Van 14 juli tot en met 2 september 2018 vindt de vijfde editie van de jaarlijkse Walvisweken plaats in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Museum In ’t Houten Huis in De Rijp, het Zaans Museum in Zaandam, Ecomare in De Koog en museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel. De jubileumeditie staat in het teken van duurzaamheid; jong en oud leren alles over de walvis en het belang van een schone, plasticvrije leefomgeving.
SOS Dolfijn, het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, neemt dit jaar voor het eerst deel aan de Walvisweken. Met het Reizende Walvisziekenhuis laat het tijdens twee weekenden in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam zien welke walvissen voorkomen in de Noordzee, en hoe gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in acute nood kunnen worden geholpen.
Na het vertrek uit Harderwijk is SOS Dolfijn op zoek gegaan naar samenwerkingsverbanden met meer gelijkgestemde natuur- en hulporganisaties. Onlangs hebben SOS Dolfijn en het IFAW (International Fund for Animal Welfare) een duurzame samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Historische plekken
Dat het vroeger allemaal anders was is bekend, en ook die kant van de walvisgeschiedenis wordt belicht tijdens de Walvisweken. In Museum In ’t Houten Huis komen bezoekers meer te weten over de historie rond de walvisvaarders uit De Rijp; over de tijd dat walvissen wereldwijd nog meedogenloos bejaagd werden. Vanuit het Zaans Museum is er een walvisfietstocht langs historische plekken.
In ’t Houten Huis kunnen kinderen onder meer een eigen walvisanimatiefilmpje maken, en ook bij Ecomare en Kaap Skil zijn in augustus programma’s over walvissen speciaal gericht op kinderen, met veel aandacht voor kennis over deze dieren. Het Wereld Natuur Fonds ontwikkelde ter ere van vijf jaar Walvisweken de ‘Walkwis’, en heel hands-on maakt Plastic Whale tijdens de Walvisweken met bezoekers de Amsterdamse grachten vrij van plastic door ze schoon te vissen.
Bewust van plastic
Tijdens de zomervakantie staat de walvis centraal in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, met gratis binnen- en buitenactiviteiten, waaronder een nieuw kleuterprogramma en de ‘walvisexpeditie-familierondleiding’. De impact van het gebruik van plastic in het dagelijks leven en het gevaar daarvan voor dieren en mensen komt overal in de programmering aan bod.
Eerder vandaag publiceerden we over de 333 walvissen die recent door Japan zijn gedood in het Zuidpoolgebied, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. De walvisvaart is voor ons vaderlandse geschiedenis, maar nog steeds harde realiteit elders in de wereld.
- Lees hier meer over de programmering van de Walvisweken 2018.
Bronnen: Het Scheepvaartmuseum, SOS Dolfijn ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?