De mens zet dieren letterlijk naar zijn hand wanneer iets niet bevalt. Zoals de hoektanden van pasgeboren varkentjes. Voor het gemak slijpen we die af, want dan bezeren ze elkaar en hun moeder niet in de overvolle stallen.
De hoektandjes van een big worden standaard afgeslepen. Zoals veel lichamelijke ingrepen bij dieren is het slijpen van de hoektanden wettelijk toegestaan. Deze ingreep mag plaatsvinden tot een big 7 dagen oud is. Er komt geen dierenarts aan te pas en en je hebt niet eens ervaring of een diploma nodig.
Slijpen pijnlijk en stressvol
Hoektanden slijpen is echter een stressvolle en pijnlijke ingreep voor het jonge dier zelf. Stevig vastgehouden met zijn mond wijd open gaat een snel draaiende slijpsteen langs zijn tanden. Bij ruwweg de helft van de biggen gaat de varkenshouder te lang door met slijpen. De big blijft achter met pijnlijke stompjes tand. Vaak met wonden aan het tandvlees en de tong, want een biggetje spartelt vanzelfsprekend behoorlijk tegen.
.
.
Moedervarkens, zeugen, zijn zo gefokt dat ze steeds meer biggen werpen. In de natuur zou ze zo’n 5 biggen krijgen, ondertussen is het vrij normaal als ze er 16 per worp krijgt. Al de biggen moet de moeder voeden. De hongerige biggen gaan onderling vechten om tepels en zouden elkaar kunnen verwonden in de strijd om melk, of ze veroorzaken wondjes aan de tepels van de zeug met hun scherpe hoektanden. De oplossing van de varkensindustrie is om de hoektanden eraf te slijpen.
Stressvol voor het moedervarken
De ingreep is niet alleen stressvol voor de big zelf, maar ook voor de moedervarken. Zij ligt vast tussen stangen, door de sector kraambox of kraamkooi genoemd. Ze kan haar big niet beschermen. Het gebeurt vaak in het directe zicht van haar. De biggen krijsen voor hun leven. Als het moedervarken niet vast zou zitten, dan zou ze de varkenshouder aanvallen. Het enige wat ze nu kan doen is de dader verbaal bedreigen en machteloos toekijken hoe die haar big mishandelt.
Dit is trouwens niet de enige ingreep die een big moet ondergaan. Enkele dagen na de geboorte worden de staartjes afgebrand. Dit wordt dan weer couperen genoemd door de sector. Beerbiggen bestemd voor het buitenland (dit zijn er meer dan 30 procent) worden zelfs nog gecastreerd. Deze ingreep moet wettelijk verdoofd gebeuren, maar ook die verdoving met CO₂ gas geeft stress en aan de napijn wordt niet of nauwelijks aandacht geschonken. Voor de big en zijn moeder is de stress en het leed bijna niet meer te overzien.
Wijziging Wet dieren
De wijziging van de Wet dieren, een initiatief van de Partij voor de Dieren aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer in 2021, hield in dat de houderij aangepast moet zijn aan de natuurlijke behoeften van het dier en niet andersom. Dit betekende onder meer dat een dier lichamelijk niet mocht worden aangepast aan de omgeving. Maar demissionair minister Piet Adema van LNV maakte begin maart bekend dat hij grotendeels wilde afzien van de ingrijpende maatregelen, omdat die te grote investeringen vragen van veehouders.
.
.
Of het grote verlies van de PvdD tijdens de laatste verkiezingen bij Adema’s besluit een rol speelde is gissen. De wetswijziging zou op 1 juli van dit jaar moeten ingaan, maar gaat dus niet door. Voor de biggen betekent dit onder andere dat het slijpen van hun hoektanden nog steeds is toegestaan. De big wordt aangepast aan het systeem, in plaats van andersom. Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights:
“In de vleesindustrie vinden ingrepen plaats om welzijnsproblemen op te lossen, veroorzaakt door de manier van houden of fokken (…) in plaats van dat de manier van houden wordt aangepast aan de behoeftes van het dier.”
Bronnen:
- Animal Rights
- Caring Vets
- NOS
- Varkens in Nood [1, 2, 3]
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Tweede Kamer stemt tegen dierwaardige veehouderij Wet dieren
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?