Een konijntje achter de garage of op het balkon. Aan eten en drinken geen gebrek. Maar wie er over nadenkt, voelt op zijn klompen aan dat het leven zo’n diertje weinig biedt. Toch is dit het lot van de bijna 1 miljoen konijnen in Nederland. Sommigen van hen gaan letterlijk dood van eenzaamheid! Omdat het vooral kinderen zijn die konijnen houden, heeft de Sophia-Vereeniging speciaal voor hen de Sophia KonijnenQuiz gelanceerd.
De meeste mensen vinden het raar als ik vertel dat het houden van een konijn veel moeilijker is dan het verzorgen van een hond of kat. Een konijn wordt vaak beschouwd als een ideaal en goedkoop speelkameraadje voor de kinderen. Toch is de verzorging van deze dieren lang niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo hebben ze naast een schoon hok, eten en drinken ook veel bewegingsruimte en contact met andere konijnen nodig. Maar weinig mensen zijn bereid hun tuin (ook onder de grond) met gaas af te zetten en een groot binnen- en buitenverblijf aan te schaffen … En niet voor een tijdje maar voor minimaal tien jaar, dus ook als de kinderen al het huis uit zijn!
Overdreven? Nee. Want een konijn alleen in een hok vereenzaamt en lijdt onder het gebrek aan mogelijkheden om te kunnen graven en rennen. Uit frustratie zal het diertje afwijkend gedrag gaan vertonen. Denk daarbij aan tralieknagen, steeds dezelfde rondjes rennen, apathie en zelfbeschadiging. Dit zijn signalen van een ernstig verstoord welzijn. Dat blijkt alleen al uit het feit dat het merendeel van de konijnen in Nederland niet ouder wordt dan 4 jaar, terwijl ze met een goede verzorging 12 jaar oud kunnen worden en in het wild zelfs 15 jaar. De aandacht van een kind kan die behoefte aan soortgenoten niet compenseren. Konijnen zijn prooidieren en ervaren zelfs veel stress wanneer ze opgepakt en geknuffeld worden.
Bij eigenaren is vaak maar weinig kennis over de natuurlijke behoeften van konijnen. Dat bleek uit een enquête die de Sophia-Vereeniging dit jaar liet uitvoeren onder 19.000 huisdiereigenaren. Daarin werd de vraag gesteld: ‘Kunnen konijnen het beste alleen gehouden worden of liever met een of meer soortgenoten samen?’ Bijna de helft (47%) van de ondervraagden gaf daarop een verkeerd antwoord en stelde dat de dieren ofwel het beste alleen kunnen zitten, ofwel dat het niet uitmaakt hoe ze gehouden worden.
Om kinderen en hun ouders te informeren over de natuurlijke behoeften van konijnen, lanceert de Sophia-Vereeniging de Sophia KonijnenQuiz. Deze bestaat uit 11 vragen over de voeding, de huisvesting, de aanschaf en het sociale gedrag van konijnen. Nadat alle vragen zijn beantwoord, komt een score in beeld en zien de kinderen of zij goed voor konijnen kunnen zorgen. Daarbij wordt uitgebreide informatie gegeven over alles wat een konijn als huisdier nodig heeft. Tevens wordt in november en december een radiospotje over dit onderwerp uitgezonden op Kinderradio.fm, waarbij kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Sophia KonijnenQuiz.
Helma van de Vondevoort
Sophia-Vereeniging
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Veel mensen zijn zich van de prins geen kwaad bewust en denken dat ze goed voor hun konijn zorgen. Maar hoe triest is het als zo’n sociaal dier zijn hele leven opgesloten zit en enkel af en toe contact heeft met kinderen? Ik zie ook vaak dat als de kinderen ouder worden, ze hun belangstelling verliezen. Dan rest het diertje niets anders dan wachten op de dood. Die, zo lees ik nu, vroegtijdig komt. Dood gaan van ellende, bah!
Inderdaad goed dat hier aandacht voor is! ik zie in dierenwinkels ook wel papegaaien in kooien waarin ze zich alleen maar kunnen omdraaien. het is erg jammer dat mensen te graag een exotisch huisdier willen en gewoon niet stilstaan bij de vrijheid van zo een dier die afgenomen wordt.
Fijn dat er ook eens aandacht is voor het leed dicht bij huis. Ik ben zelf begonnen met een vereenzaamd konijntje van een collega te adopteren. Na wat literatuur gelezen te hebben over de leef- en belevingswereld van konijnen snel naar de konijnenopvang gesneld om hem een geschikt vriendinnetje uit te laten zoeken. Later zijn er nog 3 konijnen bij gekomen en het hele spul loopt lekker los in de tuin. 24 Uur per dag en 12 maanden per jaar. We hebben 2 grote hokken voor het geval ze naar binnen willen, maar daar zitten ze zelden, ook niet als het regent of er een dik pak sneeuw ligt. Inderdaad: er blijft geen plant over in de tuin en ondergronds is het gatenkaas, maar het is geweldig om ze zo rond te zien scharrelen, rennen en graven. Ons “beginkonijn” is inmiddels een jaar of 14, heeft al een madenaanval overleefd en plastische chirurgie toen hij bijna letterlijk gevild was door zijn collega, maar is – zo bevestigt de dierenarts telkens weer – kerngezond. Gezonder en fitter dan veel van zijn jongere soortgenoten die zitten te verpieteren in een hok.
En als de kinders er op uitgekeken zijn wordt het konijn [en] door pa en moe gewoon gedumpd. Vorige week nog geprobeerd er 2 te vangen op een parkeerplek van een camping bij mij in de buurt. Niet gelukt helaas. Het jachtseizoen is in volle gang en de hobbyjagers schieten op alles wat beweegt, dus van hun “vrijheid “zullen ze wel niet lang kunnen genieten.
Goed dat er eindelijk aandacht voor is. Er zitten een boel konijnen eenzaam in een hokje weg te kwijnen. 1 konijn houden is dieptriest. Het zijn groepsdieren, die heel veel met elkaar bezig zijn.
inderdaad !!! konijntjes zijn niet zo “makkelijk” – alhoewel…. ik werk zelf in een dierenasiel en gezien die non-stop ‘ingooi’ van ‘ zogenaamde moeilijke’ (o.a) poesjes en/of honden…. dan is er op véél vlakken nog héél véél werk inzake dieren houden én verzorgen me dunkt !!- maar wanneer die onbegrijpelijke handel in – verkoop van – broodfok met….. die lieve konijntjes (en/of cavia’s – muizen – hamsters – etc) nu’s weldra streng aan banden zou worden gelegd dan…. zijn we al een grote stap vooruit in die goede richting ….. anja
Heel goed deze aandacht,
er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de dierenwinkels,deze lichten de klanten veel te weinig in over de rest van de behoefte, en dit geldt niet alleen voor konijnen ook cavia’s,hamsters gerbrils enz…
Heel goed dat hier ook aandacht voor is!
Leed onder huisdieren wordt toch vaak onderschat. Maar gelukkig richt de Sophia-Vereeniging zich hier op!
Ik hoop dat het wat meer bewustzijn creert bij de kinderen maar ook hun ouders, zij blijven eindverantwoordelijk voor de huisdieren van de kinderen!!