2671 exportrunderen die in Spanje aan boord van twee schepen werden gezet, zijn de toegang tot Libië geweigerd vanwege verdenking van blauwtong. Het water en voedsel aan boord is schaars en dreigt op te raken. Het is onduidelijk in welke toestand de runderen nu verkeren.
Vertrek uit Tarragona
Afgelopen december gingen 1776 runderen aan boord van het schip Elbeik in Tarragona, Spanje, met de bestemming Libië. Op 10 januari 2021 bij aankomst in Tripoli is de dieren de toegang geweigerd, omdat bij sommige van hen blauwtong werd vastgesteld. Na vijftien dagen vertrok het schip met alle dieren nog aan boord richting verschillende landen. In Italië, Egypte en Cyprus zijn enkele runderen uitgeladen. De Animal Welfare Foundation (AWF) laat weten dat de bemanning van het schip radeloos is, omdat het voedsel en water voor de dieren dreigt op te raken. Het AWF-team heeft de betrokken EU- en havenautoriteiten ingelicht over de situatie en werkt hard aan het zo spoedig mogelijk bevrijden van deze dieren.
Shocking news from @Act4AnimalsEU: 2,671 bovine have been stuck at sea for two months on a vessel that departed from Spain 🐄🚢
This is just another example that #AnimalWelfare and live transport do not go hand in hand.
The 🇪🇸 authorities have to take immediate action! https://t.co/EADpdK88dR
— Manuela Ripa, MEP 🌍🌱🐝 (@RipaManuela) February 16, 2021
Vertrek uit Cartagena
Een ander schip, genaamd Karim Allah, waar 895 runderen aan boord stapten, vertrok uit Cartagena, Spanje en kwam in december 2020 aan in Libië. Ook toen mochten de dieren niet van boord wegens verdenking van blauwtong. Nadat hen vervolgens ook de toegang in Tunesië was geweigerd, zijn de runderen uiteindelijk in Italië beland. Het schip werd voor de kust van Italië geankerd, waar het vee nog eens een maand aan boord heeft doorgebracht, voordat enkelen van hen eindelijk aan wal mochten. Het schip ligt momenteel nog steeds voor de kust van Cagliari. Er bestaat onduidelijkheid over hoeveel dieren er nog aan boord zijn. De AWF heeft bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen over te gaan op ingrijpen, maar tot nu toe is er nog niets ondernomen.
Partij voor de Dieren
Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren sprak op social media haar afschuw uit over de situatie en gaf aan actie te gaan ondernemen.
On-ge-lo-fe-lijk 😭
2.671 runderen zitten al 2 maanden vast op zee. Ze zouden van Spanje naar Libië gaan, maar werden daar geweigerd. Dit kan toch niet langer @SKyriakidesEU ?#EndLiveExport #stoplivetransporthttps://t.co/bkraOtnxTJ
— Anja Hazekamp (@anjahazekamp) February 16, 2021
Anja Hazekamp:
“Ik heb er geen woorden meer voor. We gaan opnieuw spoedvragen stellen aan Eurocommissaris Stella Kyriakides om een einde te maken aan deze horrortransporten.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Het is toch misdadig zoals overal ter wereld telkens weer met allerlei dieren omgegaan wordt.
Onbegrijpelijk dat dit allemaal maar kan en mag en dat er behalve door dierenbeschermingsorganisaties eigenlijk niets tegen gedaan wordt.
Vrijwel alle ellende wordt in stand gehouden, dag in dag uit, jaar in jaar uit.
Ook al ben ik er zelf niet schuldig aan, ik schaam mij gewoon voor de soort mens.
No words