Uit een nieuwe studie die afgelopen week gepubliceerd is in Science is gebleken dat tropische bossen, of wat daarvan over is, meer CO2 uitstoten dan ze opnemen. Bomen staan bekend als de longen van de aarde, maar dankzij het ontbossen van tropisch regenwoud voor onder andere de landbouw en het aanleggen van wegen stoten de van oorsprong beboste gebieden meer CO2 uit dan ze opnemen. Naast deze oorzaak is er nog een grote oorzaak aan te wijzen die ervoor zorgt dat de wouden zelf in plaats van CO2 op te nemen CO2 uitstoten, namelijk de teruggang in diversiteit onder de bomen in de tropische regenwouden.
Het onderzoek is de afgelopen 12 jaar met behulp van satellietbeelden en laserstromen uitgevoerd. Ontbossing is duidelijk waar te nemen op de beelden, maar een teruggang in diversiteit is lastiger vast te stellen. Op de satellietbeelden is nog steeds bos te zien, maar dan minder dicht. Wat het onderzoek daarnaast bemoeilijkte is dat CO2 te meten is in gewicht en dat was met geen enkel satellietbeeld te meten. Om die reden hebben de onderzoekers dan ook een eigen satelliet ontworpen waarmee het gewicht wel is vast te stellen. Eerst vonden ze een manier om satellietbeelden van regenwouden te ijken. Daarna bedachten ze een algoritme waarmee beelden van 500m2 genomen tussen 2003 en 2014 konden worden vergeleken op het gebied van gas uitstoten en CO2-dichtheid.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat tropische regenwouden per jaar zo’n 0,862 gigaton CO2 uitstoten tegenover een absorptie van 0,436 gigaton C02. Alle auto’s in de Verenigde Staten hebben in 2015 minder C02 uitgestoten.
Dit onderzoek is een wake-up call, er moet nu iets gebeuren. Nancy Harris, research manager van het regenwouden programma bij het World Resources Institute in Washington D.C. ziet mogelijkheden in het onlangs gepubliceerde onderzoek:
“We weten al langere tijd dat regenwouden worden gekapt, maar we hadden geen goede manier om dat te meten. Dit onderzoek heeft een manier gevonden om het op een empirische manier vast te leggen.”
Er is ook commentaar op de studie, onder meer van onderzoeker Joshua Fisher. Volgens hem is er bij de studie alleen maar gekeken naar biomassa bovengronds en is er niet gekeken naar C02 dat door de bodem wordt opgenomen. Maar Fisher geeft ook aan hoe belangrijk de studie is, zij laat namelijk zien wat voor belangrijke bijdrage ontbossing en afname van diversiteit levert aan klimaatverandering. Het is dan ook een goede eerste stap voor verdere analyses.
Bron: Science News ©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Wat een rot titel.
Zo denken mensen al gauw dat oerwoud zogenaamd slecht is, omdat veel mensen het hele artikel niet lezen.