Max en Sem hebben maatschappelijke stage gelopen bij Animals Today, waarbij ze een leuke opdracht hebben afgerond: maak foto’s van en vertel iets over dieren in Amsterdam. Wat dat opleverde kun je hieronder lezen. We hopen dat Sem en Max met plezier terugkijken op de stage en we wensen ze heel veel succes met hun verdere opleiding.
Wij zijn Max en Sem en we zijn allebei 16 jaar oud. We wonen in Amsterdam, zitten op het Hervormd Lyceum Zuid en lopen een stage bij Animals Today. We hebben deze week dieren gefotografeerd in Amsterdam en we gaan in dit artikel iets over die dieren vertellen. Alle foto’s van de dieren hebben wij zelf gemaakt.
Nijlgans
De nijlgans komt oorspronkelijk uit Afrika, maar in 1960 ontsnapte een paar siervogels en die vormden verwilderde populaties in België, Nederland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Denemarken en de Verenigde Arabische Emiraten. De nijlganzen werden exoten in deze landen. Dit gebeurde in Nederland pas 7 jaar na hun ontsnapping, in 1967.
Nijlganzen stelen nesten van andere eenden. Ze zullen dat nest ook fel verdedigen.
De nijlgans heeft een groot verspreidingsgebied. Dit betekent dat kans op uitsterven heel klein is. De nijlgans heeft per jaar ongeveer 5.000 broedparen, die 6-9 eieren per jaar kunnen leggen. Nijlganzen worden dan ook niet als een bedreigde diersoort gezien. De nijlganzen worden gezien in Europa als invasieve exoten, dat betekent dat ze bestreden mogen worden. In Nederland is er nog geen bewijs dat de toename van de Nijlgans ten koste van andere watervogelpopulaties gaat, dus worden ze ook niet bestreden.
De Nijlganzen werden ook als heilige dieren beschouwd door de oude Egyptenaren.
Duiven
Er zijn honderden soorten duiven, maar bij men denkt bij het de benaming duif meestal aan de stadsduif. Je hebt sierduiven die in gevangenschap leven, maar soms ontsnappen de duiven waardoor je ze in de stad ziet. Stadsduiven leven over de hele wereld in steden, omdat er veel voedsel is en rotsige broed- en schuilplaatsen. De uitwerpselen van stadsduiven kunnen schade aan gebouwen veroorzaken.
Mensen gebruikten vroeger de duif vaak als postduif door hun fenomenale oriëntatievermogen.
Padden
Padden zijn roofdieren, ze eten voornamelijk insecten. Padden hebben geen tanden. Je hebt verschillende soorten padden; de knoflookpad (deze pad ruikt naar knoflook om zijn vijanden weg te jagen), de rugstreeppad (deze pad komt in zanderige gebieden in Europa voor), de geelbuikvuurpad (deze pad is giftig en leeft voornamelijk in het zuiden van Nederland en België) en de gewone pad, die in de foto hierboven te zien is. Je hebt nog veel meer soorten maar het zijn er zo veel dat ze niet allemaal op te noemen zijn.
Padden houden in de winter een winterslaap. Padden en kikkers zijn niet hetzelfde maar zijn wel familie van elkaar.
Honden
In Amsterdam mogen honden alleen loslopen in de aangewezen gebieden. Verder moeten ze aan de lijn en mogen ze niet komen op speelplaatsen of waar het verboden is.
In 2008 waren er 19.432 honden in Amsterdam. 4,7 procent van alle huishoudens had honden. De meeste honden bevonden zich in Amsterdam-Noord. De minste honden waren in de Amsterdam-Zuid.
Dit is een erg laag percentage en dat komt vooral omdat er niet veel plaatsen zijn om je hond uit te laten in Amsterdam, het blijft natuurlijk een stad, ook zijn er veel mensen die meer van katten houden.
Bijen
In Amsterdam zijn 72 soorten bijen, waaronder de honingbij en 6 soorten hommels. De honingbij en 70 procent van de wilde bijen zijn generalisten. Dit zijn bijen die veel op zoek zijn naar nectar en stuifmeel van veel verschillende plantensoorten. Bijen zijn belangrijk voor ons voedsel, zij zorgen namelijk dat wij appels, chocola of aardbeien hebben. Het aantal bijen is in het algemeen achteruit gegaan.
Hommels komen overal in de wereld voor, behalve in Australië, Antarctica en het grootste gedeelte van Afrika (wel in Marokko, Tunesië en Algerije). Hommels leven liever niet in deze gebieden, omdat ze liever in een gebied wonen met een gemiddelde temperatuur. Hommels kunnen al bij een temperatuur van 6 graden functioneren.
Bronnen:
- https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/nijlgans#Bescherming
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijlgans#cite_note-IUCN-1
- http://www.vogelvisie.nl/soort/nijlgans.php
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Duiven_(vogels)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsduif
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_duivenrassen
- https://www.spreekbeurtenstartpagina.nl/spreekbeurt/padden/paddenfr.htm
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Vuurbuikpadden
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflookpad
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Rugstreeppad
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_amfibieën
- https://www.ois.amsterdam.nl/nieuwsarchief/2008/de-amsterdamse-hondenindex
- https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/dieren/honden/
- https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/dieren/bijen-stad/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hommels
Ben je ook geïnteresseerd in een maatschappelijke stage bij Animals Today? Neem dan contact op via info@animalstoday.nl.
©AnimalsToday.nl