Afgelopen week is door het Noorse instituut voor defensieonderzoek bevestigd dat een dwergvinvis is gestorven die gevangen werd gehouden voor gehoortesten bij sonaronderzoek voor de olie- en gasindustrie. Het onfortuinlijke dier is vast komen te zitten en verdronken. Het zwaar bekritiseerde project is hierdoor opgeschort.

dwergvinvis
Sonaronderzoek doodt dwergvinvis in Noorwegen | Foto: publiek domein

Het controversieel onderzoeksproject in Noorwegen dat het gehoor van dwergvinvissen tijdens sonaractiviteiten testte, is nu tijdelijk stopgezet. Na verluidt werd in de nacht van 3 juni de testlocatie zwaar beschadigd door krachtige wind en getijdenstromingen. Als onderdeel van het onderzoek werden hier dwergvinvissen gevangen gehouden in een omheind gebied in de Lofoten-archipel. Bij inspectie ontdekten de onderzoekers dat één van de gevangen dwergvinvissen in één van de barrièrenetten verstrikt geraakt was en door verdrinking stierf. Activisten en wetenschappers hebben dit experiment zwaar bekritiseerd als “wreed en zinloos”.

Dwergvinvis

Het meerjarige onderzoek – gefinancierd door het Noorse Defense Research Establishment, de Amerikaanse marine en andere Amerikaanse overheidsinstanties, evenals de energiesector- is al omstreden vanaf de start in 2021. In het eerste jaar werd een dwergvinvis acht uur lang gevangen gehouden in een net voordat hij ontsnapte, zonder dat de toestand van het dier werd opgevolgd. In een e-mailbericht van Kate O’Connell, consultant voor zeedieren voor het Animal Welfare Institute (AWI), gericht aan The Animal Reader, blijkt dat er een opeenstapeling van treurige gebeurtenissen is geweest:

“Vorig jaar moest een gevangen eenzame dwergvinvis vrijgelaten worden omdat de walvis extreem gestrest raakte en braakte.”

Om deze testen te kunnen uitvoeren werden individuele migrerende jonge wilde dwergvinvissen gevangengenomen door het blokkeren van een doorgang tussen eilanden in het noorden van Noorwegen. Met netten werden de dieren in een soort aquatisch hok gevangen gehouden. O’Connell:

“In een gebied – waarvan bekend is dat het wordt bezocht door walvissen – wekenlang netten plaatsen van bijna 1,6 km lang, is gegarandeerd dat een walvis verstrikt zou raken.”

Olie- en gasindustrie

Het doel van het project was om gegevens te verzamelen om vast te kunnen stellen hoeveel geluid mensen kunnen maken in de oceanen, de zogenaamde ‘Evoked Potentials’ (EP’s) testen. Hierbij meten onderzoekers elektrische signalen in de hersenen van dwergvinvissen uit. De verkregen data werd onderzocht en gekoppeld aan een stimulatie. Om deze testen te kunnen uitvoeren werden electroden op de walvis geplaatst. Maar liefst zes uur lang werden de hersengolven gemeten om te bepalen hoe het dier reageert op actieve scheepssonar en lawaai van de duurzame energiesector en seismische exploratie veroorzaakt door de olie- en gasindustrie. Vermoedelijk werden er ook bloedmonsters afgenomen om te kunnen onderzoeken op stressmarkers.

Dwergvinvis
Dwergvinvis | Foto: Wikimedia Commons

Zinloos experiment

Het project heeft kritiek gekregen van dierenrechtenactivisten en wetenschappers die geloven dat het expement gevaarlijk is. In 2021 schreven vijftig internationale wetenschappers en dierenartsen namelijk een brief aan de Noorse regering. Dit deden ze als protest tegen de experimenten. AWI beweert dat er waarschijnlijk bewust voor Noorwegen – een walvisvarende natie – is gekozen als locatie voor dit onderzoek. Het doel hiervan is de veiligheidsmaatregelen van de Amerikaanse Marine Mammal Protection Act te omzeilen die dit dergelijk invasief, gevaarlijk en twijfelachtig project had kunnen verbieden. Volgens O’Connel:

“Vanaf het begin is dit experiment al gedoemd voor ongelukken. En is het een grof misbruik van het geld van de Amerikaanse belastingbetaler.”

Tot slot, de onderzoekers hebben drie jaar lang geen gegevens verzameld. Tevens zijn er verschillende walvissen aan stress blootgesteld stress en is er een walvis overleden. Daarom roepen AWI en haar partners de Amerikaanse en Noorse autoriteiten op om dit project definitief te schrappen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman