De stad Nederland in Colorado (VS) heeft twee wettelijke voogden aangesteld om namens de natuur op te treden. Zij vertegenwoordigen een deel van de 50 kilometer lange beek ‘Boulder Creek’ en het stroomgebied ervan bij Nederland. Het is de eerste stad in de VS die op een dergelijke wijze rechten aan natuur geeft.
Eind 19e eeuw werd in het gebied een mijn gekocht door Nederlanders. Dat verklaart de naam van de stad , gelegen op 72 kilometer ten noordwesten van Denver. Natuurorganisaties en -liefhebbers juichen toe dat Nederland als eerste in de VS mensen heeft aangesteld om op te treden als wettelijke bewakers van de natuur. Gangbare wetgeving maakt het vrijwel overal ter wereld onmogelijk om rechten van rivieren, bossen, dieren en ecosystemen te verdedigen. Rechtspersonen zijn altijd mensen, geen natuur of dieren.
Nederland (VS) geeft rechten aan natuur
Eerder deze maand benoemde de statutaire stad auteur en voormalig bestuurslid Alan Apt en de gepensioneerde advocaat Rich Orman. Zij zullen Boulder Creek en het stroomgebied ervan vertegenwoordigen en bewaken. De natuurvoogden gaan onder meer jaarverslagen opstellen over de gezondheid van de ecosystemen in het stroomgebied. Zij zullen ook aanbevelingen doen over het verbeteren van de waterkwaliteit. In de Boulder Creek leven zeker 22 vissoorten (stand 2006) en het gebied waardoor de beek stroomt is veelal onaangetast landschap.
Zachte aanpak
Wettelijke voogden behartigen doorgaans de belangen van kinderen, wilsonbekwame volwassenen en failliete organisaties. De rol van Apt en Orman is hiermee te vergelijken. Zij hebben echter niet de bevoegdheid gekregen om namens het stroomgebied van Bolder Creek een rechtszaak aan te spannen of om voor de rechter te verschijnen. Die uitzondering is bedoeld om weerstand van tegenstanders te voorkomen, aldus pleitbezorger voor de rechten van de natuur Gary Wockner, van de in Colorado gevestigde organisatie Save the World’s Rivers:
“We hebben gekozen voor een zachte aanpak die gericht is op het winnen van de harten en geesten van mensen.”
Wockner voegt eraan toe dat de resolutie van Nederland gedeeltelijk bedoeld is om mensen voor te lichten over de tekortkomingen van de bestaande milieuwetgeving. Natuurrechtenwetten bieden over het algemeen een hoger niveau van bescherming aan ecosystemen en soorten dan conventionele wetgeving. Dit baart sommige industriegroepen zorgen. Zij beweren dat de wetten kunnen worden gebruikt om de ‘ontwikkeling’ te blokkeren.
In de Amerikaanse staten Florida en Ohio zijn ook gemeenschappen die middels wetten rechten aan natuur hebben gegeven. Daar heeft de landbouwsector met succes aangedrongen op de invoering van wetgeving op staatsniveau. Hierdoor werden de lokale verordeningen weer ontkracht en nietig verklaard. In ons eigen Nederland wordt ook hard gepleit om rivieren en natuurgebieden als de Noordzee en de Waddenzee tot rechtspersonen te maken, om zo betere bescherming is garanderen.
Bron:
- Inside Climate News ICN
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Betere natuurbescherming door overheden óf inheemse groepen?
©AnimalsToday.nl BVR