In Afrika worden steeds vaker honden ingezet om kwetsbare natuurgebieden en hun bewoners te beschermen. In Tanzania studeerden onlangs acht speurhonden af met als specialisatie ivoor. Ze worden ingezet in de strijd tegen stroperij in Kenia en Tanzania.

Speurhonden
Speurhond met ranger | Foto: African Wildlife Foundation via Facebook

Ook de begeleiders, de rangers van Tanzania Wildlife Division en de Kenya Wildlife Service (KWS) moesten examen doen, net zoals hun vierbenige partners. De training maakt deel uit van het Canine Conservation Programme van African Wildlife Foundation. Het programma is speciaal gericht op de illegale ivoorhandel. De speurhonden zullen onder andere worden ingezet in grote zeehavens en op luchthavens waar veel ivoorsmokkel voorkomt. De African Wildlife Division streeft naar de oprichting van een speurhondencentrum in Afrika. Bij de diploma-uitreiking van de rangers en hun hond waren vertegenwoordigers aanwezig van verschillende wildlife-organisaties, zoals onder andere de Wildlife Division, KWS, Tanzania Nationale Parken en Ngorongoro Conservation Area Authority.

Samen aan de slag

Het honden-detectieteam zal binnenkort starten in de haven van Dar es Salaam, een drukke doorvoerhaven met veel transportcontainers waar regelmatig ivoor wordt gesmokkeld.

Faustin Masalu, hoofd anti-stroperij van Wildlife Division:

“Wildlife Division waardeert de inspanningen die gedaan zijn door African Wildlife Foundation en andere belanghebbenden bij de opening van het hondenprogramma. Het gebruik van speurhonden is een groot succes voor wetshandhavers en een nederlaag voor illegale handelaren. Wij hopen dat de ervaring van het gebruik van speurhonden in de toekomst op veel meer locaties zal worden toegepast.”

Masalu merkte op dat zijn departement er alles aan doet om ervoor te zorgen het AWF hondenprogramma succesvol verloopt en blijvend zal zijn.

“Het gebruik van speurhonden zal helpen om hard op te treden tegen het stropen van olifanten en andere diersoorten. De illegale handelaren zullen niet veilig meer zijn”, aldus Masalu.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema