Ook ballonoplatingen, verf en vuurwerk nu in vizier als vervuilers van de zee
Plastic troep in zee wordt beter aangepakt. Ook ballonnen, vuurwerk en verf vallen voortaan onder schadelijke bronnen die zouden moeten worden bestreden. Een ruime Kamermeerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren die daarom vroeg.
Plastic afval zorgt voor ernstige milieuvervuiling en dierenleed. Dieren raken verstrikt in achtergelaten vissersnetten en consumentenafval. In ons water valt plastic uiteindelijk in kleine deeltjes uit elkaar. De deeltjes veranderen het zeewater in een wereldwijde ‘soep’ van microplastics. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval de voedselketen binnen.
Tot nu toe werd vooral gekeken naar microplastics in cosmetica en plastic tasjes in zee. De Partij voor de Dieren wijst er al langer op dat ook veel ander afval uiteindelijk in zee terechtkomt, wat recent is onderschreven door het RIVM. Zo hebben ballonoplatingen desastreuze gevolgen voor dieren. Vogels en zeedieren eten de ballonresten op, omdat ze die aanzien voor voedsel, waardoor ze sterven. En vogels die de touwtjes als nestmateriaal gebruiken kunnen verstrikt raken. Ook vuurwerk is door het RIVM benoemd als een belangrijke vervuiler.
Esther Ouwehand:
“Onze zeeën en oceanen zijn letterlijk de longen van de aarde maar we behandelen ze als afvalbak. Elke 24 uur stroomt er twee vierkante kilometer plastic troep door de Maas naar zee. Dit plastic wordt in het zeewater een gigasoep van microplastics. Slecht voor de oceaan, slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.”
PVV, SGP, CDA, ChristenUnie, 50Plus Baaij-Timmerman, 50Plus-Klein, D66, GroenLinks, PvdA en SP steunden de motie . Het Kabinet presenteert in december maatregelen om afval in zee terug te dringen. De door het RIVM genoemde bronnen zullen hier nu bij worden meegenomen.
Ballonoplatingen worden steeds kritischer bekeken. Na vragen van de Partij voor de Dieren in Amsterdam besloot burgemeester Eberhart van der Laan af te zien van een ballonoplating ter ere van de kroning van Willem Alexander. De tienjarige tweeling Nick en Lisa Dekker uit Noordwijk schreef de Koning een brief waarin ze hem vroeg of hij zich als Koning wilde blijven inzetten voor schoon water, door duidelijk te maken dat ballonen oplaten geen goed idee is. Esther Ouwehand las hun brief voor in de Kamer en steunt de tweeling bij hun acties.
Nick en Lisa:
“Ballonnen zijn slecht voor de natuur; ze komen in zee en op het land. Dieren eten ervan en gaan ervan dood. Ballonnen zijn wel feestelijk, maar een slecht idee.”
Persbericht Partij voor de Dieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ballonnen? Ouderwets, beperkt en saai ! Ballonbedrijfjes, kijk naar de toekomst. Investeer in een paar middelgrote drones van een paar honderd euro en wees creatief. Drones zijn in feite op afstand bestuurbare ballonnen. Maar dan zoveel leuker! Je kunt er een camera of lichten in hangen. Laat drones synchroon besturen door het publiek. Dat is voor een kind veel leuker dan een ballon domweg oplaten. Laat drones banieren door de lucht bewegen met een toepasselijke tekst. Laat meerdere drones een grote lichte figuur door de lucht bewegen. De mogelijkheden voor een show waar mensen met open mond van bewondering naar kijken zijn eindeloos. Indoor en outdoor, overdag en in het donker. En na afloop pakt je als uitbater de drones weer in en neem ze mee voor het volgend event. Afval: nul. Dan ben je pas echt groen bezig! Ook publieksparticipatie komt op een hoger nivo met drones. Laat groepen mensen een creatieve figuur maken en stuur een gehuurd droontje met camera de lucht in om het van bovenaf te fotograferen. Zo’n foto is perfect geschikt om naar de pers te sturen of op de facebookpagina van de deelnemers te plaatsen. Veel leuker dan altijd maar weer die obligate saaie ballonnen fotos. Voorbeelden: http://www.theatlantic.com/video/index/259442/lasers-and-drones-a-flying-quadrotor-light-show-spectacular/
Hier een foto uit een recente show van het Cirque du Soleil, met vliegende drones met lampekappen http://www.cnet.com/news/flying-lampshades-the-cirque-du-soleil-plays-with-drones/
Voorbeelden van publieksvlijt van bovenaf gefotografeerd: http://reenchantingtheworldthroughart.blogspot.nl/ Daar is voor een eventorganisator leuk aan te werken. Je zet een patroon uit en laat de groep het gezellig samen invullen. Ander voorbeeld: De dorpsvlijt door Franse boerendorpen langs de route van de Tour de France, bedoeld om door de nieuwscamera’s te worden opgepikt die die verslag doen van de Tour. https://www.youtube.com/watch?v=InQ1_SF-YWg.
Volgens mij is hier sprake van 2 verschillende problemen: de (micro)plastic-soep en het sterven van dieren die zwerfafval eten. Ballonnen zijn van latex gemaakt, dat is biologisch afbreekbaar en zou niet bij moeten dragen aan de plastic soep. Wel zorgen ze voor dierensterfte. De touwtjes zou over nagedacht kunnen worden of die ook niet afbreekbaar gemaakt kunnen worden. Het “drijfplastic” (flesjes, zakjes e.d.) draagt aan beide bij, dierensterfte en plastic soep. Omdat het verschillende problemen met verschillende oorzaken zijn, zou je nog onderscheid kunnen maken in aanpak. Ik vind het ook altijd wat gevaarlijk (in de zin van dat de doeltreffendheid of boodschap niet goed uitpakt) om milieuproblemen teveel op 1 hoop te gooien. Fijnstofproblematiek wordt bv ook geregeld in 1 adem genoemd met co2-global-warming-problematiek, terwijl het niets met elkaar te maken heeft.
Hallo,
Wij wonen op een paar kilometer van de duinen en strand van Ouddorp, regelmatig ga ik samen met mijn kinderen, plastic en blik verzamelen. Onvoorstelbaar veel wat mensen laten liggen of uit hun handen laten waaien. En inderdaad ook regelmatig balonnen. Mensen hebben niet in de gaten als er een feest is, dat dit veel schade aan kan richten, hoe kunnen we dat op scholen beter overbrengen?
Groet, Andre v.d.Nieuwendijk