SOS Straathonden Turkije is op zoek naar mensen die honden op vluchten van Turkije naar België en Nederland kunnen begeleiden. Het gaat om vluchten van Antalya naar – Brussel, Luik, Oostende, Maastricht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.
 
Straathond Turkije
 
SOS Straathonden wordt gerund door een Belgisch gezin. Moeder Marina en haar 2 dochters Julie en Leonie wonen al jaren in Antalya, Turkije en vechten tegen het enorme dierenleed bij straatdieren. Hun werk begon heel klein en is door de jaren heen gegroeid tot wat ze nu zijn.
 
De allereerste dieren die het gezin hielp waren twee kittens van maar twee dagen oud, een pup met schurft en een moederhond met 9 pups. De dieren werden toen heel primitief , maar liefdevol verzorgd op een stukje grond met enkele hondenhokken er op. Maar de lokatie was niet ideaal: de grond ver van de woning van het gezin, waardoor er veel dieren werden gestolen, vergiftigd en zelfs doodgeschoten.
 
Na 2 jaar Marina, Julie en Leonie te verhuizen naar hun huidige locatie: een  huis met 2000 vierkante meter grond, waar ze een opvang op bouwden voor maximaal 30 honden. Ze  gaven dieren op straat te eten en hadden op een bepaald moment zelfs 45 honden! Het gezin kon onmogelijk nóg meer dieren helpen, dus besloten de moeder en twee dochters de dieren een beter leven in België en Nederland te geven. Zo werd in 2008 de stichting SoS-straathonden opgericht. Met geen middelen tot bestaan, geen kennis of ervaring was dit een werk van vallen en opstaan.
 
Opvangverblijf SOS Straathonden Turkije
Foto: SOS Straathonden Turkije
Buiten de dieren die het gezin verzorgt in de opvang, hebben moeder Marina en haar dochters ook diverse voederplaatsen op straat, waar dieren te eten krijgen en verzorgd worden. De zwakke en zieke dieren gaan mee naar de opvang. Vaak zijn dit ook gedumpte pups die onmogelijk zelfstandig kunnen overleven. De stcihting doet ook aan neutralisatie (steriliseren en castreren) en ondersteunt de lokale bevolking bij het verzorgen van dieren.
 
Na hard werken werd de stichting groter en groter. Vrijwilligers en andere dierenvrienden meldden zicht en zo was het mogelijk dat inmiddels honderden dieren ter plaatse zijn geholpen en sinds 2008 zijn er zo’n 200 honden succesvol geplaatst in Nederland en België.
 
Een groot percentage van de kosten die het gezin maakt voor het helpen van de dieren, komt uit eigen zak. Financiële steun is dan ook hard nodig. Hoe meer donaties, des te meer dieren Marina, Julie en Leonie kunnen helpen. Maar de stcihting valt of staat ook met vrijwilligers.
 
Momenteel zitten er 50 hondjes in de opvang en veel Belgische en Nederlandse gezinnen wachten op hun nieuwe huisgenoot. Wegens de extreme drukte in de opvang, zoekt Marina momenteel vrijwillige vluchtgebeleiders, die de hondjes naar Nederland en België kunnen begeleiden. Wilt u SOS Traathonden Turkije helpen? Of wilt u een hond adopteren? Neem dan contact op met Marina.
 
Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor