Visnetten, achtergelaten of verloren door vissersboten, maken ronddrijvend in zee jaarlijks tienduizenden slachtoffers. Zeedieren die in deze zogenaamde ‘spooknetten’ verstrikt raken, vinden een gruwelijke dood. Een enorm toenemend probleem als gevolg van de intensieve visserij.
Vorig jaar zomer werden meer dan 300 Warana-schildpadden dood gevonden voor de zuidkust van Mexico. Ze waren verstrikt geraakt in een spooknet. Een schokkend verlies van een soort, dat met uitsterven wordt bedreigd volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Mission Blue, de organisatie die aandacht vraagt voor het probleem, wil inspireren tot actie:
“Jaarlijks ‘verdwijnen’ honderden kilometers aan netten in zee. En mede door het sterke materiaal blijven de netten decennia lang of zelfs meerdere eeuwen slachtoffers maken.”
Spooknetten doden alles wat erin terecht komt, van schildpadden, zeehonden tot mantaroggen, haaien en walvissen. De verstrikking in het net leidt tot een langzame, pijnlijke dood. Als dieren erin verstrikt raken, trekken ze roofdieren aan, die vervolgens zelf ook in het net verstrikt raken. Volgens het Marine Mammal Center in Californië wordt geschat dat spooknetten ongeveer 10 procent vormen van alle afval in zee:
“Vogels, vissen, krabben, schildpadden, dolfijnen en duizenden zeezoogdieren raken verstrikt in deze dodelijke, ronddrijvende netten. Dit wordt ‘spookvissen’ genoemd. Elk jaar sterven meer dan 100.000 zeezoogdieren aan de gevolgen van plastic, visnetten en andere rommel in onze oceanen.”
Verstrikte dieren vinden meestal de dood. Zo niet de walvis in dit indrukwekkende en ontroerende filmpje. Kijk het tot het eind, want het heeft een fantastische afloop!
.
.
Deze walvis werd bevrijd, maar voor tienduizenden dieren per jaar loopt het niet goed af. Een triest gevolg van de intensieve visserij.
Bron:
©AnimalsToday.nl