In Spanje is een recordhoeveelheid hectaren in vlammen opgegaan door bosbranden. Nergens anders in de EU is zoveel grondgebied verwoest. Ook heeft het land de hoogste CO2-uitstoot door deze bosbranden.
In Spanje is dit jaar tot nu toe 293.155 hectare in vlammen opgegaan. Het zijn daarmee de ergste bosbranden sinds de registraties begonnen in 2008. Dat stelt het European Forest Fire Information System (EFFIS), onderdeel van het Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). En daarmee zijn het ook de ergste in de EU dit jaar. De bosbranden zijn ook groter volgens EFFIS; er waren 411 bosbranden die meer dan 30 hectare grond verwoestten. Uit gegevens van het Ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging (MITECO) blijkt dat op 28 augustus in totaal 252.690 hectare was verbrand, vergeleken met 74.260 hectare in dezelfde periode in 2021. Hiermee is het record van 2012 met 189.934 hectare verbrande grond verbroken. Het jaar met het laagste aantal verwoeste grond door bosbranden was 2018 (19.782 hectare verwoeste bos).
Grondgebied
De situatie is dit jaar zeer ernstig, 0,58 procent van het grondgebied is verwoest. Dat is vier keer meer dan de gemiddelde hoeveelheid verbrande hectaren in de afgelopen tien jaar (69.331). Maar ook landen als Portugal en Roemenië hebben veel last van de bosbranden. In Portugal is het verwoeste oppervlakte gelijk aan 1,13 procent van het totale grondgebied. In Roemenië is 0,63 procent van het land verwoest.
“Zeer extreem brandgevaar”
Volgens CAMS registreerde Spanje de hoogste CO2-uitstoot ooit door bosbranden. Ook Frankrijk had de afgelopen drie maanden de hoogste niveaus van koolstofvervuiling door bosbranden sinds de metingen in 2003 begonnen. Het CAMS stelt dat het stralingsvermogen van het vuur in Spanje, Frankrijk en Portugal in juli en augustus “aanzienlijk hoger” was dan gemiddeld. De dienst waarschuwt dat een groot deel van Zuid- en West-Europa in “extreem brandgevaar” of zelfs “zeer extreem brandgevaar” verkeert. Wereldwijd staat 2022 op de derde plek als het gaat om de hoeveelheid uitgestoten koolstof bij bosbranden, zei CAMS. Volgens wetenschappers zijn de hittegolven, die tot extreme droogte en bosbranden leiden, aanzienlijk extremer door de door mens veroorzaakte klimaatverandering.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma