Hete bronnen, op de zeebodem tussen Vuurland en Antarctica, zitten boordevol nieuwe diersoorten, waaronder een bleke, spookachtige octopus, een roofzuchtige zeester met 7 armen en een nieuwe soort Yeti krab met een behaarde borst.
Dit is gebleken bij een onderzoek dat in januari en februari 2010 door wetenschappers van de Universiteiten van Oxford en Southampton aan boord van het Engelse onderzoeksschip James Cook werd uitgevoerd.
“Het was niet zomaar één nieuwe soort. Vrijwel alles wat we vonden was nieuw”, vertelt Alex Rogers, hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van Oxford, die de hoofdauteur van het rapport (today’s PLOS Biology) is. “Het was een fantastische ervaring. Je weet niet eens zeker of deze structuren mineraal of biologisch zijn. Het is erg ongebruikelijk dat je dit zo voor de eerste keer ziet en gewoon niet weet wat er aan de hand is”.
De James Cook had een op afstand bestuurd duikbootje, de Isis, met een robotcamera aan boord. Op een diepte van 2600 m nam de camera rokende pluimen van waterstofsulfide met temperaturen tot 382 oC waar, die uit scheuren in de zeebodem opstegen. Daaromheen krioelde de bodem van de mosselen, anemonen, krabben en andere beestjes. Het vreemdste is volgens de experts wat er niet werd gevonden: grote buiswormen, garnalen en mosselsoorten die bij hete bronnen elders heel gewoon zijn.
Rogers vertelde ook nog dat de publicatie van de gegevens bijna twee jaar op zich had laten wachten omdat ze experts over de hele wereld monsters hadden gezonden voor commentaar.
Hoe fantastisch deze ontdekkingen ook waren, het interessantste voor wetenschappers is nog de vraag hoe deze dieren bij de bronnen terecht waren gekomen, aangezien deze in de ijskoude Antarctische wateren zijn gelegen!
De spectaculaire vondst van krabben die aan de Yeti krab verwant zijn (de Yeti krab werd in 2005 ontdekt bij een hete bron in de zuidoost Pacific) suggereert dat er een evolutionaire connectie tussen de twee soorten moet zijn.
Momenteel is er een druk debat gaande over de vraag of en hoe de gevonden dieren zich kunnen verplaatsen van de ene naar de andere hete bron.
Bron: Discovery News
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?