Het noordwesten van Tasmanië heeft te maken met de grootste overstromingen in de afgelopen 40 jaar. Vanwege de hoge waterstand worden de spinnen die er wonen hun nesten uit gejaagd en zoeken zij hun heil hogerop. De duizenden spinnen vormen samen een ballonvormig web rondom de bomen die er staan. Het fenomeen staat ook wel bekend als “spider ballooning”. Het gezamenlijk web voelt aan als een dik net.
De op de vlucht geslagen spinnen gaan op zoek naar een hoog punt, zoals bijvoorbeeld het puntje van een grasspriet. Eenmaal boven draaien zij hun buik omhoog en produceren een zijdedraad. De wind grijpt de spin met zijn draad en blaast hem naar een hoger punt. “Spider ballooning” is weliswaar niet uniek, maar komt niet veel voor. Vorig jaar nog bedekten duizenden spinnen na hevige regenval Gouldburn in New South Wales (Australië) met een deken van spinnenrag.
De spinnen zijn in Westbury de belangrijkste roofdieren die op insecten jagen. De overstromingen laten zien hoeveel spinnen er wel niet op het eiland voorkomen.
Op deze manier kunnen spinnen flinke afstanden afleggen. Voor deze manier van verplaatsen kunnen ze bewust kiezen, hoewel ze geen invloed hebben op de plek waar ze terechtkomen. Ze laten zich met hun zijdedraad soms wel honderden kilometers wegblazen, zelfs naar eilanden in de oceaan. Bij lichte briesjes vliegen ze maar een klein stukje en lukt het ze soms een prooi te verrassen.
Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Brrr, ik ben als de dood voor spinnen.