Na verschillende andere sportmerken heeft ook het Franse Decathlon toegezegd te zullen stoppen met de verkoop van kangoeroeleer. Er zijn veel zorgen over de methoden waarop de dieren worden gejaagd en gedood. In de Nederlandse politiek is steun voor een algeheel verbod op kangoeroeleer.

sportmerk
Foto (ter illustratie): publiek domein

De Franse sportketen Decathlon heeft besloten om net als veel andere sport- en modemerken, te stoppen met de verkoop van kangoeroeleer. In 2027 zijn er geen artikelen van kangoeroehuid meer te vinden in de ruim 1700 winkels in 72 landen. Volgens PETA worden jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen kangoeroes afgemaakt zodat hun huid gebruikt kan worden voor leer. Inmiddels hebben modemerken als Versace, Chanel, H&M en Prada toegezegd geen kangoeroeleer meer te gebruiken. Naast Decathlon zijn sportmerken Nike, Puma en New Balance al gestopt. Vooralsnog lijkt Adidas kangoeroeleer te blijven gebruiken. Zo wordt de populaire Samba-collectie van Adidas nog steeds gemaakt van kangoeroeleer. Voor consumenten is vaak onduidelijk waar het leer van een product vandaan komt, en van welk dier het afkomstig is.

sportmerk
Screenshot plantbased_dennis on Instagram

De jachtmethoden van kangoeroejagers zijn omstreden. Ze besluipen de dieren terwijl ze grazen in de schemering. De jagers richten felle lampen op de dieren om ze te verblinden en in verwarring te brengen. Vervolgens schieten ze de dieren neer. Tot veertig procent van de dieren raakt daarbij gewond, maar gaat niet meteen dood. Jonge kangoeroes, joeys, worden tegen motorkappen geslingerd om ze te doden. Als dat te veel moeite is worden ze zonder moeder gewoon achtergelaten.

Niet alleen voor sportmerken

Organisaties als Kangaroos Alive en World Animal Protection voeren al jaren campagne tegen de producten van deze buideldieren. Dennis Vink van Kangaroos Alive:

“De jacht is vreselijk gruwelijk. Vooral hoe er met de kangoeroebaby’s wordt omgegaan. En dat wordt gewoon door de Australische overheid voorgeschreven. Er is totaal geen toezicht op het doden. Veel experts stellen dat het proces absoluut niet humaan is. Er is een vreselijke, lange lijdensweg.”

Nederland is één van de grootste importeurs van kangoeroeproducten in de EU. Wij importeren het onder meer voor schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer, motorpakken en handschoenen. Kangoeroeleer is sterker dan koeien– of geitenleer. Sanne Kuijpers van World Animal Protection zei bij Vroege Vogels:

“Nederland moet als grote aanjager van de commerciële kangoeroejacht verantwoordelijkheid nemen. Vorig jaar is een motie aangenomen om kangoeroeleer te verbieden uit de Nederlandse retail en wij roepen de minister op om deze motie goed uit te voeren.”

Toenmalig Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema reageerde vorig jaar op de motie. Hij meende dat een verbod alleen mogelijk is op Europees niveau, aangezien Nederland onderdeel is van de interne markt van de Europese Unie.

kangoeroeleer
Screenshot @PartijvdDieren on X

Ook in Australië zijn mensen tegen het afschieten van kangoeroes. Afgelopen oktober riep een delegatie van Aboriginal vertegenwoordigers in de EU op tot een importverbod. Vertegenwoordiger Peter Hewitt:

“In onze cultuur nemen we alleen wat we nodig hebben, en doen we dat ceremonieel. We vinden het verschrikkelijk om te zien dat kangoeroes massaal worden gedood voor de industrie, voor hun vlees en huid. Kangoeroes hebben het recht op een leven zonder wreedheid en uitbuiting.”

Bij een rondvraag van de RTL bleek ook dat wederom een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verbod op kangoeroeleer is. Partij voor de Dieren-kamerlid Ines Kostić roept daarom het kabinet op zich in Europa hard te maken voor een importverbod op kangoeroeproducten.

Bronnen:

Adidas opgeroepen om te stoppen met gebruik kangoeroe-leer

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma