Stagiaires Jáshmin Domínguez Orozco (21) en Diya Noordman (26) hebben zaterdag met hulp van dierenbelangenorganisaties 23 geitenbokjes van de slacht gered. Voor hun opleiding paraveterinair (dierenartsassistente) in Barneveld moesten zij de afgelopen weken verplicht stage lopen bij een melkgeitenhouderij. Voor Jáshmin en Diya, die beiden veel van dieren houden en om extra dierenleed te voorkomen veganistisch leven, was deze stage emotioneel zwaar.

stagiaires
Stagiaires redden 23 bokjes van slacht bij melkgeitenhouderij | Foto: Eyes on Animals

Op deze melkgeitenhouderij worden ongeveer 600 vrouwelijke geiten gehouden die ieder jaar babygeitjes moeten krijgen, zodat deze moedergeiten melk gaan geven voor de productie van geitenmelk en geitenkaas. De pasgeboren babygeitjes haalt de boer gelijk weg bij de moedergeit, omdat zij anders de melk opdrinken.

Dieptepunt stage voor stagiaires

Het dieptepunt van hun stage kwam afgelopen woensdag toen er jonge bokjes werden afgevoerd naar de slacht. Dat werd gelijk voor de stagiaires ook de trigger tot actie: diezelfde avond mailden Jáshmin en Diyaj naar Comité Dierennoodhulp en stichting Flappus met de vraag of zij hen konden helpen aan opvangadressen voor de bokjes. Stichting Flappus was gelijk bereid om zes bokjes in hun opvang op te nemen en Comité Dierennoodhulp vond binnen anderhalve dag in samenwerking met Landgoed de Peerdegaerdt en haar eigen netwerk plek voor nog eens zeventien bokjes. Ondertussen zamelden Jáshmin en Diya geld in bij vrienden en familie voor het vrijkopen van de drieëntwintig bokjes.

23 bokjes gered

Op hun laatste stagedag (vrijdag) oormerkten stagiaires Jáshmin en Diya de drieëntwintig bokjes en op zaterdag brachten zij de babygeitjes naar hun opvangadressen in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel, Friesland en Groningen. Daar aangekomen kregen de bokjes gelijk de fles en kwamen ze lekker warm onder de warmtelamp te zitten. Tien van de drieëntwintig bokjes kregen toen al een liefdevol forever home. Voor de overgebleven dertien bokjes op de opvangplekken bij stichting Flappus in Zwolle, Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen en in Friesland worden nog lieve dierenvrienden gezocht die de bokjes een fijn thuis willen geven. Mensen die de bokjes willen adopteren kunnen contact opnemen met Comité Dierennoodhulp en stichting Flappus.

Geredde geiten
Geredde geiten | Foto: Eyes on Animals

Bewustzijn creëren

Met het redden van de drieëntwintig bokjes willen de stagiaires samen met de dierenbelangenorganisaties ook bewustzijn creëren over het dierenleed dat kleeft aan geitenmelk en geitenkaas. D moedergeiten mogen hun eigen kinderen niet mogen voeden, omdat deze melk voor mensen is bestemd. Verder groeien deze babygeitjes zonder moeder op. En er worden jaarlijks ook nog eens 150.000 mannelijke babygeitjes van een paar weken oud gedood. Dit komt omdat zij nooit melk kunnen geven.

Aan geitenmelk en geitenkaas kleeft veel dierenleed

In Nederland worden jaarlijks meer dan 150.000 bokjes in de melkgeitenhouderij geboren. Over het dramatische lot van deze bokjes bracht dierenbelangenorganisatie Eyes on Animals in 2020 een korte film uit en een rapport.

Het merendeel van de melkgeiten komt nooit buiten, kan niet klimmen en leeft samen met gemiddeld ruim achthonderd andere geiten in een stal/ Daar zijn ze gereduceerd tot louter een productiemachine voor melk. Een moedergeit wordt gemiddeld maar vier jaar oud terwijl ze wel zestien jaar oud kan worden. Zodra de productie van melk iets achteruitloopt wordt ze afgevoerd naar het slachthuis. Een geit is jaarlijks vijf maanden zwanger en krijgt 1 tot 3 lammeren. De pasgeboren bokjes en geitjes worden direct bij de moeder weggehaald. En alleen in een doos of plastic bak geplaatst waar ze twee dagen koeienbiest krijgen. Daarna worden ze in groepjes in kleine ruimtes gehouden en krijgen koeienmelkpoeder vermengd met water als voeding.

Geitenmelk niet voor geiten

Er bestaat wel geitenmelkpoeder maar die is bedoeld voor puppy’s, kittens en mensenbaby’s. Bizar genoeg dus niet voor wie de melk werkelijk bedoeld is: de geitenbaby’s moeten het met koeienmelkpoeder doen. Een aanzienlijk deel van de bokjes sterft vroegtijdig. De bokjes die wel blijven leven worden op een leeftijd van rond de vijf à zes weken wanneer ze acht tot tien kilo wegen afgevoerd naar het slachthuis. Ook een deel van de jonge vrouwelijke geitjes wordt samen met hen afgevoerd omdat die overtallig zijn. Hun einde na een urenlang transport in het slachthuis is gruwelijk. Dat komt omdat ze daar lang moeten wachten, de verdovingsapparatuur niet ingesteld is op de bewegelijke kleine hoofdjes van deze babygeitjes en een deel van de bokjes zelfs zonder verdoving de keel wordt doorgesneden.

Geiten in een melkgeitenhouderi
Geiten in een melkgeitenhouderij | Foto: Eyes on Animals

Deze prachtige lieve jonge dieren zijn binnen de geitenmelkindustrie een ongewenst bijproduct. Een bok krijgt immers geen lammeren, geeft geen melk en het vlees brengt weinig op. Ze kosten de boer eigenlijk alleen maar geld. Wie geitenkaas eet en geitenmelk drinkt maakt zich niet alleen schuldig aan een ellendig kort leven van de geit als melkproductiemachine, maar ook aan de dood van al deze ongewenste bokjes en overtallige jonge geitjes.

Bron:

©AnimalsToday.nl