Spinnen zijn ware kunstenaars als het aankomt op het maken van hun web en vanaf heden kan het cv officieel worden uitgebreid met een nieuw ontdekte vaardigheid die een elektricien niet zou misstaan.
De kruisspin, ons niet onbekend, blijkt zijn spinnenweb niet alleen op te bouwen met ingewikkelde patronen, maar weet daarbij waterdruppels op een dusdanige manier te gebruiken dat er een effectieve geleiding van elektriciteit optreedt. De draden van het spinnenweb bevatten speciale knopen waarin druppels water zijn gevangen in combinatie met een chemische goedje die functioneren als een kleverig geheel die ook weer meer water aantrekt. Dit brouwsel blijkt het spinnenweb te voorzien van een elektrische lading.
Die lading wordt ingezet om insecten en vliegen te vangen, de belangrijkste voedselbron van de spin.
Eerste keer
Het is voor het eerst dat wetenschappers komen met elektriciteit als extra wapen in het arsenaal van de spin en een uitvoerige uitleg van hoe dat systeem werkt. Het onderzoek is gepubliceerd in Naturwissenschaften.
De onderzoekers laten zien dat spinnenwebben met hun lading kleine verstoringen veroorzaken in het elektrische veld van de aarde, millimeters van waar ze zich bevinden. Dit zorgt ervoor dat het web letterlijk naar voren springt richting zowel een prooi als ook kleine geladen deeltjes als pollen en verontreinigde stoffen. Dat laatste is een eigenschap die ervoor zorgt dat spinnenwebben tevens actief kunnen worden ingezet als sensoren voor giftige stoffen afkomstig van industrie, maar ook bijvoorbeeld voor pesticiden, aldus de wetenschappers.
[no_iframe id=”http://bcove.me/6ez8sxk8″ mode=”normal” align=”center” autoplay=”no” maxwidth=”560″]
Bron ©PiepVandaag.nl