ene kant wordt beweerd dat je met één methode alle honden kunt opvoeden, en tegelijkertijd gaan er stemmen op om weer rassen te verbieden. Iets klopt hier niet! Is het niet zo dat hondenwereld dit over zichzelf heeft afgeroepen? Dat de extreme en doorgeschoten idealistische ideeën mensen in de war heeft gebracht? Welke hondenprofessional kan nog in de spiegel kijken en eerlijk zijn over haar / zijn rol hierin? Wie kan zeggen dat zij/hij hierin niet mee heeft gedaan? Wie kan zeggen dat ze geen beroep deden / doen op emoties zoals angst en schuldgevoel bij mensen ipv gewoon eerlijk advies geven?
Een goede omslag!
Het principe om meer beloningsgericht te trainen ipvdmv straf heeft veel goeds gebracht in de ontwikkeling van het trainen van dieren en honden, dat moeten we zeker niet onderschatten!!
Maar we moeten nu echt wel constateren dat het op veel te veel vlakken is doorgeschoten. Zowel voor wat betreft de omgangsvormen met elkaar als met het niet meer begrenzen van gedrag en ras-eigenschappen. Jarenlang wilde men niet horen dat het aantal bijtincidenten toeneemt, terwijl diegene die in de realiteit werken het onder hun ogen zien gebeuren! Begrijpelijk want tegelijkertijd lobbyen voor een verplichting van een methode/opleiding en een toename van bijtincidenten als gevolg van die ‘methode’ is moeilijk hard te maken.
Jij bent fout want je doet niet wat ik vind Facebook mentaliteit…
Het doel van meer vriendelijk trainen was niet dat aanhangers geen zelfkritiek meer zouden hebben en zich moreel verheven gingen voelen boven anderen. Het doel was al helemaal niet dat we alleen de dieren vriendelijker gingen behandelen. Het doel was en zou moeten zijn, dieren en mensen vriendelijker behandelen. Ook als iemand een andere mening heeft of iets misschien niet weet.. We leven nu in een tijd dat mensen met een hondje, die een voor hun onschuldige vraag op internet stellen, met de grond gelijk worden gemaakt als die vraag niet past in de overtuiging van de ander.
Zonnebloempje39 “mag ik mijn hond corrigeren?”
Reacties:
Tr*t!! Je moet je hond niet op willen voeden met geweld!
Jeetje domwicht!! Honden worden vals als je ze straft dat weet iedereen.
Dan krijg je gegarandeerd een angstbijter, wil je dat!!!
Corrigeren!? dierenbeul!!!@#$
……
Achterlijk wijf zeg! Wetenschappelijke onderzochte wetenschaps onderzoeken tonen aan dmv bewezen bewijzen dat je positief moet opvoeden dat weet iedereen!!
etcetcetc
Het is blijkbaar normaal geworden om zo met elkaar om te gaan, om te mogen liegen en schelden. Maar het ergste is dat de gewone hondenbezitter steeds minder veilig voelt en onzekerder wordt. En van daaruit ontstaan de ongeremde hyperactieve losgeslagen honden, omdat mensen bang worden gemaakt om op te voeden en/of te corrigeren. En daardoor hebben we een toename van ongelukken en bijtincidenten!
Misbruik van emoties.
Opmerkingen als “wil je dat je hond vals wordt of wil je dat hij bang voor je wordt” doen een beroep op het schuldgevoel en angst bij de ontvanger. Iemand die een beroep doet op jouw emoties, angst en schuldgevoel, zou je bij voorbaat al niet moeten vertrouwen als het om eerlijk advies gaat! Als een automonteur tegen je zegt. “u moet deze dure banden nemen hoor, of wil je straks met je gezin tegen een boom rijden” Herken dan dat hij een beroep doet op jouw emoties angst en schuldgevoel en loop heel snel de garage uit!
Het is heel gezond om ras-eigenschappen die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving en het dier zelf, om deze te stoppen. Een dier wat agressie vertoont naar zijn omgeving moet niet alleen geleerd worden wat hij wel moet doen, hij zal ook, en vooral eerst, moeten leren welk gedrag hij niet mag doen! En pas daarna ga je leren wat wel de bedoeling is. Dat is iets anders dan kunstjes aanleren het gaat over controle over driften!
Rechten..?
Ik ben vegetariër, dat betekent niet dat ik een goed mens ben en het betekent ook niet dat ik een slecht mens men. Het betekent dat ik iemand ben die ervoor heeft gekozen om geen vlees te eten…punt!
Dat iemand positief traint betekent niet dat het dan een goede trainer is het betekent ook niet dat het een slechte trainer is het betekent dat iemand ervoor heeft gekozen positief te trainen…punt!
Je kunt geen enkel recht ontlenen aan een overtuiging!!
Het gaat om welzijn en veiligheid!
En het vinden van de balans daarin, zodat iedereen, zowel mens als dier zich veilig voelt en op een respectvolle manier praten over de verschillende visies mbt trainen en zo zorg dragen voor een goede en zuivere visie over wat opvoeden is. En soms gewoon accepteren dat je het niet helemaal eens bent, dat kan namelijk in een veilig land…
Als we in staat zijn om voorlichting te geven over welzijn en veiligheid dan kunnen we ook echt iets veranderen…
Laten we zorgen dat mensen weer zeker worden en vertrouwen krijgen en zich veilig voelen bij hun eigen mening, daar plukken de dieren uiteindelijk de vruchten van. Laten we niet inzetten op nog meer verboden, regels en verplichtingen, maar laten we alsjeblieft ook niet net gaan doen of dat Tokkies en ‘Staffords’ de schuldige zijn van de toename van bijtincidenten!!!
©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
13 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Misschien een beetje een late reactie maar toch.
Ik heb een kruising eng. Stafford am. Bull. Een dame met een sterke wil en een sterk lijf. Door omstandigheden is ze bij mij terecht gekomen en ik durfde deze uitdaging aan. Ik heb heel veel gelezen en er zijn 1000 manieren om een hond op te voeden. Ik werd hier onzeker van want wat is nu goed? Dus besloot ik een jonge honden training te volgen. Op basis van jawel beloning…. Sera (de hond) reageerde hier totaal verkeerd op. Ik werd gefrustreerd en onze prille band stond enorm onder druk. Ik was er klaar mee en na lang denken heb ik besloten Sera op te voeden volgens mijn hart. Als zij iets doet wat echt niet door de beugel kan krijgt ze mijn vingers licht in haar nek. Als ze iets doet wat goed is krijgt ze een aai en zeg ik braaf. Als ze weer eens eten ziet liggen wat ze wil hebben is het nee. Na 2 jaar intensief werken heb ik een rustige en vooral een hond in balans. Sinds ik ben verhuisd heeft ze helaas minder speelvriendjes omdat er in deze wijk nogal wat vooroordelen zijn voor de rassen zoals Sera. Langzaamaan probeer ik de mensen hier op te voeden. Ik probeer me dan ook sterk te maken voor het ras. Het zijn geweldig lieve honden die erg sociaal en zachtaardig zijn. Sera denkt zelfs dat ze een chihuahua is omdat ze het heel fijn vind opgerold op schoot te liggen, naast de kat 😉
Om “moeilijke honden” op te voeden is toch iets meer nodig dan een brokje en een braaf ; je hebt als eigenaar zelfvertrouwen,overwicht, kennis en timing nodig. Dat komt niet vanzelf, dat kun je ook niet kopen. Ook ik worstelde een tijd met ethische vragen over trainingsmethoden, tot ik besefte dat honden niet aan ethiek doen ; ze corrigeren elkaar, zo hard als nodig is en als de rust is weergekeerd is alles weer o.k. no hard feelings. Daar kunnen wij mensen nog iets van leren. Voor hondeneigenaren die ook nog twijfelen hoe ze met hun hond om moeten gaan, hier een citaat van één van de belangrijkste biologen van de wereld: Frans de Waal Honden denken in termen van verticale in plaats van horizontale ordening, en moeten bijvoorbeeld niets hebben van een anti-autoritaire opvoeding. Besluiteloosheid over de vraag wie de baas is, levert hondentherapeuten een goed-belegde boterham op. Eigenaars die het vreselijk vinden om de baas te spelen, beroven hun huisdier van één van de noodzakelijkste elementen voor hun psychische stabiliteit, namelijk een duidelijk gedefineerde sociale positie. Elke hond die door zijn eigenaar niet onder de duim kan worden gehouden, zal proberen aan de top te komen. En dat zal hoe dan ook de psychische stabiliteit van de eigenaar ondermijnen! (aldus Frans de Waal in het boek : van nature goed) Als er iemand is die iets zinnigs kan zeggen over dieren die in groepen leven dan is het Frans de Waal : hij bestudeerd al zijn hele werkzame leven zoogdieren en hun (groeps)gedrag, voornamelijk apen en mensapen. Overigens moet je bij de meeste honden wel heel erg je best doen om niet als leider gezien te worden; de meeste honden zijn gewoon onderdanig en meegaand, een opgestoken vingertje en een foei! is vaak al voldoende als correctie.
Beste Henk, bedankt voor uw uitgebreide en onderbouwde reactie!
Hieronder mijn antwoorden/reacties;
HENK: Helaas is het wel zo dat dit soort honden een aantrekkingskracht hebben op bepaalde type mensen. Dit is geen regel. Maar veel mensen willen een hond met een lekker stoer uiterlijk….zucht
BERT: Dit is de reden waarom ik voor de titel tokkies en staffords heb gekozen……u heeft het over soort honden en type mensen….gaan we dan straks inzetten op houderschap onder voorwaarden voor mensen met ‘trainingsbroeken en tattoos?’ De wijze waarop over een bepaald uiterlijk hond word gedacht en daarbij de vooroordelen van de eigenaren stuit mij erg tegen de borst!
………..
HENK: Dus opvoeden heeft wel degelijk zin maar dan wel op de juiste manier en of methode.
BERT: En wie bepaald dan die juiste methode of manier? De éne wetenschapper adviseert om een baby te laten huilen, de volgende om 10 minuten te wachten en wetenschapper nummer 3 beweert dat negeren het beste is….we weten nog niet eens hoe we onze eigen kinderen op moeten voeden…laat staan een dier. Is het niet zo dat het de moreel verhevene mens is die zijn/haar overtuiging als waarheid is gaan zien?
HENK: Vandaag, 29 april 2016, stond in het AD een artikel dat ‘Vechthond’ aan banden. Staatssecretaris Van Dam laat onderzoeken of er extra regels moeten komen voor mensen die een ‘vechthond’ willen.
Wat een belachelijk woord overigens ‘vechthond’
BERT: Dank u! Ik vindt het werkelijk verwerpelijk als mensen die beweren verstand van honden te hebben de term vechthond gebruiken.
HENK: Van Dam wil onderzoeken of de baasjes van zo’n hond niet eerst op cursus moeten. Dit naar aanleiding van verschillende bijtincidenten.
Welke cursus?
Wist u dat mensen geweerd worden bij hondenscholen omdat ze komen met een Amerikaanse Stafford of pitbull?
BERT: Yep, en vele andere rassen maar ook gedragsproblemen worden zonder probleem geweerd of men mag alleen op een veldje achteraf gaan staan of in de ‘hoek’. En dit zijn helaas geen incidenten maar een structureel probleem en daarom zijn alle mensen, alle rassen en alle gedragsproblemen bij ons op de hondenschool welkom. Mensen rijden er zonder problemen een uur heen en een uur terug voor. Het idee dat mensen dus niet zouden willen bestrijd ik, ze hebben er juist veel voor over als je maar kwaliteit biedt!
HENK: Daarnaast zijn er nog, helaas, veel hondenscholen en andere instituten die niet op een juiste manier dit soort, type honden trainen. Er zijn veel hondenscholen die pretenderen gediplomeerde instructeurs te hebben maar helaas, goedbedoelde welwillende amateurs zijn. En dit zijn dan de mensen die een pitbull moeten gaan trainen…..
BERT: De training van een pitbull is wat mij betreft niet veel anders dan ander honden. Maar als het gaat om socialiseren dan gaat er wel het eea mis. Want waar mogen, net zoals op mijn hondenschool, zowel de pups als later in vervolg cursussen de honden nog los. Alle rassen door elkaar, net zoals je elkaar in het bos of strand tegenkomt. Op deze wijze kunnen mensen ook leren zien waar het mis dreigt te gaan en daarop inspelen. En als het dan toch een keer misgaat staan er professionele instructeurs die ingrijpen zodat er geen schade of trauma’s ontstaan. Dit gebeurt niet omdat men te veel veilig wil werken en dan mogen de klanten het thuis in de harde realiteit dus maar alleen oplossen
HENK: Leerprincipes
…… Het probleem is dat trainers die werken met correcties vaak roepen dat mensen niet kunnen werken met de clicker. Wat ze vergeten is dat veel hondeneigenaren ook niet kunnen werken met correcties! Je moet zo maar eens over straat lopen en opletten op het geruk en getrek aan de lijn. Halsbanden met stekels erin. Nou fantastisch! Eigenaren worden niet geleerd om een relatie op te bouwen met hun hond en dat is nu net de bedoeling.
BERT: En in welk vakje hoor ik nu? Want ik ‘werk niet met correcties’, mijn methode is gebaseerd op o.a. de event marker training en in mijn boek heb ik het nu juist over relatie en communicatie…. (Voor de duidelijkheid ik maak gebruik van corrigeren indien dat naar mijn beoordeling in een situatie noodzakelijk is, en corrigeren heeft niets te maken met straffen, angst, pijn en onderdrukking)
HENK: Facebook discussies over correcties en dat ze niet toegepast mogen worden is onzin.
De discussies over zelfkritiek, moreel verheven trainers is een non discussie die mensen zelf over zich heen roepen. Wie de schoen pas trekke hem aan. Ik denk dat hier sprake is van een calimero-effect. Natuurlijk mag iedereen zich afzetten tegen bepaalde moderne methodieken. Vooral blijven zwemmen tegen de stroom in dat is je goed recht. Maar waarom bepaalde trainers bepaalde technieken niet aanpassen aan de hedendaagse inzichten. Ik heb geen idee?
BERT: Waarom denkt men toch zo vaak dat ik mij niet aanpas aan de hedendaagse wetenschap? Het tegendeel is waar, er is geen trainer of gedragstherapeut in Nederland die meer weet over leerprincipes dan ik….en hiermee heb ik ook even meteen het calimero-effect weerlegd ;-)
HENK: En dat staat los van de discussie over negatieve correcties of positief bekrachtigen. Een eerlijk advies is om op een positieve manier met je hond om te gaan, relatie opbouwen, spelen met je hond, kortom lekker en leuk bezig zijn en daar passen rukken aan lijnen, slipkettingen, elektrische halsbanden, negatieve correcties m.i. niet meer bij.
BERT: Met alle respect, maar dit is wel wat ik bedoel over mijn kennis t.o.v…..u slaat hier namelijk de plank volledig mis als het gaat over leerprincipes! Belonen valt onder positief bekrachtigen, slipketting, ruk aan de lijn en stroombanden vallen onder Positieve correcties (straffen) Negatieve straf is het onthouden van bijvoorbeeld voedsel, een leerprincipe onlosmakelijk verbonden met marker (clicker) training
HENK: De hedendaagse leermethodes gaan uit van aanleren in plaats van afleren.
BERT: Dat is een basis waarmee je begint en het liefst zo lang mogelijk bij wilt blijven, maar wat als er al sprake is van aangeleerd gedrag? Als een kind geleerd heeft dat gedrag A hem iets oplevert maar hij brengt daar andere of zichzelf mee in gevaar mogen we toch hopen dat de ouders het ventje gaan leren dat gedrag A niet kan?
HENK: Een hond steekt heel anders in elkaar dan een mens. Iets wat een hond fijn vindt om te doen dat zal het diertje zeker blijven herhalen.
BERT: Sorry maar honden en mensen steken vwb leerprincipes helemaal niet anders in elkaar. Waarom dacht je dat steeds meer mensen overgewicht hebben? Iets waar je je prettig bij voelt ga je namelijk herhalen en de voedselindustrie verdient er miljarden mee!
HENK: Helaas zal je relatie niet beter worden met je hond als je je hond opvoedt met correcties. Dat hij bang voor je wordt is een gegeven. Je haalt zo de honden eruit die zijn opgevoed volgens de Pack leader methodes. Onzekere honden die met wit in hun ogen hun eigenaar aankijken. En dat vind ik fout!
BERT: Dit bedoel ik dus met de emoties angst en schuld aanpraten! Een hond wordt niet bang voor je als je hem corrigeert, een hond word bang voor je als je hem mishandeld. Je ziet bij mij op het veld geen ‘onzekere honden met wit in hun ogen’. Iemand tegenspreken als het gaat over mensen die zich moreel verheven voelen om binnen een alinea jezelf te weerleggen door dit soort beweringen te uiten is precies waar het mis gaat in hondenwereld.
HENK: De schrijver eindigt met” Laten we zorgen dat mensen weer zeker worden en vertrouwen krijgen en zich veilig voelen bij hun eigen mening, daar plukken de dieren uiteindelijk de vruchten van. Laten we niet inzetten op nog meer verboden, regels en verplichtingen, maar laten we alsjeblieft ook niet net gaan doen of dat Tokkies en ‘Staffords’ de schuldige zijn van de toename van bijtincidenten!!!
HENK: Klopt het ligt niet aan Paris Hilton maar wel aan de manier waarop ze met hun hond omgaan of hoe ze dat geleerd is!.
BERT: ‘Ze’ met ‘Hun’ ….. u generaliseerd toch wel erg makkelijk waarmee u wederom dat moreel verhevene creëert.. En daarmee geeft u aan dat het voor mij belangrijk is om mijn columns te blijven schrijven, zodat er iemand is die de boel een beetje in balans en de realiteit probeert te houden!
Paris Hilton en haar bijtende Chihuahua
Helaas is het wel zo dat dit soort honden een aantrekkingskracht hebben op bepaalde type mensen. Dit is geen regel. Maar veel mensen willen een hond met een lekker stoer uiterlijk….zucht
Maar dat daardoor het aantal bijtincidenten is toegenomen?
Deskundigen hebben hun mening gegeven omtrent het aantal bijtincidenten. Ik vraag mij af wie die deskundigen zijn. De Dog behaviors weten al langer dan vandaag dat het meestal niet aan de hond ligt maar aan de opvoeding ervan. Dus dit is een mening die door heel veel gedragsdeskundige wordt gedeeld! Ieder hond, behalve die medisch niet in orde zijn, inteelthonden, honden met een geestelijke ziekten, kunnen worden opgevoed, maar dan moet dat wel goed gebeuren.
Het verschil zit in het denken over opvoeden en trainen van honden en hoe vertel ik het de eigenaar en ontvangt die eigenaar de boodschap wel!
In een krantenartikel van De Telegraaf, 9 april 2016, wordt geschreven dat “De Koninklijke Hondenbescherming, een particuliere organisatie die hondeneigenaren adviseert, wil dat de overheid een groot landelijk onderzoek begint naar honden die mensen bijten. De organisatie zegt in De Telegraaf signalen te hebben dat het aantal bijtincidenten toeneemt, maar wil graag harde cijfers hebben om het zeker te weten.
Een van de oorzaken zou zijn dat er sinds de afschaffing van het pitbullverbod in 2008 (RAD) een toename is van agressieve honden”.
Wat heeft een onderzoek voor zin als er al gesuggereerd wordt dat het aan de pitbull ligt! Ik vraag mij zelf af wat zo’n onderzoek dan nog inhoudt, maar dat terzijde.
Mee eens met de schrijver dat deze bewering volledig uit de lucht is gegrepen.
De schrijver geeft verder aan dat het verschrikkelijk triest is dat men vaak beweert dat opvoeden geen zin heeft.
Mee eens, dat is natuurlijk kul.
Het gaat erom dat ongeacht het ras, iedere hond recht heeft op een goede opvoeding, training en wel op een goede gekwalificeerde hondenschool en dat daar dan ook de randvoorwaarden voor worden gecreëerd.
Dus opvoeden heeft wel degelijk maar dan wel op de juiste manier en of methode.
Vandaag, 29 april 2016, stond in het AD een artikel dat ‘Vechthond’ aan banden. Staatssecretaris Van Dam laat onderzoeken of er extra regels moeten komen voor mensen die een ‘vechthond’ willen.
Wat een belachelijk woord overigens ‘vechthond’
Van Dam wil onderzoeken of de baasjes van zo’n hond niet eerst op cursus moeten. Dit naar aanleiding van verschillende bijtincidenten.
Welke cursus?
Wist u dat mensen geweerd worden bij hondenscholen omdat ze komen met een Amerikaanse Stafford of pitbull?
Daarnaast zijn er nog, helaas, veel hondenscholen en andere instituten die niet op een juiste manier dit soort, type honden trainen. Er zijn veel hondenscholen die pretenderen gediplomeerde instructeurs te hebben maar helaas, goedbedoelde welwillende amateurs zijn. En dit zijn dan de mensen die een pitbull moeten gaan trainen. Waarom zijn er geen keurmerken?
De instituten die opleidingen verzorgen voor het vak van kynologische instructeur geven aan dat eigenaren van honden zelf maar moeten uitzoeken wat de beste hondenscholen zijn. Ik heb verschillende hondenscholen en KC’s (Kynologen club) gebeld maar ik kwam daar niet achter. Volgens hen hebben alle instructeurs een cursus gedaan, maar of dat intern of extern is dat laat men in het midden.
Dus hoe kan een eigenaar van een pas aangeschafte pup de juiste keuze maken. Ja mond op mond reclame.
Er worden registers bij gehouden. Maar een eigenaar van een hond weet niet eens van het bestaan!
Een reactie op facebook over dit verhaal die ik tegen kwam was die van schijnveiligheid. En dat geloof ik ook! Hoe kunnen nu instructeurs die misschien niets weten over gedrag van honden daar andere mensen les in gaan geven?
Dus begin eerst na te denken door wie of welke hondenschool je nu een hond goed kunt laten opvoeden! Stel eisen aan die school. Hanteert die school wel de juiste methodes en snappen ze zelf wel iets van die methodes. En wat voor gevolgen kan een bepaalde methode met zich meebrengen.
Ik heb verschillende hondenscholen gebeld en gesproken. Wat mij verbaasde was dat veel hondenscholen mij niet goed konden uitleggen welke methode ze nu aanhingen. Of het nu ging om de Cesar methode of Black box methode niemand kon mij uitleggen wat dat nu precies was. Ja..snoepjes en beloninkjes geven?!?
Bepaalde rassen of soorten honden verbieden heeft totaal geen zin. Trainingsmethode zijn zodanig dat alle honden goed te trainen zijn. Maar een hond blijft wel een hond. Ieder soort heeft zijn eigen karaktereigenschappen en je zult dus je trainingsmethoden moeten aanpassen aan de hond.
Natuurlijk staat een veilige samenleving voorop. Iedere hondenliefhebber moet met zijn of haar hond gewoon kunnen wandelen zonder angsten te hebben voor andere honden. Maar je zult een hondenliefhebber dan wel moeten leren wat gebruikelijk is in hondenland. Gelukkig heeft de hondenbescherming afgelopen periode veel aandacht besteed aan hondenetiquette. Maar helaas is dit niet voldoende.
Leerprincipes
De schrijver geeft aan dat beloningsgericht trainen veel goeds heeft gebracht in de ontwikkeling van trainen van o.a. honden. Maar dat we daarin zijn doorgeschoten dat betwijfel ik! Het gaat niet zozeer om deze methode dan wel “bereik je de hondeneigenaar wel”! En daar zit hem nu de crux.
Ik ben het niet altijd eens met de wetenschappers. Maar de discussies over roedelgedrag, Pack leader en Alfa gedrag hebben we nu toch zeker wel achter ons gelaten. Al jaren is bekent dat dit nu niet de methodes zijn waar we mee verder moeten blijven aanmodderen. Inzichten in hondengedrag worden steeds meer inzichtelijker gemaakt omdat wetenschappers nu veel meer onderzoeken doen dan Pavlov en Skinner. De grondleggers van Dog Behavior.
Het probleem is dat trainers die werken met correcties vaak roepen dat mensen niet kunnen werken met de clicker. Wat ze vergeten is dat veel hondeneigenaren ook niet kunnen werken met correcties! Je moet zo maar eens over straat lopen en opletten op het geruk en getrek aan de lijn. Halsbanden met stekels erin. Nou fantastisch! Eigenaren worden niet geleerd om een relatie op te bouwen met hun hond en dat is nu net de bedoeling.
Facebook discussies over correcties en dat ze niet toegepast mogen worden is onzin.
De discussies over zelfkritiek, moreel verheven trainers is een non discussie die mensen zelf over zich heen roepen. Wie de schoen pas trekke hem aan. Ik denk dat hier sprake is van een calimero-effect. Natuurlijk mag iedereen zich afzetten tegen bepaalde moderne methodieken. Vooral blijven zwemmen tegen de stroom in dat is je goed recht. Maar waarom bepaalde trainers bepaalde technieken niet aanpassen aan de hedendaagse inzichten. Ik heb geen idee?
Hondeneigenaars worden daar onzeker van? Wel nee, hondeneigenaars worden onzeker omdat ze een hond hebben aangeschaft die helaas niet past bij hun eigen gedragingen of karaktereigenschappen. Daarbij ook nog eens een verkeerde handleiding meegekregen van een hondenschool die zelf ook niet precies weten wat ze doen en de onzekere hond is ontstaan.
En dat staat los van de discussie over negatieve correcties of positief bekrachtigen. Een eerlijk advies is om op een positieve manier met je hond om te gaan, relatie opbouwen, spelen met je hond, kortom lekker en leuk bezig zijn en daar passen rukken aan lijnen, slipkettingen, elektrische halsbanden, negatieve correcties m.i. niet meer bij.
De hedendaagse leermethodes gaan uit van aanleren in plaats van afleren. Een hond steekt heel anders in elkaar dan een mens. Iets wat een hond fijn vindt om te doen dat zal het diertje zeker blijven herhalen. En dan kunnen hondentrainers blijven roepen dat pitbulls niet positief (met of zonder clicker) getraind kunnen worden maar toch werkt het.
Helaas zal je relatie niet beter worden met je hond als je je hond opvoedt met correcties. Dat hij bang voor je wordt is een gegeven. Je haalt zo de honden eruit die zijn opgevoed volgens de Pack leader methodes. Onzekere honden die met wit in hun ogen hun eigenaar aankijken. En dat vind ik fout!
De schrijver eindigt met” Laten we zorgen dat mensen weer zeker worden en vertrouwen krijgen en zich veilig voelen bij hun eigen mening, daar plukken de dieren uiteindelijk de vruchten van. Laten we niet inzetten op nog meer verboden, regels en verplichtingen, maar laten we alsjeblieft ook niet net gaan doen of dat Tokkies en ‘Staffords’ de schuldige zijn van de toename van bijtincidenten!!!
Klopt het ligt niet aan Paris Hilton maar wel aan de manier waarop ze met hun hond omgaan of hoe ze dat geleerd is!.
Henk Leusink 29-4-2016
Info@dbtrainingscentrum.nl
Ik neem snel een kijkje op deze site, leuk !
mooi geschreven en waar
Weer een verhaal waar ik mijn eigen in kan vinden
er zijn ook baasjes die wel weren wat ze aan de lijn hebben en daar rekening mee houden
heb zelf twee pit bulls, en heb mee gemaakt al diverse keren lopende met mijn honden aangelijnd dat deze spontaan worden aangevallen door andermans los lopende honden, en ja dan bijten ze terug,
maar welk ras is dan fout de aanvallende herder/rotweiler/ridgeback/bordercollie/bullmastif of de baasjes die deze loslaten “want de mijne doet niets” maar als een pit van zich af bijt zijn de gevolgen iets heftiger als bij een jack russel, dus wordt dit gemeld.
maar hoe vaak maak je mee dat zo”n klein mormel in de riem hangt en je probeert aan te vallen en als tie dan bijt valt dit meestal wel mee en volgt er geen melding.
ik ben me er van bewust dat je verantwoordelijk met pit bull achtige moet omgaan maar dat geldt eigenlijk voor alle rassen, neem je verantwoordelijkheid of neem geen hond.
bepaalde rassen verbieden belachelijk, verbied ze dan allemaal.
met de verkeerde opvoeding zijn het allemaal potentiële bijters.
Mooi verhaal, wij hebben idd een rottweiler gehad ( helaas op 11,5 jarige leeftijd in moeten laten slapen ) die kon er niet tegen als kleine keffertjes haar uitdaagde, gelukkig waren wij hier mee bekend maar de eigenaren van die keffertjes vonden het helaas prachtig dat die kleintjes het op durfde te nemen tegen een rottweiler, ik wordt zo moe van zulke eigenaren…..
Onze nu 11 jarige bullmastiff is een grote vriendelijke reus en zeer geliefd in onze kind/hond rijke buurt.
Wij,als gezin zijn gek op sterke rassen maar zeer bewust van onze verantwoording.
Leuke sites :
http://www.bustapit.nl/
https://www.facebook.com/groups/StaffordsandFriends
Ik heb een Stafford van 4 jaar
Een schat van een hond
Dank zij jou adviezen en trainingen heb ik een geweldige hond
sociaal met andere honden (wil altijd spelen)
Heel lief voor de kinderen
En heel lief voor ons
Natuurlijk heeft Zij ook fouten (trekken bij het uitlaten) de ene dag gaat het goed en de andere dag niet.
Samen aan de riem lopen met een andere hond (ze wil altijd spelen.)
Ze vind alles leuk en lief (honden – kinderen en mensen in het algemeen)
Maar verder een super hond
Leuk om te lezen dat de interactie tussen eigenaar en hond goed zit, als je de “hondentaal “beheerst kan je lezen en schrijven met je hond.
wwww.dbtrainingscentrum.nl De specialist op het gebied van conditioneren van o.a. (XXL) Pitbulls / Amerikaanse Staffords.
AMEN
Ik herinner me een zorgwekkend voorval in de trein. Een Rottweiler-pup van ongeveer 12 weken oud gromde op me, terwijl ik hem probeerde te lokken voor een aai. Flink gegrom, maar de baasjes deden niets waarop ik – na jaren hondentraining – adviseerde het gegrom toch meteen in de kiem te smoren. Het was normaal, zeiden ze, ik had immers niks te ruilen. Ik zette grote ogen op. Ruilen???? Wie zei dat? Dat leerden ze op de hondenschool.
Een poos later had ik zelf een jonge Border Collie, een vreselijke workaholic. Om hem bezigheid te gunnen ging ik met hem naar de beste school in m’n buurt. Ik corrigeerde mijn honden altijd zoals een ranghogere zou doen, zij het met andere middelen dan mijn tanden ;) Het verbaasde me dat dit niet meer mocht maar dat ik mijn Border Collie op basis van beloning moest trainen. Het werkte niet voor mijn hond, integendeel. Ik heb er met de instructeur over gepraat en die was het met me eens. Ik mocht het op de oude, vertrouwde manier doen. Andere instructeurs schoten gelijk in paniek: wat was ik nou aan het doen???? Zelf ben ik nooit van de roedelmethode afgeweken… Zoals Cesar Millan zegt: het draait om uitstraling en handelen zoals een roedelleider betaamt.
Ik ben van mening dat de softe trainingsmethode voor de dominante(re) honden totaal niet geschikt is. Als je de clicker fout gebruikt, met een verkeerde timing, leer je ze compleet verkeerde dingen.
Daar komt bij dat menig baasje geen idee heeft waar hij of zij mee bezig is. Helaas nemen ze dan wel een hond voor gevorderden… En nog los laten lopen ook, zonder appèl.
Stel een cursus verplicht voor elke bezitter, laat de grotere rassen een test doen en let daarbij heel goed op de acties van de baas(!), óf verbied de grote zware rassen. Dat laatste willen we natuurlijk niet.